• 13
    resmi bir milli maçtaki en farklı galibiyet rekorunu elinde bulunduran avustralya* daha önceleri dünya kupalarına katılmak için okyanusya elemelerinde mücadele ediyordu ve kendi kıtasında elde ettiği dereceye göre güney amerika grubundan gelen 5. takım ile play-off maçı yapmak durumunda kalıyordu. 2010 elemeleriyle birlikte asya grubunda mücadele etmeye başladılar ve bu durum onlara yaradı işin doğrusu. nitekim avustralya, asya elemelerinde 2010 dünya kupasına katılmayı en erken garantileyen takımlardan.

    ilk kez 1974 dünya kupasına katılan kangurular grupta doğu ve batı almanya arasında kaybolmuş o zamanlar. ikinci kez katıldıkları dünya kupası ise 2006 almanya. hatırlayacaksınız guus hiddink aynı anda psv'yi ve avustralya milli futbol takımını yönetiyordu 2006 dünya kupası öncesi. bu durum her ne kadar avustralyalı yöneticilerin içine sinmese de hiddink gibi müthiş bir taktisyeni eleştirmek pek hadleri değildi. avustralya, elemelerde kıtasında lider oldu ve güney amerika'dan gelen uruguay ile play-off maçları oynadı. montevideo'daki ilk maçı 1-0 kaybeden avustralya sydney'deki maçı aynı skorla kazanıp maçı önce uzatmalara, ardından penaltılara taşıdıktan sonra uruguay'ı penaltılarla safdışı bırakıp hem almanya'nın yolunu tutuyor, hem de 2002 dünya kupasına katılmak için aynı şekilde kapıştığı ve kaybettiği uruguay'dan rövanşı almış oluyordu. almanya'da grupta sadece brezilya'ya yenilip 2. tura çıkmayı başaran hiddink, neeskens ve ekibi bu turda uzatmalarda italyan fabio grosso'nun kendini yere atması sonucu hakemin verdiği penaltıyla gök mavililere boyun eğip haksız bir şekilde turnuvaya veda ediyordu.

    2010 için asya elemelerinde grupta katar, ırak ve çin ile mücadele eden kangurular çok fazla sıkıntı yaşamadı ve güney afrika vizesini zorlanmadan aldı. kadrolarında kuşkusuz en yakından takip edeceğimiz isim galatasaray kaptanı arda turan'ın, hakkında "galatasaray leeds'le yarı final oynarken saha kenarında bir gazoz kutusu üzerinde harry kewell'ı izliyordum, şimdi onlara kaptanlık yapacak değilim." dediği avustralya futbolunun 1 numarası harry kewell. kewell'ın dışında mark bresciano, mark viduka, tim cahill, brett emerton, lucas neill, craig moore ve kaleci mark schwarzer gibi uluslarası arenada söz sahibi futbolcular da var teknik direktör pim verbeek'in elinde. lakin verbeek'in kariyerine bakıldığında çok başarılı bir teknik direktör olduğu söylenemez. dolayısıyla avustralya ile 2010'da ne yapacağı merak konusu. bakalım bir önceki dünya kupasında hiddink ve neeskens'in avustralyasının ulaştığı seviyeye veya daha yukarısına ulaşabilecek mi. gözlerimiz bu şık formalı adamların, en önemlisi de harry kewell'ın üzerinde olacak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın