• 23
    öncelikle bütün bir maçıın hikayesini tek bir pozisyona bağlamayı doğru bulmuyorum. öncesinde muslera'nın karşı karşıya çıkardığı kritik top olmasa çok başka şeyler konuşulacaktı. bu pozisyon yerine genel olarak oynanan oyunu değerlendirmek daha akılcı. öte yandan olayın dakika ve skor anlamındaki vuku buluşu pozisyonu haliyle maçın kader anlarından biri-belki en önemlisi- konumuna yükseltti.

    pozisyona dönersek olcan'ın kestiği topta umut'un ön direğe hareketlendiğini, yasin'in ise -sekme ihtimaline karşı-altı pas içine koşusuna devam ettiğini görüyoruz. koşu doğru. yalnız o noktaya koşu atması, o noktada topla buluşması gereken oyuncu ve oyuncu özellikleri yanlış. bu tip seken bir topta topla buluşacak oyuncunun ilk seçeneği temiz ve tek bir vuruşta gol yapmak olmalıdır. bu vuruşu üst düzey usta golcüler rahatlıkla gerçekleştirebilir.

    ikinci bir seçenek ise biraz daha risk alarak ancak soğukkanlı bir şekilde diğer seçenekleri düşünmek olabilir. topu tutup hızla gelen iki rakip ekarte edildikten sonra vuruş gerçekleştirilebilir ya da daha uygun açıdaki podolski topla buluşturulabilir. bunun için de soğukkanlılık gibi mental özelliklerin yanı sıra beceri gerekir. bu da kaliteli forvet oyuncularının sahip olduğu bir özelliktir.

    dönersek, yasin'in bu özelliklerin çoğundan yoksun bir oyuncu olduğunu zaten biliyoruz. daha çok sürati ve yüksek temposu, zaman zaman da adam eksiltme becerisi ile ön plana çıkan bir oyuncu. yani yukarıda bahsettiğim özelliklerini çoğunu taşımıyor. yani bu pozisyon için doğru adam kendisi değil. öte yandan pozisyonu gol yapabilir miydi, pek tabii. top kontrolünü iyi yapmış, 1-2 sn. gecikmemiş olsa evet. farklı bir pencereden bakarsak bu pozisyonu gol yapsa zaten yapabileceklerinin üzerine çıkmış bir oyuncu olarak yine yoğun övgü alacaktı. diğer pek çok oyuncumuz gibi yasin'in de nasıl bir oyuncu olduğu ve ne yapıp ne yapamayacağı az çok belli.

    öte yandan yasin yerinde şu anki takımdan belki sneijder ve podolski hariç kim olsa bu pozisyon böyle ya da başka şekilde heba olacak, tüm oklar -belki daha az belki daha çok- bu oyuncuya çevrilecekti. çünkü biliyoruz ki forvet eksikliği nedeniyle çok daha net pozisyonlar defalarca harcandı. sadece bu pozisyonlar dakika ve skor itibari ile belki bu denli ön planda değildi.

    dolayısı ile ben o pozisyonda yasin yerine 2 yıldır alınmalı diye bas bas bağırdığımız bir forvetin olmasını dilerdim. esas eksikliği de burada görüyorum. yarın atletico madrid maçı'nda ya da beşiktaş derbisinde yine benzer pozisyonlar kaçacak. sadece isimler farklı olacak. ta ki bu takıma doğru düzgün bir forvet alınana kadar maalesef ki bu böyle sürecek gibi.

    edit: yazım
App Store'dan indirin Google Play'den alın