resim
Aurélien Bayard Chedjou Fongang
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Stoper
Yaş:39
Boy:1.84
Uyruk:Kamerun
  • 1847
    herkesin aksine orta sahada melo ile beraber oynamaması gerektiği kanaatindeyim. bunun birkaç nedeni var:

    1- bildiğiniz üzere chedjou teknik bir oyuncu. en azından bir defans oyuncusuna göre oldukça teknik, hatta takımımızdaki birçok oyuncuya nazaran bu konuda daha iyi durumda. bu özelliği de, hatırladığım kadarıyla sözlük yazarları tarafından daha efektif kullanılabileceği kanaatiyle, kendisinin orta sahada oynaması gerektiği yönünde bir istek uyandırmış durumda. öncelikle belirtmek istediğim husus şudur ki, genel olarak oynadığı pozisyon itibariyle chedjou, daha çok hücum oyuncularına karşı top kullanma becerisini üstün olarak kullanabiliyor. velev ki orta sahada oynarsa, bu takdirde karşı karşıya geleceği oyuncular daha çok orta saha oyuncuları ve hatta duruma göre defans oyuncuları olacaktır. bu da demek oluyor ki, hücum oyuncularına karşı maç boyunca birkaç kez topla üstünlük kurabilen chedjou, orta saha ve yer yer defans oyuncularıyla karşı karşıya gelecek. öncelikle bu özelliğini defansta kullanma imkanının olduğu haller, oyun içinde fazlaca yer almıyor. oysa orta sahaya geçtiğinde, örneğin melo'nun yanında selçuk'un yerine oynadığı zaman, daha çok orta saha oyuncularıyla boğuşacak, bu konuda fizik olarak selçuk'tan iyi olacağı kanaatinde olsam da, top saklama konusunda defanstaki başarısını maç boyu ne oranda göstereceği bence şüphelidir. kaldı ki ligimizde rakiplerin orta saha göbeğinde daha çok defansif ağırlıklı oyuncular olduğunu düşünürsek, bu konuda sanıldığı kadar rahat hareket edemeyeceği kanaatindeyim. şl'de ise, orta sahalar hem hücum hem de defansif manada hatrı sayılır güçteler. bu hususa ikinci maddede değineceğim.

    2- ikinci olarak chedjou kapalı defanslarda başarıyla görev yapmaktayken, oyun sistemi gereği oldukça açık oynayan orta sahamızda defansif olarak sırıtabilir. bunun ilk sebebi, kendisinin kolay çalım yiyen bir futbolcu olması. hemen ardından ise yavaşlığı geliyor. dikkat edilirse, kapalı savunmada bu tarz defoları ortaya çıkmıyor. örneğin geçen sene juventus'la oynadığımız ve 2-2 berabere biten maç. yediğimiz gollerin biri penaltı, diğeri ise pirlo'ya orta açma şansı tanınması ve gökhan zan'ın adamını kaçırması*. biz ise topla tüfekle saldırıp kaptırdığımız toplarda geri dönemediğimiz için, orta sahamız dutluk oluyor. dolayısıyla chedjou'nun yavaşlığı geri dönüşlerde de sıkıntı yaratabilir. ve asıl sorun, şl'de ortaya çıkacaktır. buna göre, çok hızlı kontraya çıkan, ayağına hakim, akıllı şl takımları chedjou'nun orta sahada oynamasının kaymağını bol bol yer. çünkü chedjou bu takımlar karşısında orta sahada beklenildiği kadar teknik kapasiteni kullanamayabilir.

    3- melo'nun yerine ise oynamasını hiç mümkün görmüyorum. geriye gömülecek, savunmada da sağlam iki stopere sahip olacaksak, cehdjou-melo orta saha tandemi bir nebze ama melo'nun yerine, hele ki selçuk'la aman diyeyim. çünkü melo'nun en sevdiğim özelliklerinden biri, arada her ne kadar top kaybedip kalemizde kontraya sebep olsa da, şl'deki orta sahalara karşı bile basıp gidebilmesi, vücudunu topla rakibin arasına iyi koyabilmesi ve topun takımımızda kalmasını sağlamasıdır. bu detay küçük ve önemsiz gelebilir ancak, ya top kaybıyla kaleye gelecek kontrayla ya da ileri atılabilecek isabetsiz bir pasla yine bir top kaybına sebep olmaması, ayrıca yeri geldiğinde adam eksiltilmesi bakımından oldukça önemli bir detay. chedjou'nun melo ile aynı verimde bu işi yapabileceğini sanmıyorum. böylece ileri gitmektense, geriye gitmiş oluyoruz.

    dolayısıyla chedjou'nun yanına alınacak hızlı ve defansı toparlayan bir stoperle oynaması daha iyi gibi. bu özelliklerin ikisine birden bir defansın alınması bir yana, mevcudiyeti bile ayrı soru işareti. orta saha daha iyi top yapan, daha çabuk ve sık geri dönen, çok daha iyi alan parselleyen oyuncularla donatılırsa, bu sorun yukarıdaki özellikleri taşımayan kalburüstü bir stoperle de giderilebilir. veya chedjou satılarak ya da yedeğe çekilerek semih sağlam bir stoperle beraber oynayabilir. fakat chedjou'nun duran toplarda çok önemli bir gol silahı olması bile, benim için kendisini kolay vazgeçilemeyen oyunculardan kılıyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın