• 2
    bu ba$liga ilk entry 2009 yilinda girilmi$ ve bir daha da ugrayan olmami$. anlatmak istediklerim için bu ba$ligin en uygun yer oldugunu dü$ündüm. $imdi öncelikle türk insanin okuma ali$kanliginin pek geli$medigini göz önünde bulundurarak lafi pek uzatmadan sadete gelmek istedigim belirteyim.

    evet, konumuz futbol endüstrisi ve bizim buradaki konumumuz.

    futbol un bir spor dali olmaktan çiktigina eminim hepimiz vakifiz ve uzun vadeli ba$arilarin maddiyat a bagli oldugunu da sanirim tahmin edebiliyoruz. bir tek para ile olmuyor bu i$ler tabii ki. anlik ba$arilar gelebiliyor ama uzun vadeli bir ba$ari bekliyorsak, futbol a yatirim yapmamiz gerekiyor ve yatirim da maalesef para olunca gerçekle$ebiliyor.

    bu konuyu dünya geneline yayabiliriz, zira para nin oldugu yerde, güç de vardir. bir monaco, bir psg, bir manchester city örnekleri vereyim size. hepsinin bir ortak yönü var: (bkz: yabancı sermaye).

    popülerizmlerini arttirmak adina futbol piyasasasina el atan arap ve rus zenginlerin yeni oyuncaklarilar artik. ilk etapta kulaga pek ho$ gelmiyor oyuncak kelimesi ama insan üzerinde biraz dü$ününce, o kadar da kaniksamiyor.

    ba$lik ne idi? futbol endüstrisi. peki bu endüstride kimler ba$arili oluyor? maddi durumu üst düzey olanlar, kralin takimlari, vs.

    $imdi balkanlardan geri dönüp, kapikuleden içeriyi girip ay yildizli topraklara bir bakalim:

    senin amacin ne? `ingilizler gibi toplu bir halde oynamak, bir renge ve bir isme malik olmak ve türk olmayan takımları yenmek`.

    ingilizler gibi toplu halde oynayabiliyor musun? [biçim]eh i$te, bazen evet bazen hayir. istikrar saglanamiyor. alt yapilar zayif ve iyi futbolcu alacak maddi güç yok.
    [/biçim]

    bir renge ve bir isme sahip misin? [biçim]
    allah a çok $ükür, adinimiz sanimiz belli. turuncudan iz ta$iyan tok bir sari, vi$neye çalan koyuca tatli bir kirmizi renklerimiz ama açikçasi bu isme sahip çikanlarla ba$imiz dertte. liseliler tutturmu$ kulüp bizim, biz kurduk diye bir türkü. diger yandan kurumsalla$mamiz lazim diye $irket yöneticileri, öyle iki arada bir derede kalip duruyoruz. ne olacagimiz belli degil!
    [/biçim]

    türk olmayan takimlari yenebiliyor musun? [biçim]
    ya i$te orasi biraz kari$ik. yatirim yapinca oluyor da, parayi kesince gruplardan genellikle pek çikamiyoruz. sirf drogba takviyesi ile çeyrek final gören bir takimiz aslinda bakildiginda.
    [/biçim]

    ba$ari bir tek para ile gelmiyor elbette. lakin kurumsal ve sportif anlamda saglam bir alt yapiniz yoksa, i$iniz zorla$iyor. türkiye gibi güce tapan bir ülke de ya$iyorsaniz, oyunu kurallarina göre oynamaniz gerekir. ya maddi olarak güçlenir ve kurumlara etki altina alirsiniz, ya da ananizin liginde $ikeci kulüpler, sahtekar kurumlar ve satilmi$ federasyonlar ile kalip, vaktinizi ve paranizi bo$a heba edersiniz.

    aralikli siçramalar haricinde sportif anlamda bir ba$arimiz yok. dü$ünün ki, bir de buna ragmen ülkeyi avrupa da en iyi temsil eden takimiz hala. istikrar saglanamiyor. yatirim artik bir yerde $art. zira galatasaray hala ayakta kalabiliyor, sportif anlamda bir $eyler yapabiliyor ise, bu $anli tarihi sayesindedir ama nereye kadar.

    gelenekçi misin, yenilikçi misin diye sorsalar. gelenekçiyim ama yeniliklere pozitif bakarim diye cevap veririm. bir günde her $eyi degi$tiremezsiniz ama bir yerden ba$lamaniz gerekir.

    bu i$e liseliler ve liselilere kafa tutan kurumsalcilarin bir birine kafa tutmasi ile yürümez. aradan ezilen bizi taraftarlar oluyor. galatasaray kimsenin mali degildir!

    $imdi esas zurnanin zirt dedigi yere geldik. e peki löwe, önerin nedir? uzatmayacagim dedin ama uzadikça uzuyor.

    bekleyin, açikliyorum:

    yukarida da belirttigim gibi bizi para lazim. rivayi mi satalim yoksa adayi mi? zor karar. bence ikisine de gerek yok. toprak en son elden çikarilmasi gereken ta$inmazdir. yarin ne kadar degerlenir, bilemezsin.

    ee, nasil yapicaz? yabanci sermaye ile tabii ki.

    $ahsen kulübün %49 unun yabanci sermayeye satilmasi taraftariyim. ruslar kendi aralarinda kavgali, tüm dünyayi kar$ilarina aldilar. araplar o yönden daha $ansli. hem din ve kültür baglaminda da bir afinite var.

    $ahsi kanaatim kulüp %49 oraninda araplara satilsin.

    futbol artik arsa da degil, borsa da oynaniyor. ben kulübümün her yil geriye gitmesini istemiyorum. alt yapiya yatirim yapacak, diger bran$lari forse edecek ve verecegi maa$i dü$ünmeksizin kaliteli futbolcu getirebilecek yatirimcilar istiyorum.

    yil 2020, galatasaray $ampiyonlar liginde final oynuyor ve kadrosunda geçen yil barça da, chelsea de forma giymi$ adamlar var ve alt yapidan + scouting ile getirdigi zipkinlar gibi gençler.

    ben bunu görmek istiyorum, eger sende istiyorsan bunu arkada$larina duyur, elbet bir gün yönetimden birinin kulagina gidecektir..
App Store'dan indirin Google Play'den alın