resim
Wesley Sneijder
Görev:Stratejik Danışman
Takım:-
Yaş:40
Uyruk:Hollanda
  • 8416
    10 numara pozisyonunda oynayabilecek yetenekleri kısmen varken 10 numara pozisyonunda rahat edemeyen oyuncu. kendisi bana göre daha çok oyun kurucu ofansif ortasahadır. zaten klasik olarak hollanda altyapılarında 4-3-3 oynatılır. orada da forvet arkasında herhangi bir mevki yok. sneijder ajax'ta iken ya sol forvet ya da sol iç oynatılmıştır. forvet arkasında oynamaya r.madrid ve inter döneminde alışmıştır. bu özelliğini hollanda milli takımı'nda da göstermiştir. ancak sneijder'in 10 numara anlayışı klasik 10 numaralardan uzak olarak, altyapılarda sola yatık oynatıldığından daha çok sol içle 10 numara arası olmuştur.

    mancini ilk geldiğinde burak'ı sol açıkta sneijder'i 10 numarada oynattı. ancak burak'tan henry yaratılamayacağını gördükten sonra diziliş değişikliğiyle sneijder'i sola attı. ilginçtir, sneijder bu andan itibaren etkisini arttırıp iyi oynayıp istatistik yapmaya başladı. o dönemde ben de bu adam istediği yerde oynatılmıyor diye kızıyordum ama işin aslı öyle değilmiş. katılmayanlar olacaktır ama sneijder sol kanatta daha iyi oynuyor. özel yetenekleri var ve bu yüzden 10 numarada kötü oynadığında dahi maç bittiğinde "iyi oynadı" dedirtebilir. ama genel olarak sneijder 10 numarada tutulması kolay bir oyuncudur ve o bölgede verimli oynayamaz. nedenleri ise bence şöyle.

    1- altyapılarda ve gençliğinde 10 numara oynatılmadı, teoride zayıf bilgisi var.
    2- markajdan kurtulma kapasitesi yok. sırtı dönük oynayamıyor. sneijder'e markajdan kurtul dediğin zaman yapacağı iş, kendini sola atmak olacaktır.
    3- normalde 10 numaralar topa çok az bile dokunabilir. ben hagi'nin ayağına 10-15 dakika top değmediğini bilirim ama asla kötü oynamazlar. sneijder ise aslında bir oyun kurucu olduğundan top ayağına uzun süre değmediğinde oyundan düşüyor. oyun anlamında iyi bir sneijder, sürekli al-ver yaptığında, kanadı vızır vızır işlettiğinde ortaya çıkar.
    4- farklı yollardan topla gidebilme klasik 10 numaralarda olur. hagi, baggio, rui costa, zidane vs. çok hızlı olmamalarına rağmen üst düzey drive yetenekleri vardı. sneijder'de bu yok.
    5- 10 numaralar maç içinde tembel olurlar. defansif kabiliyetleri sınırlıdır hatta top rakipteyken net 10 kişi oynatırlar takımı. sneijder'in defansif sorumluluk ve çalışkanlığı ise bırakın 10 numaraları tüm ofansif ortasahalar için bile ortalama üstü sayılır.

    bunun dışında sneijder'in tabi ki 10 numara vasıfları var. teknik kalitesi, öngörülmezliği, büyük maç sevmesi falan hepsi 10 numara özellikleri. ben 10 numara oynayamaz da demiyorum, 10 numara oynamamalı diyorum. kendisi çok istese de orada rahat edemiyor. 10 numarada yüksek verimle performans gösteremiyor. üst düzey şut ve pas yetenekleri bizi yanıltabilir ama kendisi 10 numara değildir. olası bir 4-5-1'de sol içte harika oynayacağını düşünüyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın