resim
Emre Utkucan
Görev:Futbol Ve Scout Direktörü
Takım:Galatasaray
Yaş:43
Uyruk:Türkiye
  • 128
    kendisinin iyiliğini kötülüğünü bilemem ama scouting'i kötüdür. her hafta tv başında 1000 tane maç izlemek iyi scout olduğun anlamına gelmez. kaldı ki yukarıda bazı arkadaşlar link vermiş, adam muslera'ya kötü kaleci diyor yahu. scouting dediğimiz şey alelade bir şey değil. uzmanlık istiyor. zanaatkarlıktan bir farkı yok. bizim çıplak gözle izlediğimiz bir maçta sıradan şeyler yapan bazı oyuncular hayatta dikkatimizi çekmez ama iyi bir scout o oyuncunun bölgesine göre hangi özelliklere sahip olması gerektiğini iyi bilir ve ona göre bir rapor hazırlar. arsene wenger sırf bu iş için kendi cebinden ciddi paralar ödüyor bazı scoutlarına. oyuncuyu izlemeye kendisi değil bizzat o güvendiği isimleri yolluyor. maç içinde ne yapıyor, sahada belli süreler yok oluyor mu, mental özellikleri nedir, pozisyon bilgisi ne kadar iyi, yardımlaşması vs. daha sonrasındaki hayatı nasıl? iyi besleniyor veya dinleniyor mu? transfer edilse ülke veya aile hasreti çeker mi? bunun gibi milyon tane şey. yani saf yeteneğine bakılmıyor oyuncuların. adam çok iyi çalımlar atıp da çok iyi ara pasları verince "işte bu adam bizim adam hemen alalım" demiyorlar.

    tarık çamdal transfer edildiğinde emre utkucan gs tv'de kendisine methiyeler düzmekten hal oldu. şöyle süper böyle harika zart zurt. daha sonra şampiyonlar ligi oynadık ve tarık'ın ciddi yetersizliği su yüzüne çıktı. sanırım almanya'daki dortmund maçından sonra maç sonu değerlendirmesinde önder özen aynen şunu söylemişti: "biz de izledik tarık çamdal'ı, iyi özellikleri var evet ama bize verilen raporda çok sık yere düştüğü ve ikili mücadelerde fazla ayakta kalamadığı bilgisini aldık" demişti. merak ediyorum mesela bizim scoutlar bunlara baktı mı? öte yandan scouting dediğin zaman sağ bek'e adam arandığında sana en az 10 tane alternatif sunar. yerli almak zorundaysan da en az 4-5 tane alternatif sunması gerekir. bu oyuncular da tarık çamdal veya şener özbayraklı gibi bilindik adamlar olmaz, olmamalı. eğer oyuncu portföyüne güveniyorsan almanya, hollanda, avusturya, isviçre veya belçika'dan en az tarık kadar hatta ondan daha iyi türk bekler sunulmasını beklerim ben mesela. fenerbahçe gökhan gönül'ü aldığında kim tanıyordu? biz de alabilirdik böyle bir oyuncu, kalitesi yüksekse zaten birkaç hafta içinde formayı alır oynamaya başlardı. ama yok, biz gittik sıradan bir oyuncuya 5m euro verdik. üstüne de hayvan gibi kontrat yaptık. hiç mi yoktu yahu o 10 terabyte'lık portföyde tarık kadar türk sağ bek?

    sadece tarık çamdal'dan örnek verdim ama malesef son 1,5 yıldır yaptığımız transferlerin birçoğunda bunun gibi fiyaskolar mevcut. bu endişe edici bir durum çünkü her şey fatih terim'in gitmesinden sonra başladı. o'nun gitmesinden sonra scout ekibi daha fazla inisiyatif aldı ve yapılan transferler ortada. allah yardımcımız olsun.
App Store'dan indirin Google Play'den alın