• 35
    faşist moderasyonun bir parçası olarak konuyla ilgili açıklama yapma gereksinimi duyuyorum. elbette bir kimseye ismiyle hitap edilmesinin bir silinme gerekesi olması kadar saçma bir şey olamaz. zaten böyle bir silinme gerekçemiz de yok. daha önce bunla ilgili gelen ihbarları da yanlış olarak değerlendirdik.

    fakat özellikle "hamza" konusunda son günlerde yazarlardan çok fazla sayıda şikayet aldık. şikayetlerin temel çıkış noktası ise hep aynı. "puan kaybedilen maçlardan sonra hamza vurgusunun özellikle yapılarak bir itibarsızlaştıma çalışmasının yapılması." elbette hamza hamzaoğlu'nun şahsi itibarını korumak bizim vazifemiz değil. fakat alınan önlem de kendisinin eleştirilmesine karşı alınmış bir önlem değil. mevcut kurallar ve galatasaray kültürü içinde sözlükte herkes eleştirilebilmeli. bu galatasaray'ın hocası da olur, başkanı da olur, hiç farketmez. fakat bunlar yapılırken ilgili kişinin kişiliğinden önce galatasaray'da temsil ettiği makamın da saygınlığı göz önünde bulundurmak gerekiyor. genel anlamda da şikayetler bu temel üzerine kurulmuştu.

    ben "hamza" konusunda bugüne kadar yazılan yazıların çoğunda bir art niyet aramadım ya da görmedim. ama konuyla ilgili gelen şikayetlerden sayısının oldukça fazla olması sonrası da "acaba biz mi yanlış düşünüyoruz" diyerek konuyla ilgili bir değerlendirme yaptık. ve "hamza" konusunun sözlükte giderek bir kutuplaşmaya dönüşmesini önlemek ve dördüncü yıldız yolunda kenetlenmemiz gereken bu kritik süreçte böylesine basit bir konudan dolayı yaşanacak gereksiz tartışmaların önüne geçmesi adına bir önlem aldık. yani moderasyonun re'sen aldığı bir karar yok. söylediğim gibi gelen şikayetlerden ve duyulan rahatsızlıktan dolayı özellikle "hamza" konusunda bir girişimde bulunmak istedik.

    diğer bir konu ise; konunun ve alınan önlemin bu denli açık olması rağmen ısrarla "hamza hamzaoğlu'nu seveceksiniz, onu eleştirimeyeceksiniz" gibi bir havanın yaratılmaya çalışılması. bu resmen tartışmayı odağından saptırıyor. konuyu sürekli moderasyon özeline çekilmesini de anlamsız buluyorum. doğruluğu ya da yanlışlığı tartışılır, -ki zaten tartışıyoruz- sözlükte oluşan genel huzursuzluk ortamını yumuşatmak için ve yazarlardan gelen görüş ve şikayetlere göre bir takım önlemler almaya çalışıyoruz. elbette "dediğimiz dedik, çaldığımız düdük" kafasında değiliz. elbette hata ve yanlış yanlışlar yapacağız. ve elbette bu hata ve yanlışlardan da dönebiliriz. ama moderasyon "hamza hamzaoğlu'yla ilgili eleştrileri silmek için bahane uydurup entry siliyor" demek de olmayan bir durum üzerinden moderasyonu açık bir şekilde hedef göstermekten başka bir şey değil.

    özet olarak, bir kişiye isimiyle hitap edilmesi noktasında bir sıkıntımız yok. hamza hamzaoğu'na da ismiyle hitap edilmesiyle bir sıkıntımız yok. asıl sıkıntımız bu konunun gereksiz bir tartışmaya dönüştürülmesi ve "hamza" konusunun sözlükte gereksiz bir kutuplaştırmaya dönüşmesi.

    konuya ilgili bir anket açtım. sözlük yazarlarında ricam oylarını kullanmaları ve konuyla ilgili düşüncelerini yazmaları. sözlükteki genel görüşe göre de bu konuyla ilgili daha sağlıklı bir şekilde hareket etmek istiyoruz. http://anketinho.com/?a=Anket&AnketNo=998

    ekleme: ne yazık ki açtığımız anket de yanlış bir şekilde yorumlanıyor. tartışmayı ankete taşımamızın sebebi tartışmanın odağından uzaklaşmasını ve şahsileştirilmesini önlemek ve birbirine cevap veren ve sözlük formatına uygun olmayan entry'ler yerine tartışmayı daha uygun olan yerde tartışmaktı. herhangi bir şekilde çoğunluğun düşüncesine göre bir karar alacağımızı söylemedik. sadece konuyla ilgili insanların düşüncelerini ve görüşlerini merak ettik. amacımız da buna göre daha sağlıklı bir analizde bulunmak.
App Store'dan indirin Google Play'den alın