• 7
    isimle hitap etmede tabi ki de sorun yok ama ben benden yaşça büyük insanlara yada statü olarak farklı yerlerde olduğum insanlara direkt askerlik arkadaşım mış gibi ismiyle seslenemem örnek vereyim, 40 yaşında hocama facebook'tan giydireyim mahmut bu kadar zor mu soru sorulur? mahmut bunu niye sormadın? vs. vs. bu uzar gider. temel olarak isimle hitap etmenin bir saygısızlık unsuru olmadığını sonradan evrilerek bu durumlara geldiğini düşünüyoruz yada düşünmüyoruz bence artık bunun bir önemi yok şuan ne olduğu önemli. bu evrilmenin doğru ya da yanlış olduğunu savunmuyorum yanlışları da vardır doğruları da vardır kişilere göre değişir, şuan nasıl olduğu önemli derken çok çok farklı yerlere çekilmesin konu onu belirteyim.

    en basitinden yeni girdiğiniz bir iş yerinde bile çoğu zaman mesai arkadaşınıza bey diye seslenmek zorunda kaldığınız illaki oluyordur bu kasıntı bir durum mu evet öyle olabilir amma velakin karşıda ki kişi bundan hoşlanmayabilir yine hamza hamzaoğlu'nun isminden yola çıkarak gidelim yeni tanıştığınız bir insana haaamzaaaaaaa diye çağırırsanız bu kişi bundan hoşlanmayabilir birazda benden örnek vereyim ismim rıza biriyle tanışırken ismimi söylediğimde rıza diye tek hece de vurgusuz söyleyince ben o adama acayip kurulurum belli bi zamandaan sonra rıza rıza rıza derse kulak cırmalar haz etmem bu durumdan benim sana rıza dememle senin bana ilk konuşmaya başlayan bebekler gibi seslenmen doğru olmaz telaffuzlar önemli. siyasetçiler üzerinden gidelim rte'ye seri şekilde tayyip denmesi selahattin demirtaş'a kürt olduğu için selo denilmesi ismet inönü'ya ismet denilmesi bunların hepsi konuşmaya başlamadan önce ya da konuşma içerisinde bahsi geçen kişiyi itibarsızlaştırmak dan başka bir şey değil küçültücü şeyler amacı hedefi belli.

    şimdi gelelim hamza hoca'ya mantıki çerçevede evet bu adamın adı hamza ama sen o ismin arkasına saklanıp köylü uyanıklığı yapıp yeeaa bu adamın hamza değil mi ne diyelim mahmut mu diyelim derken sadece kendini kandırıyorsun şark kurnazlığına gerek yok. isimle hitap etmeyi sağlam bir temele oturtarak konuşanlara hiç bir sözüm yok zaten o kişiler bir elin parmaklarını hiç bir zaman geçmeyecek bazı şeyleri aşmak çok zor. sözlükte de bakıldığında bu çok çok az. burada hamza deyip sanki taşşak oğlanı gibi hamza da hamza diyenler acaba hamza hamzaoğlu'n dan daha mı çok galatasaraylılar? ya da soruyu şöyle değiştireyim hamza hoca'dan daha mı çok galatasaray için çalıştılar? daha mı çok katkı sağladılar? ne bu laubalilik.
App Store'dan indirin Google Play'den alın