resim
Armindo Tué Na Bangna
Takım:Braga
Mevki:Sol Kanat
Yaş:29
Boy:1.73
Uyruk:Portekiz
  • 2633
    hadi bilimsel bir deney ilerleyisinde cozumleme yapalim.

    galatasaray'in son haftalardaki galibiyetlerinde iyi oynadigi dakikalari cikartalim.
    bu iyi oynadigi dakikalarda kullandigi hucum setlerine bakalim.
    defansina iyi yardim goturdugu dakikalari cikartalim.
    bir de galatasaray'in hucum seti kuramadigi ve defansina yardim goturemedigi dakikalara bakalim.

    ortak yerlerini cikartip bunun sebeplerini inceleyeim.

    karsimiza su ortak nokta cikiyor: bruma oyunda oldugu surece, ozellikle ilk 45 dakika galatasaray'in hucum setine benzer setleri oluyor. bu nedir? bruma sag cizgide oynamak yerine merkeze yaklasarak oynuyor ve orta sahada top tasiyan kisi oluyor. belki calim atmiyor ancak buna gerek olmayacak sekilde topu onde dolasmasini saglayacak ilk bos kousuyu da ilk pasi da onun uzerinden buluyoruz. sol kanatta da yasin ceza sahasi icine girerek tamamlayici oyuncu rolune burunuyor, sneijder'in de sola yaklasmasiyla sol kanatta hizli bir pas trafigi sagliyoruz.

    galatasaray'in bundan baska da bir hucum seti soz konusu degil zaten. su ana kadar baska hucumu seti basaramadik.

    bruma oynadigi sure dahilinde galatasaray en azindan sag kanatta bekine daha iyi kademe sagliyor. yasin olcan'in arkasina kacacak adami asla kovalamasa da bruma'nin beke gelmesi orta sahadaki saga yakin kisinin (selcuk) merkezde kalmasini sagliyor. bu da olcanin onundeki boslugun bir nebze daralmasini saglatiyor (zugurt tesellisi yapiyorum)

    bruma oyundan ciktiktan sonra hucum seti namina bir sey yapmamaya basliyoruz. yasin zaten 60 dakikalik enerjiyle mac cikartiyor. pozisyon uretirsek de bu bireysel cabayla ya da kontra atakla geliyor. (telles'in kosusu ya da burak'in koususu cogu zaman). defansa da yardim gelmeyince iki kanat birden acik alanda yakalaniyor.

    sadece eldeki verileri degerlendirerek, sebep sonuc iliskisiyle bile bruma'nin takima katkisini ortaya cikartabiliyoruz. 8 mart fenerbahce macindan sonra bruma'ya kotu, yasin, sinan vs oynasin bruma defolsun gitsin diyenle kavga etmeye baslayabilirim.

    futbol sadece calim atmak olsaydi free styler adamlar dunyanin en buyuk kuluplerinde oynuyor olurda, sokakta cambazlik yapmaya kalkmazdi.

    hamza hoca 3 hafta ayni kadro ile oynayinca, kazanan kadro degismez ne sacma sey, diyenler turedi. kazanan kadro tabi ki degisir guzel kardesim ama stratejiyi degitirmek zorunda kalacaksan ayni kalir, degismez. sen elinde sezon basindan beri ilk defa set hucumu yapan bir 11 elde etmissin, kalkip fenerbahce macinda degistiremezsin bunu. ha illa bir degisiklik gerekiyorsa oyuncu degistirirsin stratejini ayni tutmaya calisirsin. mesela yasin yerine emre colak'i sola koyup merkeze daha cok yardim getirmesini saglarsin ama kalkip telles'i ve umut'u koyup elindeki tek hucum setini cikartan bruma ve yasin'i ayni anda yedek birakmazsin.

    bursa macinda da benzer bir cekingenlik yamisti hamza hoca. kazanma aliskanligi kazanmaya musait takimi degistirip macera aramisti. neydi korkusu, volkan sen. bu mactaki korkusu neydi? gokhan ve caner. peki aldigi onlem ise yarayabilecek onlem miydi? tabi ki hayir. e haliyle ise de yaramadi.

    macin kazanilmasi ya da kaybedilmesiyle ilgili konusmamak lazim. nasil kaybettigin onemli. bursa maci ve bu macta puan kaybinin sebebi anlamsiz yere takimin alistigin stratejinin "cok fazla" disina cikmak, anlamsiz bir onlem alma kaygisina girip takimin dengesini bozmak. iki maci da cok rahat alabilirdik. bursaspor skstiginda top oynayabilen bir takim degil. merkez ortayi kalabalik tutan ve erken basan her takim puan caliyor bursa'dan. fenerbahce de sadece acik alan ve duran topla gol buluyor. beklerinin onunu dolu tuttugun muddetce fener'den gol yemezsin. umut'un bek onu tutmakla ne alakasi var? illa koyacaksan rakip bekini degil, rakip orta sahasina bassin diye merkeze yakin koyarsan. telles acik alan bulursa onunde ofansif is yapiyor. fakat bursa macinda gormedik mi nasil rezil oldu alan tutamadigi icin.

    yazinin ozeti: bruma sezon sonuna kadar her mac oynamak zorunda. saha berbat bile oynamali cunku takimin hucum setini olusturan en onemli adam. sneijder degil, bruma. belki sneijder orkestra sefi konumunda ancak onun orkestrayi yonetmesi icin gerekli veriyi bruma ve yasin sagliyor.

    hamza hoca artik cekingenligini, korkakligini ya da bu yaptigi her neyse onu artik birakmali. rakibe gore is yapacaksa da bu oyuncu degisikligi olmali, kalkip isleyen stratejiyi bozuyorsan elinde isleyen bir alternatif strateji olmak zorunda. bu yoksa gereksiz maceraya girmemeli. hele ki fenerbahce maci gibi macta.
App Store'dan indirin Google Play'den alın