• 1
    günümüzde xabi alonso, michael carrick ve özellikle de andrea pirlo'nun temsil ettiği tarzda oyunkurucu ortaha oyuncularını kast etmek için kullanılan terim. bildiğiniz üzere günümüz futbolunda ortasaha oyunun kazanıldığı ve kaybedildiği saha olmuştur. ortasahası bir makine gibi savunmayı ve hücumu üst seviyelerde yapan takımlar en üst seviyelerde kendine yer bulabilmektedir. önceleri defensive midfielder olarak bilinen ve oyunda teknik beceriden ziyade kesicilikle, markajla ön plana çıkan ortasaha elemanları vardı. bunlar topu kapmak için varlarını yoklarını sahaya yansıtıp topu elde ettiğinde de "on numara" olarak tabir edilen attacking midfielder-center pozisyonunda oynayan daha yaratıcı ve teknik oyunculara teslim ediyorlardı. ara ara da şut çektiklerinde ve nadiren de olsa dikine topu oynamaları yeterli kabul ediliyordu. maldonado ya da selçuk şahin gibi oyuncuların beğenilmeyişlerinin ya da mehmet topal'ın kendisinden beklenen gelişmeyi kat etmediğinden dem vurulurken defensive midfielder pozisyonunda oynayacak oyuncunun özelliklerinin değişimine de atıfta bulunuluyor aslında.

    deep lying playmaker dediğimiz adam defansın hemen önünde oynar. pas varyasyonlarında uzmandır. topu ileriye yana açmada ronaldinho ya da deco ayarında bir attacking midfielder kadar olamasa da beceriklidir. oyunu kanatlara yaymada yeri geldiğinde oyuncu kaçırmalarını duvar paslarını iyi yapan bir ortasaha elemanıdır. yani deep lying playmaker pozisyonunda oynayan oyuncu esasında markajıyla, top kapma becerisiyle pek bilinir değildir. yani bu konuda hatırı sayılır bir ün elde etmiş değildir ancak eğer ki defansif anlayışla oynarsa bunu da layıkıyla yerine getirebilecek bir özelliğe sahiptir.

    deep lying playmaker oyuncuları özellikle kalecinin dahi topu degaj kullanmadan doğrudan oyuna sokmasında ısrarcı olan possession football'ı olarak bilinen topa sahip olmanın ve yerden isabetli pas atmanın en temel strateji olarak belirlendiği takımlarda son derece önemli bir mevki ve pozisyondur. günümüz futbolunun belki de en aranılan yerlerinden biridir.

    ancelotti'nin andrea pirlo'yu chelsea'ye transfer etmek istemesi hatta milan'dan belki de sadece pirlo üzerine yoğunlaşması bir tesadüf olarak görülmemeli, günümüz futbolunun yadsınmaz bir gerçeği ve bu gerçeğe uygun bir taktiksel hamle olarak düşünülmelidir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın