• 95
    daha önceden yazdığım incelemeye devam etmek istediğim oyun. bu sefer daha bilgi verici olabilecektir.

    öncelikle (bkz: #1592933) okumanızda fayda görüyorum.

    nihayet maç yapmaya başladım. premier lig'de arsenal ile oynuyorum. şampiyonlar ligi ön elemesinde 2 maç, premier lig'de 3 maç ve community shield'da 1 maç oynadım. yani toplamda hazırlık maçları hariç 6 maç.

    öncelikle arayüze alışmaya başladım. ama hala hantal olduğunu düşünüyorum ve tema hala yorucu geliyor.

    oyun içi incelemelere başlıyorum.

    ilk olarak gözlemcilik olayına değinmek istiyorum.
    gözlemci raporları oyuncu hakkında en ince detayına kadar sizi doyuruyor.
    sakatlanma eğilimi ne durumda?
    maliyeti ne olur?
    takıma adapte olabilir mi? dil sorunu çeker mi?
    sürüdürülebilir maç formu nedir? basit maçlarda nasıl güçlü takımlara karşı nasıl oynar?
    rolleri önemli özellikleri ve maça etki eden özellikleri nelerdir gibi bilgileri son derece doyurucu olarak size anlatıyor gözlemci.

    geçmiş oyunlarda, transfer etmek istediğiniz futbolcu sizin takımınıza gelmek istemiyorsa, bonservis bedelininde anlaşsanız bile müzakerelere gelmiyordu. football manager 2015'te müzakerelere gelmeden önce oyuncu sizinle konuşmak istiyor.

    örneğin marco reus. dortmund'da çok mutluyum kulübümü seviyorum ve arsenal'e gelmek istemiyorum. beni ikna et diyor. ve ikna etmeye çalışıyorsunuz. eğer ikna edebilirseniz normal fiyatlarda bir sözleşme imzalayabiliyorsunuz. eğer ikna edemezseniz, size zlatan ibrahimovic'in psg'den aldığı maaş'a yakın bir maaş istiyor. bu da ayrıca hoşuma giden bir özellik.

    yine oyuncu moralleri ve oyuna etkisi üzerine bir şeyler söylemek istiyorum.
    yavaş stoper sevmediğim için mertesacker'i sattım. bu gelişmenin üzerine mesut özil odama geldi ve tartıştık. ona sabırlı olmasını ve korkacak bir şeyi olmadığını anlattım. nitekim mertesacker arsenal için çok önemli futbolcu. mesut'un bu moralsizliği takımda 4 oyuncuyu direk etkiledi. bu durumda sadece o 4 futbolcuyu içeren bir toplantı yapabildim. bu da yeni bir özellik ve benim hoşuma gitti. ardından balanta ve papastathopoulos'u transfer ettim ve mesut "haklısınız boşuna endişelendim" minvalinde bir açıklama ile tekrardan morallendi.

    gelelim maçlara. maç yorumları takım seçimi falan yaptıktan sonra maça giriyorsunuz. bu sırada tıpkı koridorda yürüyen hocaya soru soran basın mensubu ile karşılaşıyorsunuz. çat bir soru. bu soru mesut'un son moralsizliği de olabilir, veya formdaki ramsey'in neden o gün kadroda olmadığı ile ilgili de olabilir. cevap verip maça çıkıyorsunuz. aynı şekilde bu maç sonu da geçerli. bunun ardından basın toplantısına gidebilirsiniz.

    maç motorunu şahsen çok beğendim. görsellik ön planda. standyum ayrıntıları daha belirgin ve göze hoş gelen şeyler. yedek kulübesinde ısınan futbolcular çok keyifli. bazen sahanın kenarına kadar geliyorlar bazen de rakıp takım kulübesine dönüyorlar ve o sırada rakip takım kulübesinden de bir kaç futbolcu çıkıyor ufak bir tartışma falan.

    oyun esnasında oyuncalara seslenebiliyorsunuz. bireysel veya takımsal olarak onları motive edebiliyorsunuz.

    kontratak oynamayı seven bir oyuncu olarak bu yeni oyunda ki kontraya çıkış sistemi ise beni benden aldı. geçmiş oyunlarda 4'e 2 kontraya kalktınız. rüzgar gibi gidiyorsunuz ama topu alan oyuncunuz 50 metre top sürüyor ve savunma geri dönüyor. "laaaaan sağ kanada topu at" diye çırpınıyorsunuz ama o top bir türlü o kanada geçmiyor. hayır. football manager 15 işte bu sorunu dibine kadar çözmüş. ani bir pres veya duran top dönüşü rakibi geride 2 kişi yakaladınız. takımınız o kadar güzel paslarla rakip kaleye öyle bir gidiyor ki, işte bu diyorsunuz. arsenal, dortmund, real madrid nasıl topu birden sol kanada, oradan tekrar sağ kanada, oradan da arka direğe kesilen ortayla tak diye 10 saniyede golü buluyorsa bunu sizin de yapabilmeniz mümkün.

    yalnız geçmiş oyunlarda olan olay bunda da var. yiyeceğim golü resmen önceden tahmin edebiliyorum. kalecim mal mal topu bekletiyor, stoper salak salak topu dürtüklüyorsa, evet doğru tahmin ediyorsunuz o top kaptırılacak ve gol olacak. veya durupdururken yanlış pas ile top taca çıkıyorsa o top yine gol olacak. iyi oyuncular ne demek istediğimi anlamışlardır.

    yine maç motorunda önceki serilerde atılması çok nadir olan golleri görebiliyorsunuz. gözünüzün önüne sneijder'in ayıyı avladığı 2 pozisyonu da getirin. işte o golleri sneijder fm serisinde atmıyordu. uzaktan atılan goller ya ani bir top sekmesi ya da gelen pasa gelişine vurulan şutlar ile oluyordu. football manager 2015'te sneijder her iki golü de rahat rahat atabilir. gerek topu uzunca bir süre sürüp, kaleyi ölçüp biçip zbaaaaan diye yapıştırıyor. gerekse uygun açıda pası alıp, iki dürtüp düzeltip yine aynı güzellikte gol atıyor.

    kaleye sert çekilen şutlarda, top fileye çarpıp öyle bir çıkıyor ki orgazmın dorukları. gözünüzün önüne, seken topu önünde bulmuş ve hayvan gibi kaleye yapıştırmış yaya toure gelsin. işte o.

    ipucu: arka direğe orta kestirin :)

    gelelim görselliğe.

    grafikler bilgisayarınızın performansına göre ayarlayabilir ve güzel bir görsellik sağlayabilirsiniz. ben 2d izliyorum maçları. gollerin tekrarını 3d izliyorum. klasik 2d bildiğimiz 2d. diğer 2d ise bana biraz uzak geldi. görüntü çok tepeden. ama alışkanlıktan yine bu görüntüyle oynuyorum.

    3d ise futbolcu hareketleri ise çok daha iyi bir seviyeye çekilmiş. kalecilerin hareketleri de daha gerçekçi.

    güncellemeler ile oyun da pek sorun kalmayacağını düşünüyorum.

    sonuç. 70 lira veya araştırıp daha ucuza almaya değer. elbette malum ortamlardan da edinebilirsiniz. ancak football manager online oynanmayınca bilemedim bana hitap etmiyor.

    edit: imla
App Store'dan indirin Google Play'den alın