resim
Wesley Sneijder
Görev:Stratejik Danışman
Takım:DHSC Utrecht
Yaş:40
Uyruk:Hollanda
  • 6928
    sneijder geldiğinden beri sürekli artan formu ve hırsı ile benim takdirimi kazandı. yani diğer gelen yabanclar gibi takım düşüşe geçince kenara çekilmedi ancak ben gerek çaylak gerekse ilk entry olmasından dolayı sneijder olayına en başından bir bakış atmak istiyorum.

    galatasaray kabul edelim ki parasına göre (7,5 milyon euro) kazanç şansı çok yüksek bir kumardı. kötü yanları:sakatlanmış olması, uzun süredir futboldan ve takımdan uzak oluşu ve bundan önce oynadığı kulüpler çok büyük oluşu yani bu da ilk cümlemdeki probleme sebebiyet verebilirdi. drogba'da özellikle son dönemde ben bunu gördüm. artıları ise:kalite ve kumaşı dünyanın en iyileriden henüz iki seneye kadar mevkisinin en iyisi dünyanın da sayılı oyuncularından oluşu takıma seviye atlatacak bir oyuncu olduğu düşüncesi.

    burada sneijder'in olumlu performans vermesinde dünya kupası ve kulübün o dönem gerçekten büyük hedeflere koşuşu vardı. bu da hem ona hem galatasaray'a iyi yansıdı gözüktü. işte ben burada şüpheliyim. yani kulübün markasına, tanınırlığına, popülerliliğine çok şey kattı evet ancak bence takıma o kadar da olumlu yansımadı. çünkü fatih terim'in ilk sezondaki fenerbahçe maçından bu yana uyguladığı litaretürde ingiliz 4-4-2'si olarak geçen hepimizin çok iyi bildiği o düzeni bozdu. çünkü takımın sistemi forvet arkası pozisyonu diye bişey yoktu. ilk bölümde bu zaten kendi performansını da etkiledi. şimdi benim sormak istediğim 10 milyon civarı bir bütçe ile do dönem sol kanatta iyi işler yapacak birisi alınamaz mıydı? ya da sol tarafta zaten amrabat var, santrafor alınıp kapatılamaz mıydı? cevap tabi ki evet ancak ünal aysal yönetiminin tarzı, düşüncesi tanınırlık ve büyüyerek büyüme politikası olduğu için sneijder transferi fatih terim istemese de yapıldı. bana kalırsa sadece drogba transfer çok daha etkili olurdu. çünkü ilerleyen dönemde o 4-4-2 bozuldu 4-3-1-2'ye evrildi. bunun akabinde de özellikle geçen yılın başında kanatsız oynanan futbol yüzünden oyun içinde ciddi sıkıntılar yaşadık.
    yeni sezona gelirsek yeni sezonda sneijder önüne forvet olarak kurulacak düzende bence uygun yapı 4-3-3 idi yani drogba'nın ilk oyuna girdiği akhisar maçındaki düzen sneijder orta üçlünün bir parçası ve ileride ikinci ve gizli forvet olarak burak sağda, sol kanatta amrabat ve ortada drogba düzeni olmalıydı ama hoca pek kullanmadı bu düzeni, mancini de 3 ön liberolu sol kanatta sneijder ile bence garip bir formül buldu ve takımın performansı zarar gördü ya da optimumda kullanılmadı diyebiliriz. sonuç zaten iyi olmayan fenerbahçenin arkasından ikincilik ve deplasmanlardaki gol sıkıntımız olarak bize geri döndü.

    bu yıl için ise sezona hazırlık maçlarında baktığımızda 4-2-3-1 ile başladık. taktik sahada çok net bir şekilde gözüküyordu ve sneijder forvet arkasındaki yaratıcı oyuncu rolündeydi. ancak o takımın söyle bir sıkıntısı vardı ki o da gol sayısı olarak çok düşük bir takımdı. onu da şöyle açıklayalım, bir takımın kaç gol atacağını sezon başında üç aşağı beş yukarı tahmin edebilirsiniz. galatasaray'da da yasin sneijder olcan burak dörtlüsünün kaç gol atacağı az çok bellidir. bir de bunların üzerine burak'ın tek forvet oynamadaki sıkıntısı ortaya çıkınca orası çok tıkandı ve tamamen sneijder'in ayağına bakan bir takıma dönüştük.

    hem sneijder için hem de takım için bence ideal düzen hala fatih terim'in uyguladığı ingiliz 4-4-2'si umut ve burak. umut hem burak'ı hem sneijder'i ve selçuk ve meloyu çok rahatlatır. sneijder için ise burada tek eksi belki bek kovalamak olabilir ki teorik olarak son 1,5 senede oynadığı sol açık bölgesinde de kovalaması lazım.

    hem sneijder hem takım için de bir başka ideal düzen yine 4-3-3 ileride umut burak sol açık. orta alanda da melo selçuk sneijder ancak sneijder forvet arkası değil daha çok orta alan rolünde orada kurulan baklavanın sol içinde yer alması gerekiyor. böylece takımın gol sayısı (umut+burak) hem burak'ın oyunu (ikinci santrafor) hem sneijder orta alan top yapmaya verdiği katkı artar. burada önemli olan iyi bir sol açık o da şu an malaga'da top koşturuyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın