• 157
    hagi'nin galatsaray zamaninda galatsaray klasik bir 4-4-2 oynamadigi, asimetrik dizilisini de arif ve okan gibi mevki disina cikabilen ekstra adamlarla yaptigi, bunun da yaninda hagi'nin sami yendeki maclarini hangi kanat oldugu onemli olmadan mutlaka kapali onunde oynadigi gercegini bilmiyorsak, ustune o galatsaray'in merkez orta sahasinin simdiki gibi kalin belli kademe anlayisindan bihaber adamlarla degil, cevik suat emre ve onlari iceri gelerek yardim eden okan'la kurdugu gercegini de goz ardi ediyorsak dogru sneijder canavar gibi oynar 4'lunun sonunda.

    tabi terim'li donemde 4'lunun solu olarak arka arkaya maclara cikip hicbir sey dogru duzgun gitmedigi icin baklava bir oyuna dondugumuzu de unutmus olabiliriz.

    sneijder'le de 4-4-2 oynanir ama 4'lunun solu degil.

    31 ekim maci icin bizi kurtardigi dusunuluyorsa macin ilk yarisinda da ilk 25 dakika sonrasi 4-4-2'ye donulmeye calisildi, olcan ikinci forvet gibi denendi fakat yekta, olcan, burak kotu oynayip, selcuk oyuna kurmayinca berbat bir sey cikti ortaya.
    ikinci yaridaki 4-4-2 oyununu iyi gosteren tamamen umut bulut'un ekstra isleri. futbol olarak ortada hicbir sey yoktu aslinda. ama eger illa 4-4-2 olsun diyorsaniz umut'un indirecegi toplara burak yilmaz gibi savruk bir adam yerine yere saglam basan daha cevik ve cabuk bir adami tercih ederim. bu olcan veya bruma olabilir. selcuk yerine gobek tandeme sneijder ve melo'yu koyup sagina, zamaninda okan'in yaptigi gibi merkeze de yardim etsin diye hamit'i koyabilirsiniz. eger olcan ikinci forvet degilse olcan'i orta sol, ya da bruma'yi koyabilirsiniz. illa burak olsun diyorsaniz da olcan'i geriden getirip yani sol bek yapip, soldaki oyuncunuzu daha genis alanda ofans gucu olsun diye kullanirsiniz ice katettirip. bu da yine bruma olabilir.

    sneijder ve melo, selcuk ve melo'dan cok daha akiskan bir merkez orta saha tandemi olacaktir. savunma yonunden korkuyorsaniz kendinize sunu sorun, merkez orta sahanin yapmasi gereken savunma seklini yekta, emre selcuk mu daha iyi yapiyor, sneijder mi? melo zaten guc ve dengeyi yapiyor defansif anlamda, kademe anlayisi ve rakibi erken kovalamayi da sneijder'den daha iyi yapacak oyuncu yok galatasaray formasi altinda.

    ha siz sneijder'i ofansta gol vurusu yapabilsin diye kullanmak istiyorsaniz false9 oynar, pek de guzel oynar. ama yine burak'a yer yok o takimda. bu sefer umut'u sneijder'in sagina ve gerisine yerlestirmeniz gerekir. solda mutlaka bruma olur ve klasik 4'lu solu degil de kanat forvet gibi oynar. yine arkasina olcan gibi sahaya katedebilen birini koymaniz gerekir. fakat bu sefer bunun tersine koyacaginiz bek fiziksel anlamda guclu ve kademe bilen biri olmali. bu sefer hamit sag bek olup onune tarik gibi bir adami koyabilirsiniz. hamit'i orta sagda kullanmak isterseniz de bu sefer stoper tandeminiz semih chedjou olmaz kafa topunda daha istikrarli iki oyuncuya ihtiyac duyarsiniz ve oyunu kuracak kisi de chedjou olur. yanindaki kisi gokhan gibi olmali ya da koray. ha illa semih oynasin diyorsaniz da bu sefer sol beki pasla cikartmaniz gerekeceginden hakan balta'yi sol beke koyup onune olcan'i klasik 4'lu solu yapip tersine hizli bir sag acik koyarsiniz bu da bruma veya tarik olur.

    yeterince detayli anlatabilmisimdir umarim. bu sadece klasik 4-4-2 ye en yakin olan versiyonlardi. yoksa yapmak istedikten sonra bu dizilisi kullanarak 100'den fazla kombinasyonla strateji gelistirebiliriz. ancak hangi stratejiyi bu dizilisle denersek deneyelim sneijder'i 4'lunun solu kullanmak sneijder'i oldurmekten farksiz olacaktir. daha akiskan cesitler varken hic gerek yok.
App Store'dan indirin Google Play'den alın