53
--- alinti ---
tek bir soru hakkım vardı o kısacık anda. koluna dokundum hafifçe, bana baktı yanında beraber futbol oynadıkları küçük oğlundan bile daha muzip gözlerle. "sor bakalım genç!" dedi. "neden diğer kalecilerin aksine penaltılarda tek elinle en köşeye kadar uzanıyorsun, diğer elini hiç kullanmadan?" dedim. topu uzaklara, havalara dikti; sonra oğluna "hadi bakalım dripling çalış, bütün ağaçlar rakibin, bak o en büyük olan bülent tamam mı? hepsini geç ve sonra bizim yanımıza gel. maracana'da, sami yen'de oynar gibi. hadi göreyim seni." dedi ve yanıma oturdu:
"bak şimdi, kalecilerin aşil tendonu, penaltılardır. dünyanın en iyi kalecileri lev yashin, meier, fillol bile kendilerini dünyanın en zavallı insanı gibi hissederler rakip penaltı için topun başına gelirken. eskiden, futbolcular penaltıları kalenin ortasına vururlardı. çünkü kaleciler daha topa vurulmadan bir köşeye doğru allah ne verdiyse atlarlardı. şansları yarı yarıyaydı. şansı tutan kahraman, tutmayan ters köşeye yatan aptal olurdu. sonradan penaltı atışlarının önemi artınca kalecilere penaltı çalıştırılmaya başlandı, büyük turnuvalardan önce. uzun süre çalıştım ve oyuncuların %90'ının penaltıları yerden köşeye attıklarını tespit ettim. ben aslında çok yetenekli bir kaleci değilim ama çok çalışıyorum. penaltılarda da yaptığım çalışmalar sonucu öyle atlamaya karar verdim"
o sırada, çocuk geri geldi. ne kadar da babasına benziyordu, cin gibi gözleri ve ele avuca sığmaz elleriyle. sürekli babasının şortunu çekiştiriyordu. taffarel, "biz gidiyoruz, çalışmamız lazım" dedi ve hızla gözden kayboldu. tamamen büyük bir tesadüfün eseri olarak oradaydım. motorum bozulmuştu, iyi ki de bozulmuştu. çok güzel bir tesadüftü. onu orada görmek, hatta onunla konuşmak, saha içindeki gibi dünyalar iyisi bir adam olduğunu yakından görmek. bütün tesadüfler gibi güzeldi.
ama taffarel'in başarısı kısacık konuşmamızda da altını çizdiği gibi hiç mi hiç tesadüf değil. efsanevi kaleci antrenörü datcu, taffarel için "onun kadar çalışan bir kaleci daha görmedim" diyor. maradona ise taffarel'in kaleciler bazında tarihsel önemini belirtmek için "(gbkz: 1982 ve 1986'daki brezilya takımı, 1994'te dünya şampiyonu olan takıma 5 çekerdi, 5! tabii eğer taffarel 80'lerde brezilya'nın kalesini korusaydı, her maçta herkese 5 çekerlerdi o ayrı)" diye yazıyor.
bence de maradona yerden göğe kadar haklı. çünkü biz türkiye'nin ingiltere'den 8 yediği yıllarda dünya kupaları'nda kendi milli takımımız gibi desteklediğimiz brezilya, hiçbir şeyden çekmemişti, kalecilerden çektiği kadar. 1982'de adını bile hatırlamak istemediğim eldivenli felaket ve daha sonradan türkiye'ye malatya'ya transfer olan carlos, sadece sahada en kötü futbol oynayan oyuncular olduğu için mahalle maçında kaleye atılmış kabiliyetsiz çocuklar gibilerdi.
1966 yılında claudio andre mergen taffarel adıyla doğan, taffarel, diğer brezilyalı çocuklar gibi o anda forma giyenler arasında en kabiliyetsizi olduğu için kaleci eldivenlerine mahkum olmamıştı. onunkisi pekala bilinçli bir tercihti. istese, savunma ya da orta sahada da oynayıp yine milli takıma seçilebilirdi. ama yıllardır kaleci kabızlığı yaşanan bu dünyanın en büyük futbolcu fabrikasında iyi bir kaleci demek, bulunmayan hint kumaşı demekti.
aslen alman ve italyan melezi olan taffarel, kaleci olmaya karar verdiğinde diğer futbolcularla çift kale antrenmanı yaparken orta saha ve savunmada oynamaya devam etti. bunun sebebi, ona göre bir kaleciyi vazgeçilmez yapacak en önemli özelliğinin oyunu okuma kapasitesi olduğuna inanmasıydı. "(gbkz: bir kaleci nasıl olmalı?"nın tarifi yapılırken taffarel'i tarif ediyoruz aslında): her şeyden önce sahanın en soğukkanlı, en dengeli oyuncusu; aynı zamanda takımın gizli oyun kurucusu ve maçın kaderini belirleyecek anlarda minimum hata ile oynaması gereken en önemli oyuncu...
oynadığı tüm takımlarda bu modern kaleci tarifinin olmazsa olmaz özelliklerini sahaya yansıtırken, üst üste 3 dünya kupası'nda brezilya'nın banko kalecisi olmuş, 1994'te 24 yıl sonra gelen şampiyonluğun en büyük mimarlarından birisi olmuştu. brezilya milli takımı tarihinin 2. en çok milli olan kalecisi taffarel ilk olarak hayatımıza 1990 dünya kupası'nda girdi. dünyanın gelmiş geçmiş en futbol fakiri olan kupasında brezilya, savunma ağırlıklı bir oyun sergileyerek herkesi hüsrana uğratırken careca ve rai ile beraber takımın en çok göze hitap eden oyuncusuydu. geriden eliyle oyun kurması, sürekli geriye yaslanan, brezilya forması giymiş ama italya gibi oynamaya çalışan takımın geriden oyunu sabırla kuran beyniydi. bir anlık maradona-caniggia mucizesi sonucu 2. turda arjantin'e elendiklerinde brezilya basını kupanın onlar açısından tek olumlu yönünün nihayet bir kaleciye sahip oldukları olduğunu yazmışlar, tarihinin en kötü brezilyası'nın tek kazancı olarak onu övmüşlerdi.
http://1.bp.blogspot.com/..._Sevin_Resimleri.JPG
1994 dünya kupası'na kadar bu övgülere layık olmak için kendisini daha da fazla geliştiren taffarel, ilk tur grubunda sadece bir gol yemiş, finale kadar da kalesinde sadece 2 gol daha görmüştü. dünya kupaları'nın penaltılar sonucu şampiyonu belirlediği tek finalinde italya karşısında, sahanın tartışmasız yıldızıydı. baggio, baresi gibi penaltı ustaları taffarel'in karşısında topu avuta yollamışlar, penaltı ustası massaro'nun vuruşu ise yazının başında bana anlattığı gibi plonjon yapan taffarel'in elinde eriyip gitmişti.
daha sonra 1998 dünya kupası'nda fransa'da yarı final karşılaşmasında hollanda'nın en önemi penaltı ustası cocu'nun atışını yine aynı şekilde kurtarmış, takımını finale taşımıştı. 1989 ve 1997'deki copa america şampiyonluklarında da yine başroldeydi. (gbkz: pele'nin belirlediği gelmiş geçmiş en iyi 125 futbolcu listesindeki 9 kaleciden birisi olan) ve o 9 kaleci arasındaki tek brezilyalı olan taffarel ile olan asıl büyük aşkımız ise onun 1998'de galatasaray'a transfer olmasıyla başladı. daha önce 1984-90 yılları arasında internacional, 1990-93 yılları arasında parma, 1993-94 yılları arasında reggiana, 1994-97 yılları arasında atletico mineiro formaları ile başarılı bir kulüp kariyerinin altına imza attıktan sonra türkiye'yi seçmesi birçok futbol otoritesini şaşırtmıştı. ama kaleciliğin ne kadar nankör bir meslek olduğunu onun kadar bilen çok az insan olduğu için o bu tercihi fazlasıyla isteyerek ve bilinçli bir şekilde yapmıştı.
http://1.bp.blogspot.com/...NZ73DQ/s1600-h/1.jpg
çok güzeldi taffarel'in türkiye macerası, 2001 yılına kadar formasını giydiği galatasaray ile çok büyük başarıların altına imza attı. o olmasa galatasaray uefa kupası'nı kazanabilir miydi? hagi'ye rağmen kazanamazdı çünkü o yıl en az cruyff'lu barça, dalglish'li liverpool gibi kaleden en ileri uca kadar mükemmel bir orkestra gibi futbol icra eden galatasaray'ın en arkadaki oyun kurucusuydu, en kritik anların en soğukkanlı adamıydı. o en zor pozisyonda bile çok rahat kurtarışlar yaptığı için "panter kaleci", "maçı kurtaran adam" olarak pek anılmadı çünkü biz ona hemen alışmıştık. o mesela en efsane kalecilerden meier, dassaev ya da bonner gibi direkler arasında kanatlanmış panterler gibi uçmazdı. neredeyse bütün şutlar kucağına gelir, en sert toplar bile ellerinin arasında erir giderdi. topun gideceği yeri sanki direklere konan melekler sürekli kulaklarına fısıldıyormuş gibi hep doğru tahmin eder, her zaman üç direk arasında olunabilecek en doğru zamanda en doğru yerde olurdu. her degajı bir asist ya da ölümcül bir kontratak başlangıcı niteliğindeydi. top tekniği, beraber oynadığı savunma oyuncularının popescu hariç hepsinden çok çok daha iyiydi. (gbkz: o harika teknikle pekala türkiye'de ya da dünyada birçok takımda orta saha oyuncusu olarak da oynayabilirdi). galatasaray'a gelmeden önce 3 yabancı sınırlaması yüzünden italya'da kadroya giremediği dönemlerde rahipler ligi'nde santrafor olarak gol kralı olmuş, galatasaray antrenmanlarında attığı jenerik gollerle akşam spor haberlerinin en önemli malzemesi olmuştu.
bir adanaspor maçında okan buruk'a yaptığı mükemmel asisti bir de hagi yapabilirdi sadece. (gbkz: her şey bir yana saha içinde o gelmiş geçmiş en güzel galatasaray takımının hagi ile birlikte en büyük orkestra şefiydi). aslında en zayıf yönü yan toplarıydı ama savunmasını öyle bir yerleştiriyor ve öylesine ustalıkla yer tutuyordu ki sanki bütün toplar rakip takımın santraforuymuş gibi ona geliyordu. uefa finali'nde maçın adamı seçilecek, (gbkz: daha önce dünya kupası'nı kazanmış olmasına rağmen en çok sevinen oyuncu olacaktı). çünkü her daim içindeki hiç yaşlanmayan çocuk sürekli gözlerinde, sözlerinde pırıl pırıl parlıyor, en başta galatasaraylılar olmak üzere hemen herkese yaşama sevinci aşılıyordu.
http://2.bp.blogspot.com/...sbXp6c/s1600-h/2.jpg
çok sevdiği iki çocuğunun yanı sıra 40 kadar çocuğu da evlatlık edinen bu çocuk yürekli adam, florya'ya bisikleti ile herkesten önce geliyor, (gbkz: uefa'yı kazanıp şampiyonluğu garantiledikleri dönemlerde bile herkesten çok çalışıyor), yine bisikleti ile en son evine dönen oyuncu o oluyordu. buralardan ayrılana kadar ne kaleci ne de insani refleksleri bir nebze olsun zayıflamadı. kendisine verilen tüm riskli geri paslarda bir an bile telaşa kapılmadı, en zor durumda bile harika bir ayak içi ile rakip ceza alanının önündeymiş gibi atılabilecek en stil pasla oyunu baştan kurdu. galatasaray'da kurduğu ilişkilerde de en az oyun kurmasındaki kadar zarif ve ustaydı. 100. yıl maçı için geç saatlerde geldiği otelde "oyuncular dinlensin, ben rahatsız etmeyeyim" diyerek iki çocuğu ile beraber yandaki 2 yıldızlı otelde kalmayı tercih etti. onun için yıldız olmak, çok fazla bir şey ifade etmiyordu. bir gün televizyonda söyledikleri kariyer hırsı ile hayatlarını mahveden milyonlara ders olacak nitelikteydi: "iyi bir futbolcu muyum? bilmiyorum, çok da önemsemiyorum. ama iyi bir insan olarak hatırlanmayı tercih ederim"
http://3.bp.blogspot.com/...RPrV1s/s1600-h/3.jpg
tabii ki öyle hatırlayacaktık onu, onun istediği gibi, gördüğümüz en zarif gönüllü insan olarak. ondan başka kim 1994'te dünya şampiyonu olduktan sonra profesyonel futbola ara verir, kimsesiz çocuklara karşılıksız futbol dersi verirdi ki başka? bizler "kalede taffarel var, gerisi önemli değil" diyip saha içiyle yetinirken o topları kurtarmaktansa dünyayı kurtarmanın çok daha önemli olduğunu gösteriyordu bize. (gbkz: brezilya'da milli kahraman olan tek kaleciydi, italya serie a'da forma giyen ilk yabancı kaleciydi). uefa finali'nde henry'nin kurtarılması imkansız kafasını kurtardıktan sonra sadece "tanrı'nın eli" demişti. 1985 ümit milli takımlar güney amerika şampiyonluğu, 1985 ümit milli takımlar dünya şampiyonluğu, 1987'de pan amerikan oyunları'nda altın madalya, 1988 seul olimpiyatları'nda gümüş madalya, 1989 amerika kupası şampiyonluğu, 1992 italya kupası şampiyonluğu, 1993 avrupa kupa galipleri kupası şampiyonluğu, 1994 dünya kupası şampiyonluğu, 1995 amerika kupası ikinciliği, 1997 amerika kupası şampiyonluğu, 1997 conmebol şampiyonluğu, 1998 dünya kupası ikinciliği, 1999 ve 2000 türkiye ligi şampiyonluğu, 2000 türkiye kupası şampiyonluğu'nu, dünyaları kazanmıştı. ama onun için galatasaray ile maçın adamı seçildiği 2000 uefa kupası şampiyonluğu'nun kelimelerin ötesinde apayrı bir anlamı vardı. "hayatımın en güzel gecesiydi. bu dünyaya sağlıklı bir şekilde gelmiş, tek aşkımla evlenmiş, iki çocuk babası olmuştum - bir de galatasaray ile uefa şampiyonu..." demişti, üstelik de bizdeki reyting saplantılı aptal kutusundaki kanallardan birine değil, hayatını anlattığı brezilalı papaza...
http://4.bp.blogspot.com/...QN402c/s1600-h/4.jpg
galatasaray'dan sonra ikinci kez formasını giydiği parma'da oynarken, empoli'den iyi bir teklif almıştı. empoli'ye giderken yolsa arabası bozulmuş ve kendi başına tamir etmeye uğraşırken uzun uzadıya düşünmüştü: "artık bırakmalı mıyım? arabanın bozulması bir işaret olabilir mi?" arabasını tamir ettirdi ama görüşmeye gitmedi, dönüşte parma'da manastırın hemen yanında bir restoran açtı, peynirleri istanbul'dan getirtti. istanbul'u, galatasaray'ı hiç unutmadı; çocuklarını anadili türkçe olan bir okula vermiş, alman-italyan kökenleri ve brezilyalı kimliğinin üstüne bir de türkiyeliliği eklemişti. en iyi telaffuz ettiği kelime hep "çok güzel, çok güzel" oldu. (gbkz: asıl bizim için o çok güzeldi, her şey onun "çok güzelliği"ydi...)
duyuyor musunuz? yine çok uzaklardan eliyle topu, bize doğru atıyor... acele edip yakalamamız gerek... sadece bir futbol topu değil taffarel'in buralara kadar gönderdiği o meşin yuvarlak... içinde insanlığın, insancıllığın yüz akı saklı... tüm sınırların, dinlerin, cinslerin, fikirlerin ötesinde çok çok sıcak bir yüz... çocuklar gibi muzip gözlerde hiç batmayacakmış gibi ışıldayan bir nisan güneşi, üzerinde taffarel yazıyor... kaderin bu topraklara en güzel, en ebedi hediyelerinden birisi... düzeltip ona geri yolluyoruz, çünkü en çok onun eline yakışıyor kurtarmak...
--- alinti ---
*
yazarın notu : kendimce önemli gördüğüm yerleri gbkz ile belirttim. madem entry girdik, tanımla sonlandıralım:
benim için dünyanın en büyük kalecisi.
tek bir soru hakkım vardı o kısacık anda. koluna dokundum hafifçe, bana baktı yanında beraber futbol oynadıkları küçük oğlundan bile daha muzip gözlerle. "sor bakalım genç!" dedi. "neden diğer kalecilerin aksine penaltılarda tek elinle en köşeye kadar uzanıyorsun, diğer elini hiç kullanmadan?" dedim. topu uzaklara, havalara dikti; sonra oğluna "hadi bakalım dripling çalış, bütün ağaçlar rakibin, bak o en büyük olan bülent tamam mı? hepsini geç ve sonra bizim yanımıza gel. maracana'da, sami yen'de oynar gibi. hadi göreyim seni." dedi ve yanıma oturdu:
"bak şimdi, kalecilerin aşil tendonu, penaltılardır. dünyanın en iyi kalecileri lev yashin, meier, fillol bile kendilerini dünyanın en zavallı insanı gibi hissederler rakip penaltı için topun başına gelirken. eskiden, futbolcular penaltıları kalenin ortasına vururlardı. çünkü kaleciler daha topa vurulmadan bir köşeye doğru allah ne verdiyse atlarlardı. şansları yarı yarıyaydı. şansı tutan kahraman, tutmayan ters köşeye yatan aptal olurdu. sonradan penaltı atışlarının önemi artınca kalecilere penaltı çalıştırılmaya başlandı, büyük turnuvalardan önce. uzun süre çalıştım ve oyuncuların %90'ının penaltıları yerden köşeye attıklarını tespit ettim. ben aslında çok yetenekli bir kaleci değilim ama çok çalışıyorum. penaltılarda da yaptığım çalışmalar sonucu öyle atlamaya karar verdim"
o sırada, çocuk geri geldi. ne kadar da babasına benziyordu, cin gibi gözleri ve ele avuca sığmaz elleriyle. sürekli babasının şortunu çekiştiriyordu. taffarel, "biz gidiyoruz, çalışmamız lazım" dedi ve hızla gözden kayboldu. tamamen büyük bir tesadüfün eseri olarak oradaydım. motorum bozulmuştu, iyi ki de bozulmuştu. çok güzel bir tesadüftü. onu orada görmek, hatta onunla konuşmak, saha içindeki gibi dünyalar iyisi bir adam olduğunu yakından görmek. bütün tesadüfler gibi güzeldi.
ama taffarel'in başarısı kısacık konuşmamızda da altını çizdiği gibi hiç mi hiç tesadüf değil. efsanevi kaleci antrenörü datcu, taffarel için "onun kadar çalışan bir kaleci daha görmedim" diyor. maradona ise taffarel'in kaleciler bazında tarihsel önemini belirtmek için "(gbkz: 1982 ve 1986'daki brezilya takımı, 1994'te dünya şampiyonu olan takıma 5 çekerdi, 5! tabii eğer taffarel 80'lerde brezilya'nın kalesini korusaydı, her maçta herkese 5 çekerlerdi o ayrı)" diye yazıyor.
bence de maradona yerden göğe kadar haklı. çünkü biz türkiye'nin ingiltere'den 8 yediği yıllarda dünya kupaları'nda kendi milli takımımız gibi desteklediğimiz brezilya, hiçbir şeyden çekmemişti, kalecilerden çektiği kadar. 1982'de adını bile hatırlamak istemediğim eldivenli felaket ve daha sonradan türkiye'ye malatya'ya transfer olan carlos, sadece sahada en kötü futbol oynayan oyuncular olduğu için mahalle maçında kaleye atılmış kabiliyetsiz çocuklar gibilerdi.
1966 yılında claudio andre mergen taffarel adıyla doğan, taffarel, diğer brezilyalı çocuklar gibi o anda forma giyenler arasında en kabiliyetsizi olduğu için kaleci eldivenlerine mahkum olmamıştı. onunkisi pekala bilinçli bir tercihti. istese, savunma ya da orta sahada da oynayıp yine milli takıma seçilebilirdi. ama yıllardır kaleci kabızlığı yaşanan bu dünyanın en büyük futbolcu fabrikasında iyi bir kaleci demek, bulunmayan hint kumaşı demekti.
aslen alman ve italyan melezi olan taffarel, kaleci olmaya karar verdiğinde diğer futbolcularla çift kale antrenmanı yaparken orta saha ve savunmada oynamaya devam etti. bunun sebebi, ona göre bir kaleciyi vazgeçilmez yapacak en önemli özelliğinin oyunu okuma kapasitesi olduğuna inanmasıydı. "(gbkz: bir kaleci nasıl olmalı?"nın tarifi yapılırken taffarel'i tarif ediyoruz aslında): her şeyden önce sahanın en soğukkanlı, en dengeli oyuncusu; aynı zamanda takımın gizli oyun kurucusu ve maçın kaderini belirleyecek anlarda minimum hata ile oynaması gereken en önemli oyuncu...
oynadığı tüm takımlarda bu modern kaleci tarifinin olmazsa olmaz özelliklerini sahaya yansıtırken, üst üste 3 dünya kupası'nda brezilya'nın banko kalecisi olmuş, 1994'te 24 yıl sonra gelen şampiyonluğun en büyük mimarlarından birisi olmuştu. brezilya milli takımı tarihinin 2. en çok milli olan kalecisi taffarel ilk olarak hayatımıza 1990 dünya kupası'nda girdi. dünyanın gelmiş geçmiş en futbol fakiri olan kupasında brezilya, savunma ağırlıklı bir oyun sergileyerek herkesi hüsrana uğratırken careca ve rai ile beraber takımın en çok göze hitap eden oyuncusuydu. geriden eliyle oyun kurması, sürekli geriye yaslanan, brezilya forması giymiş ama italya gibi oynamaya çalışan takımın geriden oyunu sabırla kuran beyniydi. bir anlık maradona-caniggia mucizesi sonucu 2. turda arjantin'e elendiklerinde brezilya basını kupanın onlar açısından tek olumlu yönünün nihayet bir kaleciye sahip oldukları olduğunu yazmışlar, tarihinin en kötü brezilyası'nın tek kazancı olarak onu övmüşlerdi.
http://1.bp.blogspot.com/..._Sevin_Resimleri.JPG
1994 dünya kupası'na kadar bu övgülere layık olmak için kendisini daha da fazla geliştiren taffarel, ilk tur grubunda sadece bir gol yemiş, finale kadar da kalesinde sadece 2 gol daha görmüştü. dünya kupaları'nın penaltılar sonucu şampiyonu belirlediği tek finalinde italya karşısında, sahanın tartışmasız yıldızıydı. baggio, baresi gibi penaltı ustaları taffarel'in karşısında topu avuta yollamışlar, penaltı ustası massaro'nun vuruşu ise yazının başında bana anlattığı gibi plonjon yapan taffarel'in elinde eriyip gitmişti.
daha sonra 1998 dünya kupası'nda fransa'da yarı final karşılaşmasında hollanda'nın en önemi penaltı ustası cocu'nun atışını yine aynı şekilde kurtarmış, takımını finale taşımıştı. 1989 ve 1997'deki copa america şampiyonluklarında da yine başroldeydi. (gbkz: pele'nin belirlediği gelmiş geçmiş en iyi 125 futbolcu listesindeki 9 kaleciden birisi olan) ve o 9 kaleci arasındaki tek brezilyalı olan taffarel ile olan asıl büyük aşkımız ise onun 1998'de galatasaray'a transfer olmasıyla başladı. daha önce 1984-90 yılları arasında internacional, 1990-93 yılları arasında parma, 1993-94 yılları arasında reggiana, 1994-97 yılları arasında atletico mineiro formaları ile başarılı bir kulüp kariyerinin altına imza attıktan sonra türkiye'yi seçmesi birçok futbol otoritesini şaşırtmıştı. ama kaleciliğin ne kadar nankör bir meslek olduğunu onun kadar bilen çok az insan olduğu için o bu tercihi fazlasıyla isteyerek ve bilinçli bir şekilde yapmıştı.
http://1.bp.blogspot.com/...NZ73DQ/s1600-h/1.jpg
çok güzeldi taffarel'in türkiye macerası, 2001 yılına kadar formasını giydiği galatasaray ile çok büyük başarıların altına imza attı. o olmasa galatasaray uefa kupası'nı kazanabilir miydi? hagi'ye rağmen kazanamazdı çünkü o yıl en az cruyff'lu barça, dalglish'li liverpool gibi kaleden en ileri uca kadar mükemmel bir orkestra gibi futbol icra eden galatasaray'ın en arkadaki oyun kurucusuydu, en kritik anların en soğukkanlı adamıydı. o en zor pozisyonda bile çok rahat kurtarışlar yaptığı için "panter kaleci", "maçı kurtaran adam" olarak pek anılmadı çünkü biz ona hemen alışmıştık. o mesela en efsane kalecilerden meier, dassaev ya da bonner gibi direkler arasında kanatlanmış panterler gibi uçmazdı. neredeyse bütün şutlar kucağına gelir, en sert toplar bile ellerinin arasında erir giderdi. topun gideceği yeri sanki direklere konan melekler sürekli kulaklarına fısıldıyormuş gibi hep doğru tahmin eder, her zaman üç direk arasında olunabilecek en doğru zamanda en doğru yerde olurdu. her degajı bir asist ya da ölümcül bir kontratak başlangıcı niteliğindeydi. top tekniği, beraber oynadığı savunma oyuncularının popescu hariç hepsinden çok çok daha iyiydi. (gbkz: o harika teknikle pekala türkiye'de ya da dünyada birçok takımda orta saha oyuncusu olarak da oynayabilirdi). galatasaray'a gelmeden önce 3 yabancı sınırlaması yüzünden italya'da kadroya giremediği dönemlerde rahipler ligi'nde santrafor olarak gol kralı olmuş, galatasaray antrenmanlarında attığı jenerik gollerle akşam spor haberlerinin en önemli malzemesi olmuştu.
bir adanaspor maçında okan buruk'a yaptığı mükemmel asisti bir de hagi yapabilirdi sadece. (gbkz: her şey bir yana saha içinde o gelmiş geçmiş en güzel galatasaray takımının hagi ile birlikte en büyük orkestra şefiydi). aslında en zayıf yönü yan toplarıydı ama savunmasını öyle bir yerleştiriyor ve öylesine ustalıkla yer tutuyordu ki sanki bütün toplar rakip takımın santraforuymuş gibi ona geliyordu. uefa finali'nde maçın adamı seçilecek, (gbkz: daha önce dünya kupası'nı kazanmış olmasına rağmen en çok sevinen oyuncu olacaktı). çünkü her daim içindeki hiç yaşlanmayan çocuk sürekli gözlerinde, sözlerinde pırıl pırıl parlıyor, en başta galatasaraylılar olmak üzere hemen herkese yaşama sevinci aşılıyordu.
http://2.bp.blogspot.com/...sbXp6c/s1600-h/2.jpg
çok sevdiği iki çocuğunun yanı sıra 40 kadar çocuğu da evlatlık edinen bu çocuk yürekli adam, florya'ya bisikleti ile herkesten önce geliyor, (gbkz: uefa'yı kazanıp şampiyonluğu garantiledikleri dönemlerde bile herkesten çok çalışıyor), yine bisikleti ile en son evine dönen oyuncu o oluyordu. buralardan ayrılana kadar ne kaleci ne de insani refleksleri bir nebze olsun zayıflamadı. kendisine verilen tüm riskli geri paslarda bir an bile telaşa kapılmadı, en zor durumda bile harika bir ayak içi ile rakip ceza alanının önündeymiş gibi atılabilecek en stil pasla oyunu baştan kurdu. galatasaray'da kurduğu ilişkilerde de en az oyun kurmasındaki kadar zarif ve ustaydı. 100. yıl maçı için geç saatlerde geldiği otelde "oyuncular dinlensin, ben rahatsız etmeyeyim" diyerek iki çocuğu ile beraber yandaki 2 yıldızlı otelde kalmayı tercih etti. onun için yıldız olmak, çok fazla bir şey ifade etmiyordu. bir gün televizyonda söyledikleri kariyer hırsı ile hayatlarını mahveden milyonlara ders olacak nitelikteydi: "iyi bir futbolcu muyum? bilmiyorum, çok da önemsemiyorum. ama iyi bir insan olarak hatırlanmayı tercih ederim"
http://3.bp.blogspot.com/...RPrV1s/s1600-h/3.jpg
tabii ki öyle hatırlayacaktık onu, onun istediği gibi, gördüğümüz en zarif gönüllü insan olarak. ondan başka kim 1994'te dünya şampiyonu olduktan sonra profesyonel futbola ara verir, kimsesiz çocuklara karşılıksız futbol dersi verirdi ki başka? bizler "kalede taffarel var, gerisi önemli değil" diyip saha içiyle yetinirken o topları kurtarmaktansa dünyayı kurtarmanın çok daha önemli olduğunu gösteriyordu bize. (gbkz: brezilya'da milli kahraman olan tek kaleciydi, italya serie a'da forma giyen ilk yabancı kaleciydi). uefa finali'nde henry'nin kurtarılması imkansız kafasını kurtardıktan sonra sadece "tanrı'nın eli" demişti. 1985 ümit milli takımlar güney amerika şampiyonluğu, 1985 ümit milli takımlar dünya şampiyonluğu, 1987'de pan amerikan oyunları'nda altın madalya, 1988 seul olimpiyatları'nda gümüş madalya, 1989 amerika kupası şampiyonluğu, 1992 italya kupası şampiyonluğu, 1993 avrupa kupa galipleri kupası şampiyonluğu, 1994 dünya kupası şampiyonluğu, 1995 amerika kupası ikinciliği, 1997 amerika kupası şampiyonluğu, 1997 conmebol şampiyonluğu, 1998 dünya kupası ikinciliği, 1999 ve 2000 türkiye ligi şampiyonluğu, 2000 türkiye kupası şampiyonluğu'nu, dünyaları kazanmıştı. ama onun için galatasaray ile maçın adamı seçildiği 2000 uefa kupası şampiyonluğu'nun kelimelerin ötesinde apayrı bir anlamı vardı. "hayatımın en güzel gecesiydi. bu dünyaya sağlıklı bir şekilde gelmiş, tek aşkımla evlenmiş, iki çocuk babası olmuştum - bir de galatasaray ile uefa şampiyonu..." demişti, üstelik de bizdeki reyting saplantılı aptal kutusundaki kanallardan birine değil, hayatını anlattığı brezilalı papaza...
http://4.bp.blogspot.com/...QN402c/s1600-h/4.jpg
galatasaray'dan sonra ikinci kez formasını giydiği parma'da oynarken, empoli'den iyi bir teklif almıştı. empoli'ye giderken yolsa arabası bozulmuş ve kendi başına tamir etmeye uğraşırken uzun uzadıya düşünmüştü: "artık bırakmalı mıyım? arabanın bozulması bir işaret olabilir mi?" arabasını tamir ettirdi ama görüşmeye gitmedi, dönüşte parma'da manastırın hemen yanında bir restoran açtı, peynirleri istanbul'dan getirtti. istanbul'u, galatasaray'ı hiç unutmadı; çocuklarını anadili türkçe olan bir okula vermiş, alman-italyan kökenleri ve brezilyalı kimliğinin üstüne bir de türkiyeliliği eklemişti. en iyi telaffuz ettiği kelime hep "çok güzel, çok güzel" oldu. (gbkz: asıl bizim için o çok güzeldi, her şey onun "çok güzelliği"ydi...)
duyuyor musunuz? yine çok uzaklardan eliyle topu, bize doğru atıyor... acele edip yakalamamız gerek... sadece bir futbol topu değil taffarel'in buralara kadar gönderdiği o meşin yuvarlak... içinde insanlığın, insancıllığın yüz akı saklı... tüm sınırların, dinlerin, cinslerin, fikirlerin ötesinde çok çok sıcak bir yüz... çocuklar gibi muzip gözlerde hiç batmayacakmış gibi ışıldayan bir nisan güneşi, üzerinde taffarel yazıyor... kaderin bu topraklara en güzel, en ebedi hediyelerinden birisi... düzeltip ona geri yolluyoruz, çünkü en çok onun eline yakışıyor kurtarmak...
--- alinti ---
*
yazarın notu : kendimce önemli gördüğüm yerleri gbkz ile belirttim. madem entry girdik, tanımla sonlandıralım:
benim için dünyanın en büyük kalecisi.