resim
Nordin Amrabat
Takım:AEK Atina
Mevki:Sağ Kanat
Yaş:37
Boy:1.79
Uyruk:Fas
  • 3201
    önünde daha galatasaray'la 3 senelik anlaşması bulunan altypısını hollanda'da almış, fas milli takımı oyuncusu. bütün maliyeti, yani bonservis ve yıllıklar toplamı gözönüne alındığında, yıllık 2,5 milyon eurolar civarına geliyor ki; milli bir forvet/kanat oyuncusu için düşük bile sayılabilir . eğer malaga'ya kiralanma yoluyla maliyet indirimini de hesaba katarsak, 2 milyon biraz üstüne geliyor ki ; o kazık bonservis ile birlikte bile yıllık maliyeti takımdaki birçok futbolcuya göre hala düşüktür. değer değmez o ayrı bir tartışma ama maliyet bazlı hesaplamada tam tablo bu şekilde görülmeli. kaldı ki 8 milyon euro geçmiş dönemde verildi, ama bundan sonra yıllık nakit akışında göreceli düşük yıllık alacağı ile yerine alınabilecek başka milli kanat oyuncularına kıyasla daha avantajlıdır. işin komiği , verilen yüksek bonservis ücreti dolayısıyla, galatasaray'ın aktif varlığını yükseltip, bilanço üstünde ( sahada çok olmasa bile) şu an itibari ile olumlu (ki finansal kuruluşlardan borç alırken aktif büyüklüğe bakılır, işte amrabat bu kalemi manasızca klübün lehine şişiriyor) gözükmektedir. ayrıca tutturulması gereken uefa kriterlerinde de olumlu etkisi var. bu satırları yazmam, amrabat süper kalsın demek amacıyla değil, klüp yönetiminde finansal bakış açısı ile başka bir görüntünün olduğunu göstermek içindir. kısacası amrabat için bonservis maliyetli negatif söylemlerin bu saatten sonra maliyet içeriği olarak bir anlamı yoktur.

    geçen yıl ilk yarı sonunda bruma, aydın, ve gelen endoğan, hayroviç falan'a güvenilip (ve de burak ve umut'a) , kendisi yarı yıllığına malaga'ya kiralandı. orada iyi işler yaptı. ama ikinci yarı galatasaray'da bütün kanatlar sakatlannca veya verimsiz olunca özelikle deplasmanda çok maç kaybedildi. ayrıca galatasaray'ın kanatsızlığı bariz olunca yerli hocalar iyi önlem aldılar. kanat oyuncuları pozisyon gereği diğer futbolculara göre çabuk ve ciddi sakatlanırlar, çünkü hızla adam geçme ve topu taşıma gibi içeriğinde daha riskli olan işler yaparlar. kaldı ki bir takımda sneijder varsa , kanat oyuncusunun verimi daha çok artar. ayrıca maç içerisinde saha da dizilişleri değiştirip taktiksel değişiklerle sonuç alan mancini, prandelli gibi hocaların olmaz ise olmazıdır kanat oyuncuları. bu yıl elimizde çok kanat var gibi gözüküyor, ama belli de olmaz, bu hakemlerle ne kadarı sağlam kalabilecek bilinmez. amrabat,2 milyon euronun biraz üstü yıllık maliyetiyle , kritik 3-4 maçta sonucu çevirebilecek işler yapsa maliyeti çıkarır. bazen de şampiyonluk farkı veya cl farkı 1-2 fazla galibiyet oluyor üstelik. muhtemelen bu adam geniş alanda daha iyi, çakılı savunmada birşey yapamıyor denecek karşı sav olarak. doğru ama anadolu takımlarına karşı da bulunduğu bölgedeki defans ve orta saha adamlarını o bölgede çakılı tutmak sureti ile galatasaray'ın sahada üstünlük sağlamasına yol açıyor. bir de tabii içeri katedip kaleyi yoklayabilmesi ve kolay sakatlanmayan sağlamlığı gibi faktörler de var.

    amrabat'ın bencilliğinden, profesyonellik eksikliğinden, taktiksel yetersizliklerinden hiç hoşlanmayan ve sahada daha iyi birini tercih eden biri olarak , içinde bulunulan şartlar gereği +3 , en azından +1 olarak galatasaray kendisini değerlendirmek durumunda olduğunu söylemek mecburiyetindeyiz.. acı ama gerçek. oldu yeni gelmekte olan gençlerden, yıl sonunda, en az biri (bruma'dan başka) , sol açık olarak gereken ilerlemeyi yaparsa, amrabat 2-4 milyon euro arası bir tutara satılabilir.

    amrabatı da savunmak zorunda kaldık ya artık, işte o çok acayip oldu..
App Store'dan indirin Google Play'den alın