• 63
    kadro mühendisliği diye ağlayıp durduğumuz 2013-2014 sezonunun ardından 2014 - 2015 transfer sezonunda bu kuralı çok iyi analiz etmemiz ve transferleri ona göre yapmamız gerekiyor.

    ilk etapta kadroya baktığımızda %90'ımızın hem fikir olduğu tek konu muslera, melo, sneijder isimlerinin her şekilde ilk onbir içinde yer alması gerektiği.

    --- sneijder ---

    takıma taktik-diziliş belirlerken bu üç isimden wesley sneijder'i iyi düşünmemiz gerekiyor. melo ve muslera için bir taktiksel zorunluluğumuz yok fakat sneijder'i etkin kullanmak istiyorsak kendisinin defansif sorumluluklarını azaltmamız ve daha serbest bir rolde oynatmamız gerekiyor. bu açıdan geride kalan sezonda olduğu gibi sneijder'in selçuk ve melo'nun yanındaki 3. orta saha oyuncusu olarak düşünülmemesi gerekiyor. forvet hattına yakın bir pozisyonda serbest oynaması gerekiyor.

    --------------x--------------

    x---------sneijder-------x

    --------x--------melo------

    x-------x---------x-------x

    ----------muslera---------

    yani birçok arkadaşımızın yukarda oluşturduğu dizilişi bu açıdan yanlış buluyorum. çünkü sneijder'in hemen arkasında oynayacak ikili; orta saha'daki tüm defansif yükü karşılayamıyor. bu taktik tek başına sezon boyu işlemez. özellikle büyük takımlara karşı oldukça etkisiz kalırız. ama bununla ligde, özellikle kendi sahamızda iş yapabiliriz. bu anlamda size katılıyorum.

    ---------x-------x--------

    --------sneijder---------

    -----x-----melo----x-----

    x-------x---------x-------x

    ----------muslera---------

    bu taktikte ise orta sahayı üçlüyoruz ve sneijder'i defansif sorumluluklardan kurtararak daha serbest bir pozisyona sokuyoruz. önündeki oyuncular hızlı ve iyi kaçabilen, gerektiğinde kanatlara inebilen oyuncular olmalı. mesela bu taktikte didier drogba gibi bir oyuncu olursa iş bozulur, burak yılmaz ise oldukça uygun, umut bulut da iş yapabilir. fakat bu ön ikiliden birisi top taşıyıp, adam eksiltebilen daha dinamik bir oyuncu olmalı. örnek vermek gerekirse moussa sow gibi diyebiliriz.

    tabi bu kurgu daha defansif bir taktiğe dönüşüyor ve büyük maçlarda kullanabileceğimiz bir alternatif oluyor.

    kısacası 2013-2014 sezonunda büyük maçların golcüsü haline gelen sneijder büyük maçlar için daha serbestleştirilmeli, küçük maçlarda ise sistem oyuncusu haline getirilmeli.

    --- sneijder ---

    yerlilerimizin oldukça değerli hale geldiği bu kural ile birlikte semih, selçuk, burak banko oyuncularımız haline gelmeli. veysel, yekta, hakan ve hamit de sürekli olarak 18 içinde yer alması gereken oyuncular.

    bruma: özellikle kanatları kullanacağımız ilk taktikte çok iyi işler çıkarabilir. belki de moussa sow'u örnek gösterdiğim pozisyonda bile oynayabilir. bu sezon içindeki performansına göre anlayabileceğimiz bir şey.
    telles: iki taktikte de sık sık şans bulacaktır.

    ----------burak--------------

    a-------sneijder----bruma

    ----selçuk--------melo------

    c-------b----semih---veysel

    ----------muslera---------
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    -
    ---------a-------burak----------

    -----------sneijder--------------

    ---selçuk--melo--hamit--------

    telles----b----semih----veysel

    ----------muslera----------------

    iki taktikte de yabancı sayısı 4.

    a oyuncusu; yardımcı forvet/kanat tipinde bir oyuncu olması gerekiyor. iki taktiğin de işlemesi adına sneijder'den sonra en önemli pozisyon burası. bu anlamda en önemli transferimiz. yerli veya yabancı mı olacak diye düşünüyorum ama mevcut yerli futbolcularda her iki taktikte de ilk onbire yazabileceğim bir oyuncu aklıma gelmiyor. yabancı transferinde de seçeneklerimiz oldukça fazla.

    b oyuncusu; ise a oyuncusunun yabancı olması halinde yerli olarak tercih edilmek zorunda. yani ömer toprak transferini kovalamaya devam edeceğiz olmazsa gökhan zan/koray günter/hakan balta üçlüsünden birini tercih edeceğiz.

    fakat bence bu iki bölgeye hem yerli hem yabancı transferler yapmamız lazım. oynayacağımız maça göre tercihimizi değiştirebilir ve şampiyonlar ligi maçlarında iki bölgeyi de yabancı tercih edebiliriz.

    sözlükte b bölgesi içim alex ve joleon lescott gibi oyuncuların adı geçiyor. oldukça mantıklı isimler. tabi öncelikle dany ve chedjou'yu göndermemiz gerekiyor. veya chedjou'yu kadroda tutup b bölgesinin alternatif yabancısı haline getireceğiz ve transfer yapmayacağız.

    c bölgesinde ise iç saha maçlarında telles'in yerine oynatabileceğimiz yerli bir sol bek oyuncusu lazım. ya da sabri'ye bel bağlayacağız. fakat sabri'ye güvenmek demek bir süre sonra telles'i oynatmak zorunda kalabiliriz demek. bu durumda da a ve b bölgesinin alternatif tercihleri taklaya gelir ve yabancı kuralına göre birini oynatırız. bunu istemiyorsak c bölgesinin yerli alternatifini arttırmalıyız. hakan balta ise bu bölgede sabri'den daha kötü bir tercih olur.

    kafanızı karıştırdıysam şöyle yazayım;

    -yabancı bir sol kanat/forvet oyuncusu şart. en önemli transferimiz bu.
    -yerli bir sol kanat şart. mesela turgut doğan şahin çok iyi bir tercih olur.
    -yerli bir sol bek oyuncusu şart. zaman zaman telles'i yedeğe çekip stoper bölgesi için yabancı hakkımızı kullanabiliriz. veya iki kanat bölgesini de yabancı oyunculardan seçebiliriz.
    -üstteki transferleri gerçekleştirdikten ve dany ile chedjou'yu gönderdikten sonra tecrübeli bir yabancı stoper transferi yapabiliriz. teoride karışık bir durum olarak görülse de pratikte kadroda sık sık yer bulacaktır.

    --- olayı garantiye alacak transferler ---

    buraya kadar yedek kulübesini pek dikkate almadan yazdım.

    -bence yapmamız gereken bir diğer önemli transfer ''burak yılmaz'a önlem almak'' olmalı. burak'ın inişli çıkışlı performansına güvenebileceğimizi pek sanmıyorum. a bölgesi, sneijder ve burak takımın gol yollarındaki en önemli 3 oyuncusu şu an. tecrübeli bir yabancı forvet takımımızda iş yapabilir. düne kadar dimitrav berbatov diyordum fakat kendisi takımıyla sözleşme imzalamış. golcü özelliğiyle öne çıkan bir kişi olmalı. belki komiğinize gidecek ama buraya theofanis gekas bile transfer edilebilir. fenerbahçe'nin pierre webo transferi gibi bir tercih olur ve yine teoride mantıksız gelen ama pratikte oldukça iş yapabilecek bir transfer olur. en olmadı johan elmander kadroda hazır tutulur ve krize karşı alınmış küçük bir önlem olur.

    -sağ bek için veysel sarı'ya sezon boyu tek başına güvenmek ne kadar doğru olur ben de emin değilim. bence tarık çamdal transferi yeniden gündemimize gelmeli hatta en kısa sürede bitirilmeli. veysel zaten melo'nun yerinde de oynayabilen bir futbolcu. yekta ile birlikte orta sahanın ortasında rotasyon oyuncusu haline gelebilir.

    -sağ kanadı tamamen bruma'ya ve aydın yılmaz'a emanet etmek çok büyük kumar olur. gökhan töre gündemimize girmeli.

    kaleci: muslera, ufuk, eray

    sağ bek; tarık çamdal, veysel sarı, sabri, salih
    stoper; semih, hakan, koray, gökhan, lescott
    sol bek; telles, yerli transfer1, sabri

    orta saha orta; melo, selçuk, hamit, yekta, veysel, ceyhun, emre çolak

    sağ kanat; bruma, aydın, burak yılmaz
    sol kanat; yabancı transfer1, turgut doğan şahin, bruma
    ofansif orta saha; wesleu sneijder, emre çolak
    forvet; burak yılmaz, yabancı transfer1, umut bulut, berk ismail ünsal

    --- olayı garantiye alacak transferler ---

    tüm bunları alt üst edecek ve kadro mühendisliğini sikip atacak oyuncu için;

    (bkz: çare ömer toprak :()

    edit: tarık çamdal'ı almamız halinde sol bekte de oynayabildiğinden yerli sol bek oyuncusu almamıza gerek kalmıyor. yerli transfer1 olarak belirttiğim kısmı silebiliriz. bir taşta iki kuş.

    ayrıca olcan adın'ı unutmuşum. sol kanat için turgut doğan şahin'den daha iyi ve galatasaray seviyesinde bir tercih olabilir. ama olcan'ı alırsak zannedersem ilk 11'e transfer etmiş olacağız. üstte de dediğim gibi bu bölgeye sol kanat/forvet tipinde gervinhoveya moussa sow tarzında bir oyuncu transfer edebilirsek hem yardımcı forvet hem de kanat olarak kullanabileceğiz. olcan ise sadece 1. taktiğe uygun bir oyuncu. bu açıdan olcan adın transferi teoride mantıklı fakat pratikte olayı karıştıracak bir transfer.

    uyarısı için wes we can'e teşekkürler.
App Store'dan indirin Google Play'den alın