resim
Roberto Mancini
Görev:Teknik Direktör
Takım:Suudi Arabistan
Yaş:59
Uyruk:İtalya
  • 2597
    hakkinda turk insanimiz tarafindan yanlis bilinen bir-iki önemli konu olan hoca.
    şöyle ki;

    1. "yeaa mancini ne yapmis? arap para babalarina 900 milyon euro harcatmis da city'i sampiyon yapmis."

    gercek: araplar almadan önce manchester city premier ligin orta sira takimiydi. yani bir nevi genclerbirligi idi. hadi tarihinde 3 kez (onu da her 30 yilda bir) sampiyon olduklari icin kiyak geceyim bursaspor diyelim. son 67-68 sezonundan beri sampiyonluk görememis city. o kadrosuyla da görecekmis gibi durmuyordu acikcasi.

    neyse biz bi bakalim kemik olarak kimler varmis kadroda;

    kalede given, defansta kompany, orta sahada bizim elano ve forveti robinho.
    gerisini ordan burdan, serdar özkan, ibrahim akin. simdi bu kemik kadroyu verelim sana transfer sezonu da kapali olsun, al premier ligde sampiyon yap bakalim. hatta komple getir bizim osuruk super ligimiz de yap. yapamazsin. chelsea - totenham - manu - arsenal - liverpool da rakiplerin :)

    peki mancini ne yapmis?

    city'e geldigi ilk sezon kemik kadroyu guclendirip premier lig ayarinda oyuncular transfer etmis. tevez, kolo toure, lescott, adebayor, santa cruz gibi takimin kalitesini yukselten transferler yapmis. yaninda gencleri toplamis. city'i önce pl'nin kurtlariyla carpisacak hale getirmis.

    ikinci sezon; joe hart (23 yas), boateng (22 yas), kolarov (25 yas), david silva(24 yas), yaya toure(26 yas), balotelli (19 yas), dzeko(23 yas), jo(22 yas) gibi o zamanin genc ama simdinin milyon euroluk yildiz futbolcularini takima kazandirmis. mentalitesini takima asilamis.

    ucuncu sezon; kadroyu bozmadan samir nasri ve aguero gibi genc yildizlar ile guclendirerek city'i 30 kusur yil sonra sampiyon yapmis. 100 yil gecse de unutulmayacak bir son dakika sampiyonlugu ile kupa kaldirmis. artik her sezon kafaya oynayabilecek, genc, dinamik ve tas gibi takim kurmus. öyle ki; kadroyu sana versen premier ligde ilk 5'e girersin en azindan.

    kisacasi yapilmasi gerekeni yapmis mancini. genc bir takim kurmus, city'nin hayallerini gerceklestirmis. arkasinda saglam bir takim birakmis.

    2. "yeaa shampiyonlar liqinden cikhartamadi".

    öncelikli hedefi premier ligi almak olan mancini'nin sampiyonlar ligi macerasiyla ilgili daha önce bir entry girmistim. gs'ye geldigi döneme ait yazilarimi okuyuverin bir zahmet. mancini bu konuda herhangi bir söz vermis mi? gruplarda ölum grubuna mi dusmus? rakipleri kimmis bir inceleyin.

    3."qadroyu ben qurmadim diyo ama son iqi senenin shampiyon qadrosunu devraldi :("

    galatasaray'in o iki sezon sampiyonlugunun nedeni, oynadigi guzel futbolun yaninda fedaci besiktas ile şikeci fener'in de buyuk katkisinin olmasidir. keza su an 27nci haftada 63 puan ile lider fenerbahce; gecen sezonun 27nci haftasini 53 puanla gecmis galatasaray'dan 10 puan önde. bununla birlikte iki sezon önceki kadroya 3 puan fark atmis ve averajda bile o takimdan önde. iki sezonun sampiyon kadrosu diye yere göre sigdiramagimiz kadronun karsisinda adam gibi bir rakibi yoktu super ligde. drogba ve sneijder gelmemis olsa, gecen sezon o 53 puani da toplayamaz, kim bilir belki sampiyon bile olamazdik.

    sampiyon kadronun oyuncu profile bakarsaniz 3-5 futbolcu haric cogunun modasinin gecmis, ezilmis veya sorunlu ama yetenekleri olan futbolcular oldugunu görebilirsiniz. keza yas ortalamasi da 30'a dayanmis bir kadro profilimiz vardi. ikinci sampiyonluk sezonunda ve bu sezon basindaki dususun nedenlerinden biridir bu futbolcu profili. cunku sorunlu oyuncuyu bir sezon hadi bilemedin ikinci sezon oynatirsin ama eninde sonunda yine eski haline döner. kolay demoralize olur ve iyi bir motivasyon gereklidir. bu tip ezilmis oyunculari adapte etmek icin profesyonellikten uzaklasirsin. bu noktada "gaz vermek" tabiri devreye girer.

    mancini demoralize olmus, duygusal oyunculardan olusan, yas ortalamasi yuksek, gunu kurtarmak icin kurulmus bir kadro devraldi. bu kadroya sistemini asilamasi zaman alacaktir.

    ben mancini'nin futbolu bilen, iyi bir teknik hoca oldugunu dusunuyorum. kesinlikle kötü degil. referanslari da yuksek. ancak biz ona sevildigini hic hissetirmedik. futbolcular da hissettirmedi. hicbir gol sevincinde hocalarina kosmadilar. tribunler "mancini istifa" diye bagirdi. "kalici" yerine "emanetci" muamelesi gördu. medya her gun bir sorun uydurup, sacma sapan sorular sorarak adamin kafasini sisirdiler. gereginden cok fazla ve hatta hadlerini asarak mancini'nin ustune gittiler. e ulkenin durumu da bombok. hakemler, tff, medya... bildigin kesmekes. en sevdigi "bisiklet ile turlama" keyfini bile yapamiyor trafigin yamyanligindan. cok huzursuz ettik. cok para verince adami da satin aldik sandik.

    neyse ki mancini kurtlar sofrasinda hocalik yapmis bir hoca. rijkaard gibi asiri duygusal ve sessiz olsaydi coktan paketlemisti. ama yine de yiprattik mancini'yi.

    kadro tercihi, sacma oyuncu degisiklikleri, deplasman fobisi...

    evet hatasiz degil...

    evet kusursuz da degil...

    ama huzursuz bu adam...
App Store'dan indirin Google Play'den alın