resim
Roberto Mancini
Görev:Teknik Direktör
Takım:Suudi Arabistan
Yaş:59
Uyruk:İtalya
  • 1840
    kendisinin takim uzerinde oturtmaya calistigi 4 farki sistem var.

    1. hizli hucum.
    2. ani baski ve pres.
    3. takim halinde topun arkasina gecme ve alan daraltma.
    4. pas oyunu.

    1. hizli hucum: rakip atak yaparken kaptirdigi toplari hizli bir sekilde sneijder'e veya kanatlara aktararak, rakip defansa yerlesmeden tek ve hizli pasla şok pozisyonlar yaratiyoruz. ligin ikinci yarisindan itibaren bu durum daha net anlasiliyor. bursa ve eskisehir maclarinda atilan gollerde cok net görduk bu oyun sistemini, ki city'nin premier ligi toz duman ettigi dönemde cok fazla tanik olmustuk benzer ataklara.

    2. ani baski ve pres: rakibin defansta top cevirdigi anda rakip oyunculara caktirmadan yanasip, aynen rakibi koyun surer gibi surerek presle birbirlerine yaklastiriyoruz. rakip topu ayaginda geveledigi anda ani baski ile topu kazanip, hizli hucuma geciyoruz. bu yapilan presi daha efektif yapiyor, zira deli dana gibi kosan umut bulut'un son dönemde siritmasina neden oluyor bu sistem. umut'un pres anlayisi hakan sukur'e benziyor. tek basina topun pesinden kosmak bu sistemde bir fayda saglamiyor. o yuzden terim'in pres futboluna demode dedik. cunku topun pesinden surekli kostukca, rakip defans bosluklari acarak pres yapan kisinin daha uzun mesafe kosmasina neden oluyor ve presi etkisiz kiliyor. rakibi birbirlerine surerek ani baski yapmak rakibin ya topu kaptirmasina, ya da ileriye uzun oynamasina neden oluyor. terim döneminde acamadigimiz savunmalarin asil nedeni buydu.

    3. takim halinde topun arkasina gecme: top rakipteyken topun bulundugu noktadan bizim sahamiza dogru 11 oyuncu da topa yuzu dönuk rakibi karsiliyor. rakibin pas alanlarini daraltip, rakibi kanatlara suruyor, geri pasi yaptiriyor veya etkisiz uzun top kullandiriyor. bu sekilde yorulmadan ani baski ve pres uygulayabiliyoruz. eskisehir ve bursa maclarinda ve hatta ligin ikinci yarisinin hazirlik maclarinda, 11 oyuncunun da kamera kadrajina girdigine cok kez sahit olduk. ligin en az gol yiyen takimi olmamizda bu sistem son derece etkili. cunku rakibe topu ordan oraya dolastirmaktan baska secenek birakmiyoruz. rakibin ver-kac ile hizli sekilde ceza sahasina giren yaratici oyuncusu yoksa, galatasaray'i yenmek mucizelere kaliyor. bu durumda duran toplar ve penaltilar disinda gol yeme sansimiz cok az. mancini'nin gelir gelmez uyguladigi bu sistem bizim juventus'u gecmemizi saglamisti.

    4. pas oyunu: genelde skor avantaji elimizdeyken, skoru korumak veya tempoyu dusurmek isterken kullandigimiz sistem. bu sisteme gectigimizde pres yapmayi birakip aynen bir aslanin avini bekledigi gibi bekleyerek rakibin hatalarini kolluyoruz. skor dezavantaji rakibin hucuma cikmasina ve dolayisiyla forvet oyuncularimiza bosluk birakmasina neden oluyor. o bosluklara da her iki bek, selcuk, sneijder, drogba ve burak kosu yapip pozisyon bulmaya calisiyorlar.

    kendisi geldiginden beri bu 4 sistemi oturtmaya calisiyor ve bunda da oldukca basari sagladi. ufak tefek aksakliklar olsa da, sistem dahiane oldugu icin, mancini'ye coluk cocugu sahaya surecek imkan taniyor. mancini bu sezon yukaridaki 4 sistemi iyice oturtup, mentaliteyi genc ve tecrubeli tum oyunculara asilayacak. devre arasinda cok sayida genc futbolcu aldirmasinin sebebi bu. yaz kampinda genclerle ve yeni transferlerle ugrasmak istemiyor.

    an itibariyle en buyuk zaafimiz olan ver-kac ve duran toplarda pozisyon alamama sikintimizi yaz kampinda cözecek mancini. bunlari göruyor olmak mancini'ye olan guvenimizi de artiriyor. kendisi gunu kurtarip parasina bakabilir, turkiye'yi katar gibi görerek takim calistirmadigi dönemlerde vakit gecirecek bir ugras edinmis olabilirdi. ancak önumuzdeki senenin taktik ve teknik tum planlarini simdiden yapiyor olmasi, insanda önumuzdeki sene sahada firtina gibi bir takim görecegiz izlenimini birakiyor.

    bunlari gören taraftarlarimiz da "fatih terim allah kerim" geyigini birakip, "aslolan galatasaraydir" prensibi dahilinde, mancini'ye tam destek veriyor.
App Store'dan indirin Google Play'den alın