• 4
    kraliyet donanmasına ait hms imogene isimli geminin takımıdır. peki birçok tarihi kaynakta karşımıza çıkan ve hemen hemen herkesin ismine aşina olduğu bu geminin hikayesi nedir?

    hms imogene adıyla meşhur olmuş gemi aslen bir yat olup ilk olarak iskoç sir john burns tarafından jacamar ismiyle 1882'de barclay curle & company glasgow'a sipariş verilmiş ve 20 nisan 1882 perşembe günü 309 numaralı clydeholm kızağına konup birkaç ay içerisinde iki direkli, buhar gücüyle çalışan ve demirden bir yat olarak tamamlanarak birleşik krallık bandırasıyla denize indirilmiştir. yine aynı yıl sir john burns yaşadığı maddi sıkıntılar sebebiyle gemiyi alelacele satılığa çıkarmış ve kraliyet donanması tarafından satın alınan gemi 1882 sonlarında hms imogene ismiyle envantere katılmıştır. 357 grostonluk gemi 51 metre uzunluğunda ve 7.5 metre genişliğinde olup gövde yüksekliği ise 3.5 metreydi. 2 silindirli, 80 beygir gücünde bir buhar motoru vardı.

    istanbul'daki ingiliz büyükelçiliği personeline ulaşım hizmetleri için tahsis edilen hms imogene, futbol takımının faaliyet göstermiş olduğu 1904-1909 yılları arasında kadıköy rıhtımında bağlı durmuş olup geminin ve büyükelçiliğin çalışanları da bu dönemde futbol takımı için ter dökmüşlerdir.

    birinci dünya savaşında göreve çağrılan ve son dönemlerinde askeri amaçla aktif hizmet veren gemi 1918-1919 yıllarında dorothy, impey ve jeanette gibi isimlerle "q ship", yani bir "sahte gemi" olarak kullanılmıştır. savaşla ilgisi olmayan bir balıkçı, ticaret ya da seyahat gemisi gibi gözükecek şekilde kamufle edilerek silahları gizlenmiş özel görev gemilerine askeri terminolojide "sahte gemi" denmektedir. birinci dünya savaşı boyunca kraliyet donanması sahte gemileri özelikle de alman denizaltılarını (u-bot) tespit edip batırmak için etkin bir şekilde kullanmıştır. kolay hedef algısı yaratan savunmasız ve sivil görünümlü gemileri vurmak için sınırlı sayıdaki su altı torpidosu yerine su üstüne çıkıp güvertedeki top ve makineli tüfekleri kullanmayı tercih eden düşman denizaltıları bu sayede kendilerini ifşa ettikleri gibi kamufle edilmiş silahlarını hızlı bir şekilde ortaya çıkarıp ateşleyen sahte gemiler tarafından gafil avlanmakta idiler. bu yüzden almanlar bu sahte gemilere "u-bot tuzağı" lakabını takmışlardır.

    birinci dünya savaşı ve artçı gelişmelerinin de bitimine denk gelen 1919 yılında gemi dönemin zenginlerinden ledger hill'e satılır ve masr ismini alır. 1925 yılında bir kez daha el değiştiren gemi rodos adasında yaşayan elia lacherdis tarafından satın alınır ve adı da castlerosso olur. 1933'te yine satılan gemi bu sefer pire'ye gider ve georgios ismiyle moraitis-loucas ortakların olur. son olarak 1937 yılında yine pire'de yaşayan machairas tarafından alınıp loulis ismiyle kullanılan gemi 25 şubat 1939'da ispanya'nın kuzeydoğu sahilinde bulunan cap de creus'ta kayalara çarparak hasar görür ve sonrasında gövdesi suyla dolarak batar.

    http://www.clydeships.co.uk/...1304200912440.C2.jpg *

    http://www.clydeships.co.uk/...ene%20at%20Malta.jpg *

    http://im.cdn.md/img/tarihtebugun/74_01.jpg *
App Store'dan indirin Google Play'den alın