• 39
    fc st. pauli, almanya`nın hamburg şehrinde en yoksul semtlerinden biri olan st pauli semtinden liman işçileri ve semt yoksulları tarafından 1910 yılında kurulmuş olan bir spor kulübüdür. armasında davut yıldızı ve haça beraber yer verilmiş, nedeni de o bölgede yaşayan ve tüm dinden ve ırktan insanlara hoşgörüsü ile bilinen aziz pauli'nin kasabası olması.. futbol kulübün ana branşı olmasıyla beraber rugby, amerikan futbolu, beyzbol, bowling, boks, satranç, bisiklet, hentbol, softball ve masa tenisi gibi önemli branşlarda da sporculara sahiptir.

    almanya'nın hemen hemen tüm kulüplerinde yer edinmiş olan neo nazi taraftarlar st pauli'nin gölgesine dahi yaklaşamazlar. * kulüp taraftarlarının neredeyse tamamı sol görüşlü.büyük çoğunluğu otonom gruplardan.st pauli üst kimliği, tribünlerde, ailesiyle gelen işçisini, anti faşistleri, evsizleri ve sokakta yatanları da birleştiriyor ve 90 dakikalığına birlikte her şeye isyan ediyorlar.

    st pauli taraftarlarının bu denli koyu sosyalist olmasının en büyük nedeni belki de 80 li yıllarda efsane kalecileri volker ippig'in iç savaşın hüküm sürdüğü nikaragua da insanı yardım amaçlı 1 sene geçirdikten sonra tekrar kulübe dönmesiyle anarşist havasını tüm kulübe yaymasıyla kemikleşir.

    tribünlerinde,che guevara, marx ve kuru kafa posterleri eksik olmazken, ac/dc'nin şarkısı eşliğinde sahaya çıkan st pauli futbolcuları, türkiyelileri hedef alan solingen katliamı'nın ardından da türkçe yazılmış, "faşistleri defedin biz hepimiz kardeşiz " pankartı ile çıkmaları,eski futbolcuları deniz barış'ın eşinin ölümünden sonra siyah bant takmaları, christoph daum'un kokain kullandığı ortaya çıktığı günlerde bayern münih menajeri uli höness'ün ağır eleştirilerine mağruz kalan daum için st pauli'li taraftarlardan bazıları"ben de daum'la beraber kokain içtim malı da höness'ten aldık"şeklinde bir imza kampanyaları bile vardır. *

    bu özel kulübü en güzel belki de ivan klasniç anlatıyor..

    "st pauli özel bir kulüptür. taraftarlara bir bakın, yeter: işsizden banka müdürüne kadar, herkes yan yana. millerntor'da (takımın 25 bin kapasiteli stadı) ilişkiler aile gibidir. 2001'de bremen'e geldiğimde, st pauli'yi gözlerimde yaşlarla terk etmiştim. bir gün geri döner miyim, bilmem. st pauli'nin bir sonraki sene hangi ligde olacağını hiçbir zaman bilemezsiniz ki! fakat kararım karar; yeter ki bir derece yapılabilirliği olsun, bu kulüp için tekrar oynayacağım. çünkü st pauli mitosu beni de bırakmıyor bir türlü."

    http://www.youtube.com/watch?v=4gkqL0I20sI

    http://www.youtube.com/watch?v=HRy25vNDieU
App Store'dan indirin Google Play'den alın