resim
Aurélien Bayard Chedjou Fongang
Takım:Kariyer Sonu
Mevki:Stoper
Yaş:39
Boy:1.84
Uyruk:Kamerun
  • 441
    ligdeki maçlarda genelde kapanan takımlara karşı oynuyoruz. maçların kilit noktası "oyun kurma" konusu oluyor. bu konuda selçuk ve melo'ya büyük iş düşüyor.bu iki futbolcuya önlem alan ve pas kanallarını kapatıp, oyun kurucuları sıkı markaj altına alan takımlara karşı genelde zorlanıyoruz. kapanan takımlara karşı topu ileriye taşıma konusunda dünya futbolunda takımlar çözüm arıyorlar, buldukları sistemleri uyguluyorlar. barca'nın tekniği yüksek, orta saha gibi oynayan bekleri pique ve mascherano, çözüm çeşitlerinden biridir. pique'nin zaman zaman defanstan ileri topla çıkışları savunmadaki yerleşmiş takımların dengesini bozar. diğer farklı bir örnek ajax. ajax'ın stoperleri genelde maç başına pas oranı yüksek olan stoperlerdir. eskilerden jan vertonghen, thomas vermaelen, şu anki kadrodan stefano denswil, niklas moisander, daley blind'in istatistiklerina bakarsanız maç başına pasları yüksek oyunculardır. bunun dışında dortmund ve b.münih takımları da stoper odaklı oyun kurma, pas kanallarını çeşitlendirme gibi yöntemlerle kapanan takımlara karşı değişik oyun kurma alternatifleri yolunu bulmuşlardır.

    yukarıda bahsettiğim konunun bizimle ilişkisi chedjou ile başlıyor. chedjou'nun geçen sene fransa'da yılın defansı ödülünü nereden aldığını bilmiyorum ama fransız futbol kamuoyunun takdirini kazandığı kesin. son 3 sene fransa 1.liginde maç başına pas sayısı ve pas başarı oranı en yüksek oyunculardan (sadece stoperler değil tüm oyuncular arasında). muhtemelen onu fatih terim'in transfer listesine sokan en önemli özelliği de bu. takımın pas kanallarını çeşitlendirmek, defanstan oyun kurabilmek vs. bir nevi yeni popescu. bunun yanında geçen sene lille'in yediği gollere bakınca chedjou'nun sağlam bir stoper olmadığını, pozisyon alma becerisi ve konsantrasyonunun yeterli düzeyde olmadığını söyleyebiliriz. tekniğinin defans için ortalamanın üstünde olması ve pas kabiliyetinin yanında bir stoperin olmazsa olmazlarında pozisyon alma gibi asıl defansif özelliklerinin yeterliliğinin tartışılması ile sanki ortasahadan devşirme bir stoper izlenimi veriyor. yine fransada son 3 yılın istatistiklerine bakarsak; top kesme, top çalma, tehlikeli bölgeden uzaklaştırma gibi istatistiklerinin pas ve başarılı pas istatistikleri kadar istikrarlı olmadığını da görebiliriz. bunun yanında tabiki stoperi eleştirmeden önce takım defansına da bakmak gerekir.

    fransadaki istatistiklerini, toplu oyun ve pas özelliklerini şu ana kadar oyununa yansıtabildi mi tartışılır ama istediğimiz oturaklı ve sağlam bir stoper olmadığı yönündeki görüşüm az da olsa ağır basıyor. umarım ben yanılırım da formunu arttırarak devam ettirir ve takıma uzun yıllar katkı sağlar. henüz siyah veya beyaz diye yorum yapmak zor, kendisi hakkındaki görüşlerim hala gri...
App Store'dan indirin Google Play'den alın