• 210
    --- alıntı ---
    türk futbol kültürünü esir alan yüzlerce anlamsız klişeden bir tanesi “italyan teknik adam = defans”. euro 2012’de ofansif açıdan en parlak performans sergileyen 3 milli takımdan birisi italya, başındaki hoca prandelli de italyan değil de papua yeni gineli miydi?
    italyanlar kendi klişelerini yıktılar, sacchi-lippi önderliğinde catenaccio ezberlerini çoktan bozdular. artık yeni formül şu: “italyan hoca=karşındaki rakibe göre değişen pragmatik futbol.”
    mancini de takımını, son 19 maçın sadece 1’inde gol yemeyen kopenhag’a karşı golü bulmanın en kestirme, en pragmatik yolu olan hücum presle başlattı. ilk yarı bittiğinde skor 3-0’dı ama hakem bitiş düdüğünü çaldığında galatasaray halen rakibin geri 4’lüsüne pres yapmakla meşguldü.
    ilk gol öncesinde galatasaray’ın “en defansif” orta sahası melo, sağ forvet bruma ile beraber rakibin sol stoperine o kadar etkili bir pres yaptı ki kopenhag savunması kalecisine geri pas bile atamadı, topu taca yolladı! yaklaşık 2 dakika sonra bu kez sol bekte başlayan ve maç öncesinde bekte oynatılması “yeteri kadar ofansif olamayacağı” gerekçesiyle eleştirilen dany, sağ kanatta köşe gönderi civarında drogba ile “karşı pres”e katıldı. kapılan topta dany, premier lig beklerininkileri anımsatan bir orta ile ilk golün asistini yaptı.

    dany’nin performansı, bir başka yıllardır esiri olduğumuz klişeyi yıktı. evet, riera daha ofansif bir oyuncu ama nasıl çok savunmacıyla çıkınca otomatikman az gol yemiyorsanız (bakınız san marino’un tüm maçları) aynı şekilde çok ofansif oyuncu ile başlayınca çok gol atmanız garanti değil. dany’nin sol bekte başlaması savunmayı dengelerken, sağ kanattaki eboue’yi ofansif açıdan daha da özgürleştirdi. eboue ilk 45’i 2 asistle tamamladı. mancini aşısı, eboue ile beraber en çok sneijder’a yaradı, hollanda fizyoterapisti van alphen’in katkısıyla yaramaya da devam edecek gibi. bir başka mancini farkı da burak bu kez santrfor oynatılmıyor diye küsmedi, sol forvette hayatının en iyi pres performansını sergiledi.

    --- ali ece ---

    http://www.aksam.com.tr/...libiyet/haber-255073
App Store'dan indirin Google Play'den alın