• 70
    genelde 4-5-1 varyasyonu olarak turkiyede kullanilan sistem. futbolcularin pozisyonlarindan dolayi degil pozisyonlarindaki gorevlerinden ve aliskanliklarindan dolayi bu soz konusu olmakta. buradaki kilit nokta ortadaki ofansif futbolcu. onun durumuna gore taktigi ofansif 4-4-2'ye benzer de kullanabilirsiniz, kanatlarin oyun gorevlerine gore 4-3-3 degisimi de olabilir.
    umut'lu bir 4-2-3-1'in islemesi icin 4-3-3 benzeri oynamamiz gerekir cunku umut pas trafiginde burak'tan iyi olsa da orta saha etkinligi cok kotu.
    orta saha etkinligi artmasi icin cizgi oyunu bilen futbolcuya ihtiyacimiz var bunun icin de riske girip defansi turklerden kurmamiz ve eboue, riera, aydin(biliyorum saka gibi ama en azindan saha ici yayilmamiz daha mantikli olur) ve hatta belki engin denenmeli.
    bu yazilan taktikle ilgili yorumdu, galatasaray'in oynamasi gereken taktik bu oldugu icin yazmadim. fatih terim'in bahsettigi ama bir turlu oynatmadigi stratejileri gozonune alarak galatasaray'in oynamasi gerektigini dusundugum taktikler biraz eski ama seyretmesi heyecan verici. metodonun modern versiyonlarinin hayrani olarak ve terim'in 3-5-2'yi tersten oynayacagiz sozunu de katarsak bu taktigin bize en uygun oldugunu dusunuyorum. kucuk bir not dunyada metodoyu modern zamanlarda ilk kullanan bielsa veya guardiola degil fatih terim'dir. sonucta dunyada kac tane cilgin teknik direktor var ki(!)
    bir digeri ise elimizdeki merkez orta sahalarin eski usule yatkin oldugu icin w taktigi. turkiyede w'yu fatih terim kadar iyi uygulayabilecek tek kisi mustafa denizli ki o da terim kadar etkin kullanamaz. sol half selcuk, sag half melo inside forvet sneijder, bruma gibi joker bir oyuncuyla cok uygun gorunuyor.
    modern formasyon alternatifim ise 4-3-2-1 veya 4-3-1-2.
    merkez ortasaha defansin onunde degil daha onde olmali ve defans cizgisini onde kurmamiz gerekir. tum dunyanin sordugu soru neden selcuk ilk topu alan ve oyun kuran kisi degil de bu kisi melo oluyor? ben de merak ediyorum bunu ve bu taktikte ortadaki kisi selcuk olmali solunda one cikacak ve tum yuku cekecek kisi melo, saginda duruma gore hamit, engin kullanilabilir. on ikili ise inside forward gorevinde olmali solda sneijder ve saginda cizgi kosusu yapabilecek bruma. bazi maclarda delici olabilecek burak, top hakimiyeti gereken maclarda drogba'yla kullanilabilir.
    cok detayli yazmadim, mantikli ya da ilginc bulan arkadaslarla daha detayli nedenlerini, artilarini eksilerini tartisabiliriz bu taktiklerin.
App Store'dan indirin Google Play'den alın