• 5
    --- alinti ---
    frank rijkaard üzerine
    galatasaray'ın yeni teknik direktörü, total futbol'a sadık bir isim. sakin, az konuşan ve çalışmayı seven bir hollandalı.

    guus hiddink ve vicente del bosque'den sonra teknik adam olarak avrupa şampiyonluğu kazanan ve türkiye'ye gelen 3. teknik direktör.

    hollandalı'nın futbolculuk hayatı başarılarla doluydu. ajax'tan milan'a hep zirvedeydi. akıllı bir orta saha oyuncusuydu. tabii savunmanın ortasında 1988 avrupa şampiyonu hollanda'nın kilit adamlarından biri olduğunu hatırlatalım.

    gelelim teknik adamlığa. 2000 avrupa futbol şampiyonası'na hiçbir teknik direktörlük tecrübesi olmadan hollanda'yı götürdüğünde olay olmuştu. evsahibi hollanda müthiş bir futbol oynayarak ve hatta çeyrek finalde yugoslavya'ya 6 atarak geldi son 4'e. ne var ki italya'nın kendi ceza alanından çıkmayan oyunu, maç içinde kaçan 2 penaltı yıktı rijkaard'ı. penaltılarla elendi hollanda.

    sonrasında belki de yanlış bir seçimle sparta rotterdam macerası. sezon bittiğinde ilk kulüp denemesinde küme düşmüş bir teknik adam vardı. 2003 yazında barcelona başkanlığına gelen joan laporta, aynı zamanda avukatlığını yaptığı johan cruyff'un tavsiyesiyle frank rijkaard'ı takımın başına getirdi. daha 41 yaşındaydı rijkaard.

    sezonun ilk bölümünde yaşanan sıkıntılar, kaleye rüştü yerine genç valdes'i koyması rijkaard'ı zor durumda bıraktı. ligin ikinci yarısında istediği hücum futbolunu oturtan hollandalı, barça'yı ikinci sıraya taşıdı. sonrasındaysa 2 sezon boyunca arkasına bile bakmadı. 2005-2006 sezonunda avrupa şampiyonluğu geldi.

    2006-2007 sezonunda işler iyi giderken eto'o'nun bir maçın son dakikasında oyuna girmek istememesiyle başlayan kriz iyi yönetilemedi. rijkaard, eto'o'ya kızdığını bir açıklamayla belirtti. ardından kamerunlu hem rijkaard'a hem de ronaldinho'ya ateş püskürdü. sonucunda peş peşe kaybedilen şampiyonluklar. rijkaard için en büyük soru işareti bu krizdeki tavırları.

    rinus michels ve johan cruyff'tan öğrendiği total futbol'a sadık bir teknik adam rijkaard. sakin, çok konuşmayan bir yapısı var. yardımcılığına johan neeskens'in gelmesi bir artı. neeskens sadece 1974 ve 1978'deki harika takımın orta saha dinamosu değil. aynı zamanda barcelona'nın cruyff ve rijkaard dönemindeki zirvelerinde hep 2 numaraydı.
    --- alinti ---
    kaynak : http://www.ntvmsnbc.com/id/24973280/
App Store'dan indirin Google Play'den alın