resim
Nordin Amrabat
Takım:AEK Atina
Mevki:Sağ Kanat
Yaş:37
Boy:1.79
Uyruk:Fas
  • 2268
    anlamsiz bicimde surekli elestiriliyor.

    1) adam 4-3-3 oynamis hayati boyunca. hollanda'da herkes zaten 4-3-3 temelli oynuyor, kayserispor da bu sistemde israr eden tek takim turkiye'deki. kariyerini 4-3-3'un solu uzerine bina etmis bu cocuk galatasaray'a geleli beri 4-4-2'nin sagi, solu ve 4-3-1-2'deki ortaya karisik pozisyonunda, cogunlukla yedekten girerek (17 kez sonradan girmis oyuna, ligde yalnizca 13 kez ilk 11 baslamis) sans buluyor. yani, adaptasyon. ustune amrabat'in galatasaray'a gelmeden once oynadigi en buyuk takim psv'ydi ki onda da duzenli forma giymiyordu (zira onunde dzszsudjak vardi), ki psv'nin de iyi zamanlari degildi. galatasaray'la birlikte kariyerinde bir sicrama yapmis oluyor. yani, adaptasyon. ustune transferinin sacmasapan bir sagaya donusmesini, yuksek bonservis ucretini ve taraftar baskisini da ekleyin, yani adaptasyon.

    2) bir kanat oyuncusunun katkisini sadece yaptigi asistle sayanlara sunu aciklamak lazim. mehmet demirkol'un kaos futbolu bikbiklerini dinlerseniz fatih terim'in yillardir oynattigi futbolu anlamiyorsunuzdur, kusura bakmayin. terim'in 2011'den beri bagira bagira yaptigi en oneli sey pozisyonel futboldur, sahaya dizilistir. sahaya dogru yayilamayan bir takimda zaten misal emre colak fizigindeki bir oyuncu etkili olamaz. sahaya iyi yayilmak bol alan demektir. bol alan demek, yetenekli oyunculara arapasi, calim vs firsati demektir. barcelona kanat oyunculari neden tac cizgisine basarlar sevgili dostlar? amrabat de bir tehlikedir, baskalarina alan yaratir, eger onune alan acilirsa da basip gider.

    3) hadi bunlar tamam. amrabat lig basinda bursa macinda oyuna girdi, maci cevirdi. antalya macinda sahanin yildiziydi. unutmayin bu donem galatasaray melo'nun formsuzlugu, stoper ikilisindeki cris macerasi ve umut-burak ikilisinin ilerde top tutma yetisinin cok vasat olmasi sebebiyle futbol olarak zorlandigi, sonucu bitirici oyunculariyla aldigi vakitlerdi. manchester united deplasmaninda rakip sag bek rafael'in afedersiniz agzina sicti. real madrid macinda, cluj, braga maclarinda cok iyi oynadi. bunlar neden unutuluyor?

    4) amrabat'ta eksik olan nedir? ulan surekli topu saga cekip orta yapiyor degil mi? lan bir oyuncu mallasma seviyesinde bunu yapiyorsa, hoca kendisinden bunu istedigi icin olmasin? terim amrabat'i sola aldiginda bunu istiyor. beki cizgiye it, sagina cek ve kes. icerde burak ve drogba var. peki real madrid macinda amrabat sag kanatta ne yapti? bunlar teknik taktik meseleler.

    ***

    ozeti su- amrabat kotu filan oynamadi arkadasim. evet harika degildi, ama kim harikaydi? sneijder mi, hamit mi, eboue mi, melo mu? galatasaray gecen seneyi sanssiz ceza/sakatliklar ve devre arasi transferlerinin getirdigi kadro yapisi egretiliginin yol actigi taktiksel problemlerle bogusarak gecirdi. ilk devre savunma oturtulamadi (cok gol yedik hatirlarsaniz), ileride top tutulamadi. ikinci devre ise aniden sistem degisti, ve 4-3-1-2 gibi alan paylasiminin standard 4-4-2 veya 4-3-3 turevi sistemlerden cok daha zor oldugu bir duzene gecildi. bunlarin hicbiri amrabat'in performansini yukseltecek durumlar degildi.

    galatasaray sahaya dizilisini yayabildigi zaman amrabat'in muthis oynayacagi ortami saglamis olacak. 4-3-3 yakin gelecekte mumkun gozukmediginden, bu da 4-2-3-1 gibi yine kanat oyuncularina yaraticilik firsati taniyan bir sistemle mumkun.

    evet, amrabat daha iyi olabilir. ama kesin kesin kesinlikle burdaki ukala elestirileri haketmiyor. hele ki galatasaray'i taraftarlik olarak degil lumpen spor yorumculugu platformu olarak gorenler lutfen biraz daha insafli olsun ve bu cocuga destek olsunlar, zira amrabat-galatasaray birlikteligi uzun sureli ve daha cok yararlanacagiz kendisinden.

    lutfen ama lutfen, gozu kapali elestiri yapmayalim. oyunculari dikkatli izleyelim, amrabat'in iyi oynadigi ve kotu oynadigi maclarin farklarina bakalim. hamit'in neden ilk yari kotu oynayip ikinci yari 4-3-1-2'nin orta uclusunun saginda cok daha iyi olduguna kafa yoralim. 4-4-2'de eboue'nin neden onunde cizgiye yaslanan bir hamit varken formunda dip yapip, 4-3-1-2'de real madrid'in solunu cokerten adam olduguna kafa yoralim.

    biraz futbol rica ediyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın