• 4
    futbolu, akıp giden hayatın diğer dinamiklerinden ayrıştırma yanılgısına düşmeyen, bir spor kulübüne duyduğu sevgiyi hayattan önemli değil de hayatın bir parçası olarak gören insandır.

    taraftar olmak güzeldir. takım tutun, takımınızı sevin. bu çok güzel, internet çağıyla birlikte epey yozlaştıysa da çok karşılıksız bir duygu. ama naçizane önerim, hayatta en çok galatasaray'ı sevmeyin, öyle olunca boku çıkıyor işin, hayattaki daha önemli şeyleri bir spor kulübüne duyduğun sevgi üzerinden değerlendirmeye başladığın an bitti çünkü, saçmaladın. en yakın arkadaşlarınızı galatasaray'dan daha çok sevmiyorsanız bu üzücü. sevip de evlendiyseniz ve eşinizi galatasaray'dan çok sevmiyorsanız durum vahim. spesifik durumları ayrı tutarak söylüyorum, galatasaray sevginizi annenizin, babanızın önüne koyuyorsanız durun bir utanın. insanı sevin, spordan önce. önce insan olun, sonra galatasaraylı. dünyanın en işe yaramaz adamının da sahip olabileceği bir duygu üzerinden tanımlamayın kendinizi sadece. dünya görüşünüzü, dünyayı ele alışınızı basit bir oyunun gerisinde tutmayın. dünyayı akıl ve bilimle algılamaya çalışın, bu basit oyun üzerinden değil.

    hayatta hiçbir şey siyasetten ayrı düşünülemez. futbol kadar siyasetle iç içe girmiş bir alan, siyasetten ayrı hiç düşünülemez. siyaseti de geçtim, insan hayatı söz konusuyken sen bir futbol takımının taraftarlığını önde tutuyorsan, aklı başında hiçbir insan sana "aman ne de iyi taraftar" demez. olsa olsa, "dünya görüşü gelişmemiş" der. örnek hakan şükür ise, hakan şükür'ü milyonlarca insan, 20 küsur yıldır, siyasi görüşünü bilerek sevdi. siyasi görüşünü taraftarlığının önüne koyan birçok insan da haykırdı hakan şükür'ün ismini tribünlerde. ama faşist bir hükûmet insanların canına kastederken devletten yana tavır alıyorsa hakan şükür, o insanlar da saf sevgisiyle yücelttiği, yükselttiği adama her türlü tepkiyi verme hakkına sahiptir. evet, hakan şükür artık birçok insan için galatasaray efsanesi değildir. galatasaray bir spor kulübüdür çünkü en nihayetinde, bir tane insanın canından değerli değildir. insan olmadan galatasaray da bir hiçtir, hakan şükür de. (bu arada "kanaatini, kendisiyle aynı siyasi fikirde bulunan insanlara tüm galatasaraylıların kanaatiymiş gibi göstermek en hafif tabiri ile yavşaklıktır" cümlesi ile bir sonraki cümle arasındaki çelişki en hafif tabiri ile üzücüdür.)

    son olarak, hangisinin hangisini kapsadığı üzerine ayrıca tartışma yürütülebilir ama türkiye'nin içinde bulunduğu ortam bir siyaset meselesinden de öte, bir insanlık meselesidir. hadi siyasi fikirlerini taraftarlığının önüne koymuyorsun, bari insanlığını taraftarlığının önüne koy. inan galatasaray için de öylesi daha güzel.
App Store'dan indirin Google Play'den alın