• 58
    ozzpwnz ve doksanaltiikibinarasi rumuzlu arkadaşlar güzel bir noktaya parmak basmışlar. (bkz: as monaco/#1251356) (bkz: as monaco/#1251328)

    monaco ile fransa arasında hayatın her alanında büyük bir bağ var. öyle ki, fransada yaşayan fakat, monacoda çalışan insnalar bile mevcuttur. sabah kalkar monacoya işine gider, akşam fransaya evine döner.
    tursitler için de aynı şey sözkonusu. fransa'nin nice kentine gittiğinizde, havaalanından 20 dakikada bir kalkan shuttlelar ile monacoya geçersiniz. bu yolculuk gayet kısa sürer, pasarport kontrolu de yapılmaz.

    neden bunları anlattık...

    iki ülke gerçekten iç içe yaşıyor. her ne kadar doku ve yaşam olarak büyük benzerlikler gösterilse de, monaco, fransaya göre vergi cennetidir.

    öye ki as monaco, 50 seneyi aşkın bir süredir, ligue 1 de mücadele vermektedir. aynı şekilde, fransa kupasında da oynamaktadır. kulup, her ne kadar monacoda kurulmuş ve merkezi monaco da dahi olsa, fransada yarışmalara katılmaktadır.

    hal böyle iken, doğal olarak teritorrialité (bölgesellik) prensibi uyarınca vergilendirildiği ülke de monacodur. monaco'da vergilendirilmek demek ne derece doğrudur tabi tartışılır. monacoda şirketlerin vergilendirilmesi oranını bilmemekle beraber çok çok az olduğunu düşünüyorum. buna kıyasla fransada bu oran %33,3 dür.

    bu durumun haksız rekabet yarattığı aşikardır.

    bu sebeple fransa futbol federasyonu, 1 haziran 2014 ten geçerli olmak üzere, ligue 1 ve ligue 2 de oynayacak olan tüm takımlara, "merkezlerinin fransa'da bulunma zorunluluğunu getirmiştir".

    olayı en güzel ozetleyen habere le figaro'nun sitesinden ulaşılabilir:
    http://www.lefigaro.fr/...pour-l-as-monaco.php

    yani bölgeselik prensibi uyarınca, monaco kulubu headquarterını fransaya taşırsa, fransada vergilendilecek. diğer tüm kuluplere uygulanan vergilendirme politikasına tabii olacak. 50 seneyi aşkın süredir faydalandığı muafiyetten artık faydalanamayacaktır...

    fransada yeni yasalaşan, üstdüzel gelirlilerden (1 milyon euro nun üzerindeki gelirleri kastediyorum) %70-75 civarı yapılacak olan kesintilerin (vergiler) minvalinde, bu şekilde bir karar alınması, çok da abes değildir. kemer sıkma politikaları her ülkede olmakla beraber, vergilendirme anlamında çok katı olan fransadan böyle bir hamle en nihayetinde gelmesi gerekiyordu. öyle ki, hem takımı fransız liginde oynat, hem senin takımlarının verdiği vergiyi ödemesin ve haksız rekabet yaratıp, gerek transfer, gerek yatırım konularında kuluplerini sürklase etsin...

    bir çok kişi, bir çok ünlü, başbakan jean-marc ayrault'nun getirdiği bu üst düzey gelirden alınacak vergiler yüzünden fransız vatandaşlığından çıktılar. çıkmaya da devam ediyorlar (i.e gerard depardieu - rus vatandaşlığına geçti)

    bir başka çarpıcı örnek: ibrahimovic vergiler hariç psg den 12 milyon euro alırken, ( adamın 2 de çocuğu olduğu için quotient familial durumu da gözetilirse - bu ülkemizde olmayan bir sistem) cebine 6 milyon euro civari giriyor, yeni gelen zenginlik vergisi ile birlikte bu oran 4.1 milyon euroya düşüyor. yani 8 milyon euro fransız devletine kalıyor.

    monaco'nun fransız vergi sistemine dahil oalcak olması, yapacağı kontratları da etkileyecektir o halde...

    demem odur ki, iş uefaya gelene kadar, fransız futbol federasyonu, territorialité prensibiyle as monacoyu fransada vergilendirecek. tarih 1 haziran 2014.
App Store'dan indirin Google Play'den alın