resim
Salim Khelifi
Takım:FC Zürich
Mevki:Orta saha sağ
Yaş:30
Boy:1.72
Uyruk:Tunus
  • 2
    raiffeisen super league'de yer alan takımlar, büyük bütçelerle transfer yapmak yerine özel yetenekleri kendi altyapılarından hazırlayıp çok genç yaşta sahaya sürmeyi tercih ediyorlar. işte bu genç yeteneklerden birisi de tunus menşe'li salim khelifi.

    isviçre'nin vaud kantonuna bağlı küçük bir şirin kasaba olan bex'te doğmuş 1994 ocağının 26.günü tunuslu bir ailenin çocuğu olarak.ağabeyi iskender ve ikizi sami ile sokak aralarında top koştururken fc bex altyapsından gelip "yeteneğinizi sokakta harcamayın" diyerek almışlar sami ve salim'i. salim khelifi'nin dediğine göre ikizi sami daha yetenekliymiş , bir de fizik olarak ikiz olmalarına rağmen sami daha yapılı, salim ise kavruk,kara kuru bir oğlan. ancak futbolcu olmayı kafaya koyan salim olmuş. 15 yaşında fc lausanne altyapısına girmiş. hem eğitim hem futbol derken milli takım serüveni. u16'dan başlayıp her kademede yükselerek isviçre milli formasını giymiş.

    2011-12 sezonunda a takım kadrosuna alınımış. 1.70 boyunda 55 kiloluk bir tüy sıklet. ilk kez forma şansını servette maçında vermiş ona teknik direktör martin rueda. takımda işler iyi gitmiyor, üstelik kendisi ön libero marko muslin'in yerine giriyor oyuna . dedik ya tüy sıklet, o mevkide dökülüyor haliyle. o sezon takım son derece kötü, kriz üzerine kriz derken pek dikkat çekmiyor küçük salim.

    2012 uefa 19 yaş altı avrupa şampiyonası'na katılan isviçre 19 yaş altı milli futbol takımında, henüz 17'sini doldurmadan yer buluyor. gruplardaki her 3 maçta 90 dakika forma giyiyor ve benim bir kenara musa araz ve erdoğan adili ile birlikte ismini not ettiğim, ermenistan'ı 4-0 yendikleri ve romanya ile 1-1 beraber kaldıkları maçlarda döktürüyor. isviçre çeyrek finale çıkmasa da oynadığı futbol ve genç yetenekleri ile dikkat çekerken salim khelifi'nin de yıldızı parlamaya başlıyor.

    2012-2013 sezonunda , bir önceki sezon başarısızlığından sonra iş başına laurent roussey geliyor lausanne'da . salim, onun sayesinde gerçek yerine, forvet arkası ve hücum kanadı olma rolüne kavuşuyor. fizik gücü henüz istenen seviyeye ulaşamasa da bulduğu süreler içinde yeteneğini ortaya koyma imkanı sağlıyor
    lausanne yine bu sezon parlak günler geçirmiyor. kolay gol yiyen bir takım. 10 puanlı isviçre liginde 8.sıradalar ve tarihinin en kötü günlerini yaşayan servette fc'nin neredeyse küme düşmeyi garantilemesiyle düşme korkusu yaşamıyorlar. kötü giden takımda iyi yanlardan birisi futbolunu üstüne koyarak geliştiren salim khelifi.

    kendisini 1-0 kazandıkları young boys ve 1-0 kazandıkları sion maçında 90 dakika seyretme imkanı buldum bu sezon.
    orta sahanın solunda hücum ağırlıklı olarak görev alıyor genellikle. ama bu savunma yapmadığı anlamına gelmesin. sık sık savunmaya gelip top çıkarıyor,bazen sol bek gibi oynuyor. boyu 1.72 ve kilosu sadece 60. ama son avrupa gençler şampiyonasındaki haline nispetle fizik gücünü gözle görülür şekilde arttırmış. ikili mücadelelerde kolayına yıklılmıyor. kaybettiği pozisyonlardan sonra oyundan kopmayıp rakibini kovalıyor.
    son derce üst düzey bir oyun zekası var. sağ ayağı daha iyi ve ters kanatta içeri doğru katedip kolayca adam eksiltiyor. topla ve topsuz son derece süratli. yardımlaşma güdüsü gelişmiş, takım oyunundan kopmuyor. dar alanda şık ve seri çalımlar atabiliyor. ortaları düzgün ve isabetli..

    eksik yönlerine gelince. son vuruş eksiği var. peşpeşe yaptığı güzelim hareketleri kötü bir son vuruşla berbad ediyor. şutları isabetli olmasına rağmen çok yumuşak. fizik gücünü arttırmış ama daha da üstüne koyması lazım.

    meraklısına; bu kavruk oğlanın sözleşmesi 2014'te bitecek. verdiği bir-iki röportajdan anladığım kadarı ile lausanne'da kalma taraftarı değil. elbette şampiyonluğa oynayan bir takımda forma giymek isteyecektir. henüz 19 yaşında. takımı maddi krizde ve sözleşmesi bitmeden üç-beş bir şeyler kazanmak için elden çıkarmayı düşüneceklerdir. bundesliga'dan ve ligue 1'den izleyicileri var imiş.

    isviçre 19 yaş altı milli futbol takımı , litvanya'da düzenlenecek 2013 uefa 19 yaş altı avrupa futbol şampiyonası'na katılmak için elit round'da serbest irlanda, sırbistan ve slovakya ile karşılaşacak. maçlarını 7-10 haziran tarihleri arasında sırbistan'da oynayacaklar. avrupa'nın pek çok scout'u da muhakkak orada hazır olacaktır. bakalım bizim memleketten bu gençleri arayıp tarayacak,izleyip soracak birileri çıkacak mı? yoksa 3-4 sene sonra kaç milyon euro sayıp almanın hesaplarını mı yapacağız. ?

    salim khelifi hakkında kısa bir video. tam olarak anlatamasa da yetenekleri hakkında biraz fikir verecektir: http://www.youtube.com/watch?v=topANAKKmmk
App Store'dan indirin Google Play'den alın