• 1
    kanaatimce, türkiye a milli futbol takiminin utanc verici 80'li yillar (tinaz tirpan dönemi haric) ve izdirap dolu 90'li yillarin ilk yarisindan sonraki canlanis, dirilis macidir.

    1996 avrupa futbol sampiyonasi elemelerine iyi baslamistik. terim, ve henüz sahneye yeni cikan, ve basini hakan sükür ve sergen yalcin'in cektigi altin neslimiz umut veriyordu, ki ilk iki macta 0-2'den 2-2'ye getirdigimiz macaristan maci, ve 5-0 kazanilan izlanda maci ulusca hissettigimiz bu kipirdamalari teyid ediyordu. ancak grubumuzda 1994 dünya kupasi'nin ücüncüsü isvec, ve o dönem alain sutter, ciriaco sforza gibi önemli bir yükseliste bulunan isvicre vardi (isvicrenin süperstari konumundaki kubilay türkyilmaz bir türk olarak türk milli takimi'na karsi oynayamayacagini söylerek, iki macta da forma giymemistir, eren derdiyok'lara, hakan yakin'lara ve gökhan inler'lere duyrulur!). isvicre ilk maci istanbul'da 1-2 kazanmisti. ama akabinde isvec'i yenmistik, ve isvicre'yi yenersek lider olacaktik. ilk kez, 3 nesildir milli takimin uluslararasi arena'da hatirlanir bir basarisini görmedigimiz a milli takimi icin liderlik heyecani besliyorduk.

    ve nihayet wankdorf stadi'ndaki o mac basladi. ilk yarida ise hakan sükür bence avrupa'daki asil patlamasi olan o harika golü atti... ceza sahasinin disinda, havadan topu sol ayagiyla öyle bir vurdu ki, top sert bir sekilde yükselik kaleye düstü. o güne kadar gördügüm en klas hakan sükür golüydü bu. gol'den sonra ilginc bir dol sevinci gösterisi de yapilmisti. akillarda kalan olarak not düselim.

    ikinci yari'da ise ogün temizkanoglu hirsi sayesinde sag taraftan topu sürdü, ve caprazdan sutunu cakarak golünü atti.

    sonucta cok zorlu bir deplasman'dan 2-1 galip ayrildik. alman basini bu stadyum'da 1954'te mucizevi sekilde dünya sampiyonu olmustu, ve bu finali bugün bile "das wunder von bern", yani "bern mucizesi" ismiyle anarlar. alman basini mac sonrasi "jetzt haben auch die türken ihr wunder von bern", yani "artik türklerin'de bern mucizesi var" diye baslik atmislardi. bu galibiyet, daha 2 yil öncesinde san marino'yu yenemeyen a milli takimin, 2002 ve 2008'de elde edecegi büyük basarilarinin görünmez habercisiydi...

App Store'dan indirin Google Play'den alın