• 176
    13 mart 2013 gecesi seher vaktine kadar porto ile beraber bir kaç saat bu sezon oynadıkları maçları seyrettiğim ve şampiyonlar ligi çeyrek finali eşleşmelerinde şimdilik psg ile beraber kurada çekilebilecek en iyi takım.
    şimdi bir çok renktaşım oynadıkları total futbola bakıp itiraz edecek, hatta "kendi yazdıklarınla çelişiyorsun" diyecekler ama yakından incelemeye alınca zaafları daha net görülen bir takım olarak görüyorum bvb'yi.
    iki ayrı dortmund var karşımızda. 1- büyük maçlarda büyük oynayan, hızına yetişilemeyecek derecede tempo yapan bir alman makinası. 2-) küçük maçlarda eli ayağına dolaşan, iki top yapamayan, ikinci sınıf bir bundesliga takımı gibi parlayıp sönen acemiler mangası.

    önce şampiyonlar ligi: herkesin malumu ki bu takım real madrid, city ve ajax'ın olduğu ölüm grubu'ndan namağlup çıktı. (gerçi schalke 04 de öyle çıkmıştı ya, verdik eline küsküyü:) neyse). yani sürekli büyük maç oynadılar. kendi sahaları olan signal iduna park'ta, ya da herkesin bildiği adı ile westfalenstadion'da şampiyonlar ligi'ndeki tüm maçlarını kazandılar ve bu sahada kendilerine gol atabilen tek takım real madrid ve tek futbolcu cristiano ronaldo.
    buna karşın deplasmanda oynadıkları 4 maçtan sadece ajax maçını kazanabildiler ve haliyle bütün deplasman maçlarında gol yediler. 1 galibiyet ve 3 beraberlik. tabii bu alınan beraberliklerin birisi city of manchester stadium, diğeri barnebau'da olunca kıymetleri bir başka oluyor.
    real madrid ile oynadığı her iki maçı izlemiş, üzerine bir de maç özetlerini didik didik etmiş bir deli oalrak söyleyeyim ki real madrid ya da bayern münih'i şu şartlarda durdurabilecek,aşabilecek tek sistemi jürgen klopp yaratmış ve uyguluyor. ancak bu sistem barcelona karşısında işlemez, o ayrı. olası bir eşleşmede katalanlar,klopp efsanesini fena dağıtırlar.

    şampiyonlar ligi'nde klasik4-2-3-1 sistemini bozmadan oynuyor dortmund. teknik direktör jürgen klopp 19 futbolcudan yararlanmış devler ligi'nde (ivan perisic bu futbolcular arasında ve ara transferde wolfsburg'a gitti). oynadıkları sekiz maçın tamamında forma giymiş dört isim var: en golcü futbolcuları olan santrafor robert lewandowski, sol bek marcel schmelzer, orta sahada marco reus ve kalecileri roman weidenfeller.

    takımın en golcü ismi 5 gol atan lewandowski. onu 3 gol ile marco reus ve 2 gollemario götze takip ediyor. takımın beyni olan götze aynı zamanda şampiyonlar liginde attıkları 15 golün yarısının asisitini yapmış. 7 asisti var. 15 golün 3 tanesini de savunma oyuncuları kaydetmiş.

    oyunu tarzlarını aşağı yukarı herkes biliyor. özellikle şampiyonlar ligi'nde sürekli dikine oynayan, her ataklarını en az ortalamada dört oyuncu ile yapan, savunmada sağlam duran, kanatları çok iyi kullanabilen, direnci yüksek ve maç başına 120 km'yi bulacak kadar çok koşan bir takım. oyunun temposunu istedikleri gibi ayarlıyorlar. weidenfeller gibi vasat bir kaleci en büyük handikapları.

    şampiyonlar ligi'nde oynadıkları futbola bakarak bu takımı yenmek zor gibi görünüyor. ancak bundesliga performanslarındaki kırılgan noktalar dikkatle analiz edilirse yenilmesi, hatta elenmesi çok da imkansız olamayacak bir takım bvb.

    bundesliga'daki borussia dortmund'u da inceleyeceğiz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın