• 1
    türk futbolunda ve voleybol hariç hemen her spor branşında yaşanan büyük problem...

    federasyonların karar almakta ve uygulamakta yetersiz olmasından ve her yönetimin yerine geldiği yönetimin projelerini çöpe atıp kendi projesini gerçekleştirmek istemesinden veya yönetim süresi boyunca borçlar gibi dış etkenleri bahane göstererek herhangi bir projeye kalkışmaması sonucu giderilemeyen büyük problemimizdir...

    spor insanlarının günlük başarıya olan açlığı altyapı yatırımlarının önünü kesmekte ve gelecekte elde edilebilecek başarıları bize kaybettirmektedir. bu konu hakkında antrenörümüz fatih terim'in yıllardır büyük çaba içerisinde olduğunu biliyorum.

    konu ile ilgili şubat ayı divan toplantısındaki konuşmasının özeti niteliğindeki bu alıntıyı yapma gereği duydum.

    --- alıntı ---

    galatasaray'ın basına kapalı yapılan şubat ayı divan toplantısına katılan teknik direktör fatih terim, futbol şubesinin florya metin oktay tesisleri'nde oluşturduğu alt yapı revizyon planıyla ilgili 1, 5 saat süren bir sunum yaptı.

    galatasaray'ın alt yapı sistemini yeniden yapılandırdıklarını anlatan terim'in ''kurucumuz ali sami yen'in dediği gibi alt yapıda ve devamında hedefimiz türk takımlarını değil, avrupa'nın elit kulüplerini geçmektir'' ifadesini kullandı. bu cümle divan kurulu üyelerinin büyük alkışını aldı.

    alt yapıdaki saha, fitnes salonu, teknik ekip, sağlık, fizyoterapist, psikolog ve donanımlı uzmanlar ile tam kapasite bir sistem oluşturduklarını anlatan terim, galatasaray'ın gelecekte yüksek maliyetli transfer yapmadan, başarıyı kovalayacak bir alt yapıyı oluşturma amacında olduğunu anlattı.

    terim alt yapıdaki oluşum ile gecekte avrupa'nın elit kulüpleriyle yarışabilecek düzeye gelmeyi hedeflediklerini de sözlerine eklerken, avrupa devlerinin alt yapı yıllık bütçelerinin 10-15 milyon dolar ortalamaya ulaştığını, galatasaray'ın alt yapı bütçesinin ise sadece 1.8 milyon dolar olduğunu açıkladı. fatih terim bu konuda esprili bir örnek vererek, alt yapı öğrencilerine doğru koşmayı öğretecek bir yürüme bandının siparişi sırasında 2. başkan ali dürüst'ün yüksek maliyeti nedeniyle karşı çıktığını ve sonra bunu çözümlediklerini anlattı.

    terim, avrupa'da düşük maliyetle yıldız oyuncu bulan kulüplerin 35-40 kişilik scout ekipleriyle çalıştığını, galatasaray'ın ise sadece 4 kişilik scout ekibi oluşturabildiğini belirtti.

    fatih terim sunumunu bitirdikten sonra g.saray divan üyelerinin alkışları arasında galatasaray lisesi'nden ayrıldı.

    --- alıntı --- *

    altyapılarda çocuklara verilmesi gereken en temel bilgi * başarının değil tekniğin ve sporcu ahlakının önemli olduğudur... bu doğrultuda hareket edilmemesi sonucunda yıllarca tekniği bozuk, iki kelimeyi yanyana koyamayan, rakibine ve takım arkadaşına saygısı olmayan sporcular yetiştirilmiştir... bu sonucun sebebi ise altyapılardaki turnuvalarda rekabetin üst düzeyde olmasıdır. altyapılarda amaç "sporcu" yetiştirmek değil başarı elde etmek olduğu sürece bu sorun çözülemeyecektir.

    hocamızın altyapı revizyonu hakkındaki basın toplantısı:

    http://www.youtube.com/watch?v=StrPdQS-h2Y

    voleybol federasyonu nasıl çözdü ?

    voleybol federasyonu altyapı çalışmalarını dr. ünal karabıyık başkanlığında başlatılan ve günü kurtarmak yerine geleceğe dönük karakterli yatırımlar ve projeler sayesinde çözmüştür... bu projeler;

    - özel okullarla ve üniversiteler ile anlaşılmış ve voleybolcular bir okulda toplanarak sadece spora odaklanmaları için onlara destek olunmuştur..

    - tvf spor lisesi adı altında bir voleybol okulu kurulmuş ve lise çağındaki bütün kadın ve erkek voleybolcular bu okul çatısı altında toplanmıştır.

    - tvf spor kulübü adı altında ikinci ligde bir voleybol takımı kurulmuş ve altyapı seçmeleri sonucu belirlenen sporcular bu kulüpte ikinci lig tecrübesi edinmeleri amacıyla kulüplerinden kiralanmış ve oynatılmıştır.

    - sporcuların barınmaları için ankara başkent voleybol salonuna bitişik volley otel kurulmuş böylece sporcuların barınma ve bilimum ihtiyacı buralardan karşılanmış.

    - sporcuları kulüplerinden kiralayıp sözleşme imzaladıktan sonra tvf spor kulübü çatısı altında oynadıkları süreler boyunca oyunculara standart miktarda maaş verilmiştir.

    takım olgusunu yaratmak ve oyuncuların birbirine alışması için başlatılan bu projelerin meyvelerini türk voleybolu bu günlerde toplamaktadır.

    not: futbol ile voleybol arasında uygulama farklılıkları olacaktır. futbol federasyonunun sporun popülerliğinden dolayı bu çözümü birebir uygulaması pek mümkün görülmüyor ancak altyapı sorununu çözmek için illaki bir proje geliştirebilir ve bu soruna çözüm bularak türk futbolunu bir ekol haline getirebilirler.

    not2: bu başlık birinin ukdesiydi ama ukde notunu eklemeyi unutmuşum :)
App Store'dan indirin Google Play'den alın