• 59
    4-3-1-2 dizilişini uygulanmaya başlandığı ilk sezon 1996-1997 sezonudur.
    fatih terim'in dizilişi neden bozmadığını takımın uygun olmadığını söyleyenler diziliş ve sistem arasındaki farkı bariz bir şekilde bilmeyenlerdir. fatih terim ilk geldiğinde suat kaya okan buruk çok oynayan adamlar değildi, çubuklu tosun daha doğmamıştı bile. * kaldı ki şu an, o yıllardaki adamların çoğundan daha kaliteli oyuncuların var elinde. hakan ünsal, ergün penbe, okan buruk, ümit davala o zamanlar uefa kupasını aldıgımız 2000 yılındaki kadar iyi mi oynuyordu, tabi ki hayır. şu dizilişi kullanırdı fatih terim 1996-1997 sezonunda.
    -----------------------volkan kilimci---------------------

    ---ümit davala------bülent korkmaz------vedat inceefe--------hakan ünsal---

    ----------tugay kerimoglu--------filipescu-------ergün penbe--------

    ------------------------hagi--------------------

    -----------------hakan şükür----------arif erdem-------------

    hatta zaman zaman adrian ilie, hagi, arif erdem ve hakan şükür beraber oynuyordu. açıkçası sol kanatta amrabat oynamış veya sneijder oynamış defansif olarak fark eden bir şey yok. dediğimiz gibi geçen seneki gibi sistemli oynamak ,alan savunması yapmak ve rakibe pres yapmadan da savunma yapmak gerekiyor. hagi pres mi yapıyordu da sneijder defans yapmıyor diyorsunuz allah aşkına. kaldı ki sneijder alan savunmasını çok iyi yapıyor, antalyaspor ile oynadığımız maçta amrabatın topu kapmasında kendi alanını kapattığı için amrabat pres sonucu topu kapmıştır keza schalke maçında attığımız golde topu kapan sneijderdi. hagi de alan savunmasını gayet iyi yapardı hakan şükür,arif ve a.ilie ilerde basardı hagi alan kapatırdı,sneijder hagi'den fazla pres yapıyor hem yaşı daha genç hem de italyada savunmayı öğrenmiş oldugu için bu işi becerebiliyor.
    alan savunmasını yapamayan burak yılmaz var ama öğrenir adam sürekli update ediyor kendini amk, dany de bu işi yapamıyor lakin öyle ya da böyle bu adamla oynamak zorundayız.
    20 şubat 2013 galatasaray schalke 04 maçında bu dizilişle çıksak başarılı olurduk demiyorum fakat bu dizilişle hücum yaparak savunma yaparsınız. beklerle selçuk-melo ve 3.orta sahanız arasındaki mesafeyi ne kadar kısaltırsanız o kadar daha iyi alan kapatırsınız. gene schalke maçına gelirsek; bu maçın başlarında sneijder sol çizgiye çok yakın değildi,, riera maçın başında soldan kaçıyordu ve orta alana yakın oynuyordu fakat golden sonra çekildi takım, sneijder sol çizgiye daha çok geçmeye başladı bi ara drogba geçti sol çizgiye vs aslında tribün çekimini izleyip topsuz alandaki dizilişleri görüp daha derin analiz yapılabilir.
    bu dizilişte riera çok baskı yerse dağılır fakat 4-4-2 dizilişinde veya 4-5-1 dizilişinde de bu baskıyı yediğinde dağılacak, çünkü bir eboue değil * schalke gibi üst düzey takımlarla oynarsan, bu kaçınılmaz son. bu durumda fatih terim'in ilk 15 dakika yaptığı gibi rakibin sol kanadını sürekli rahatsız edersen adamın ordan gelmesini engelleyebilirsin.
    son söz olarak; fatih terim bir şekilde takıma daha uygun dizilişi bulacaktır. keza geçen sene 4-3-3 dizilişiyle başlamış daha sonra 4-4-2 klasik dizilimine geçmişti. artık dünyadaki elit takımlar pres futbolundan vazgeçmiş durumda artık kontrollü oynuyorlar, ya şok presler uyguluyorlar ya da belli zamanlarda belli pozisyonlarda pres uyguluyorlar. fatih terim de elindeki kadronun pres gücünün düşük olduğunu görüp, kontrollü oyun felsefesine geçecektir.
App Store'dan indirin Google Play'den alın