• 175
    kesinlikle hafife alınmaması gereken takımdır.
    bu sene şampiyonlar liginde ortaya koydukları performans ve oynadıkları futbol bizden iyidir mesela. geçtiğimiz sezonun fransa şampiyonu montpellier, yunanistan şampiyonu olympiakos ve premier lig üçüncüsü arsenal'in olduğu gruptan namağlup çıktı adamlar. arsenal'e deplasmanda koydular.
    oynadıkları lig de almanya ligi yani dortmund'la, münih'le rekabet etmeye çalışıyorlar. bunun yanı sıra leverkusen, hamburg, stuttgart, werder bremen gibi köklü ve güçlü takımlar var.

    önemli oyuncularını sayacak olursak:

    --- defans ---
    höwedes: 24 yaşında ve taş gibi topçu. oyun olarak tabi. aynı zamanda takımın kaptanı.
    joel matip: höwedes'in defanstaki partneri. fazla bilgim yok oyunu hakkında ama çok genç bir oyuncu. 21 yaşında. ligde 19, şampiyonlar ligi'nde 4 kez forma şansı bulmuş.
    christian fuchs: sol bek. dinamik bir oyuncu, bindirmeleri kuvvetli. bizdeki hakan balta'nın 2 gömlek üstü bir adam. şu ana kadar bundesliga'da 5 asisti, şampiyonlar ligi'nde de 1 golü var. hafife alınacak bir sol bek değil.
    kyriakos: yine çok genç bir oyuncu, 20 yaşında ve geleceği olan bir oyuncu ama sakat. normalde matip'in yerine oynuyor sanırım. ilk karşılaşmaya yetişir mi bilmiyorum ama yetişse de sakatlıktan yeni çıkmış olacağı için oynatılmaz diye tahmin ediyorum.
    metzelder: bir dönem real madrid forması da giymiş, tecrübeli defans. gençlerin arasında fazla forma şansı bulamasa da defansta güven veren bir oyuncu.

    --- orta saha ---
    jermaine jones: bizim felipe melo tipinde, savaşçı ve hırçın bir oyuncu. orta sahada kolay lokma değil. ligde şu ana kadar 1 gol, 3 asisti var. şampiyonlar ligi'nde de 1 asistle oynuyor.
    roman neustadter: 24 yaşında, genç bir oyuncu. hiç izlemedim ama schalke'nin ilk 11'de düzenli oynayan ve zaman zaman etkili olan bir oyuncusu. orta sahada jones'la birlikte oynuyorlar. ligde 21 maç 3 gol 2 asist, şampiyonlar ligi'nde 6 maçı var.
    michel bastos: çoğumuzun tanıdığı bir isim. keita'nın sol kanat versiyonu diyebiliriz onun için, çok tehlikeli bir adam, dikkat edilmesi lazım. devre arasına kadar lyon'da 12 maçta 5 golü vardı, avrupa ligi'nde de 1 asist yapmış oynadığı tek maçta. ayrıca schalke'deki ilk maçında da gol attı bu adam. golü de şudur: http://www.youtube.com/watch?v=FEXFzN4i3pg
    ibrahim afellay: schalke'nin en tehlikeli adamlarından. ligde 10 maçta 2 gol, 2 asisti var. şampiyonlar ligi'nde de 4 maçta 1 gol, 1 asist. neyse ki sakat ve en azından ilk maçta forma giyemeyecek.
    julian draxler: şahsen fazla bilgim yok ama yine çok genç bir oyuncu. 19 yaşında olmasına rağmen schalke'nin et etkili isimlerinden. ligde 18 maçta 4 gol 1 asist, şampiyonlar ligi'nde de 4 maçta 1 gol 1 asisti var. dikkat etmek gerek.
    barnetta: isviçre milli takımının banko oyuncularından. bu sene 15 lig maçında 1 asisti var. şampiyonlar ligi'nde de 6 maça çıkmış. istatistik olarak maçlara pek etki etmemiş görünse de küçümsenecek bir adam değil.

    --- forvet ---
    huntelaar: çok tehlikeli bir forvet, özellikle bu sezonki şampiyonlar ligi maçlarında çok etkili ama schalke'nin başına gelen sakatlık illetinin son kurbanı. çok da ilginç bir sakatlık geçirmiş. şöyle ki; göz damarlarından birinin çatladığı, hatta patladığı konuşuluyor. görme kaybı yaşıyormuş, bundan sonrası için de görme yetisinin bir kısmını kaybedebilirmiş. tedavi ve sahalara dönüş süreciyle ilgili net bir bilgi yok ama ilk maçta oynamayacağı kesin gibi. ligde 19 maçta 5 gol, şampiyonlar ligi'nde 6 maçta 4 gol 1 asisti var.
    jefferson farfan: yine en tehlikeli adamlardan biri. kendisiyle pek hoş anılarımız yok, psv'deyken bir maçta bizim defansı perişan etmişti birkaç sene önce. afellay ve huntelaar'ın sakatlıklarında ona daha çok iş düşüyor. belki de en çok dikkat etmemiz gereken adam. ligde 18 maçta 5 gol 5 asist, şampiyonlar ligi'nde 5 maçta 1 gol 2 asisti bulunuyor.
    ciprian marica: iyi bir yedek golcü. romanya ile son oynanan milli maçta başımızı epey ağrıtmıştı. hafife alınacak bir adam değil yani. ama neyse ki o da sakat ve büyük ihtimalle ilk maçta o da yok. ligde 9 maçta 2 golü var, şampiyonlar ligi'nde oynadığı maç sayısı 3.

    istatistik olarak sahaya en çok etki eden sol kanat ve hücuma yönelik oyuncuları lewis holtby'i tottenham'a sattılar. aslında satmazlardı bu kadar önemli bir virajda ama holtby sözleşme uzatma tekliflerini reddedince para kazanabilmek için satmak zorunda kaldılar. sezon sonunda bonservisini eline alacaktı çünkü. ligde 19 maçta 4 gol 7 asist, şampiyonlar ligi'nde 6 maçta 3 asistle oynuyordu holtby. gitmesi çok iyi de oldu çok da iyi güzel oldu tamam mı.

    özetle: sakatlıklardan bu sezon çok çeken ama genç ve dinamik bir takım schalke. hangi oyuncularla sahaya çıkarsa çıksın oyunun son anına kadar alman disiplini ve yaş ortalamalarının verdiği enerjiyle mücadele edecekler, çok koşacaklardır o yüzden gevşemeye gelmez. açıkçası sakatları bu kadar önemli ve fazla olmasa bizden şanslı görürdüm onları ama bu şartlar altında favori biziz. özellikle ilk maçta alacağımız avantajlı bir skorla oraya gitmemiz lazım, kilit maç ilk maç çünkü 2. maça sakatlarının bir bölümü, belki de hepsi iyileşmiş olacak.

    ve son bir not; şampiyonlar ligi kuraları çekilirken çoğu kişinin bize gelmesin diye dua ettiği, manchester city ve real madridli gruptan namağlup 1. çıkan (gbkz: dortmund'u ligin ilk yarısında, üstelik deplasmanda 2-1 yendi bu arkadaşlar. o yüzden allah aşkına çantada keklik gözüyle bakmayı bırakın artık şu takıma). sneijder ve drogba geldi diye kendimizi kaf dağında görmeye gerek yok. zira bu sezon oynadığımız futbol, geçen sezonun %70'i bile değil bana göre. hücum olarak yadsınamaz bir itiş gücümüz olacak ama bunun yanında orta sahanın direnci, form durumu, defansımızın sağlamlığı ve hatasız oynaması da çok önemli. umarım çoğu taraftarın yaptığı gibi schalke'ye şöyle geçiririz, böyle koyarız rehavetine girmez oyuncularımız.

    özetin özeti: schalke, asla küçümsenecek ve tura garanti gözüyle baktıracak bir takım değil.

    düzeltme: imla.
App Store'dan indirin Google Play'den alın