• 317
    ulusal basın ve bloggerları takip edince şampiyonlar ligi ve uefa avrupa liginden elde edilen gelir konusunda çok mantıksız ve kafa karıştırıcı bilgilendirmeler gördüm. en azından gs sözlük takipçileri doğru bilgi edinsin istedim bir nevi amme hizmeti ,benimde hesaplamalarda bir yanlışım varsa sizin uyarılarınızla düzeltirim faydalanılabilecek bir entry olur.

    http://www.football-marketing.com/...evenue-distribution/

    uefa sitesinden öğrenilebileciği gibi şampiyonlar liginden elde edilen toplam gelirleri uefa iki ana kalemde dağıtıyor.

    1. sabit katılım payı bu konuda herkes hem fikir.grup aşamasına katılmaya hak kazanan her takım 8.6 m€'yu ayak bastı parası olarak alıyor.
    2.marketing pool olarak tabir edilen tv ve medya gelirlerinden elde edilen gelirlerin paylaşımı. fenerbahçe elenince bu pay çokca gündeme geldi ve yalan yanlış rakamlar ortaya atıldı.

    öncelikle bu gelirden türkiyenin payı bu sene ne kadar olacak onu açıklayayım.

    uefa 2011/2012 sezonunda bu havuzdan toplam 341 m€ dağıttı. bu paradan türkiyenin payına 12,8 m € düştü. trabzonspor tek başına katıldığı için bu paranın hepsini aldı. basit bir hesapla türkiye'nin toplam havuzdaki payı % 3,75 oldu. bu yüzdesel ülke payının gene aynı %3,75 olarak kalacağını varsayarsak. (ben çok aramama rağmen marketing pool'dan ülkelerin aldığı oranları bulamadım.)uefa bu sene marketing pool'dan maksimum 530m€ dağıtacağını bildirdi. bu miktara görede türkiyenin payı 19,8 m€ oluyor

    şimdide bu toplam pay nasıl paylaştırılıyor onu açıklayayım.bu gelirde sabit (yerel liginde geçen seneki sırlamaya göre) ve şampyionlar ligi performansına dayalı olarak dağıtılıyor.yaklaşık ülke payı 20m € diyelim.

    ülke payının %50 si yani 10 milyon €'sunu

    eğer o ülkeden 4 takım katılıyorsa %40;%30,%20;%10 olarak paylaşıyorlar. 3 takım katılıyorsa %50,%35,%15 olarak paylaşıyorlar. 2 takım katılıyorsa%65,%35 olarak paylaşıyorlar.

    türkiye açısından duruma bakarsak fenerbahçe gruplara kalsaydı. bu 10m€'luk payı galatasaray 6,5 m€ (%65) ve fenerbahçe 3,5 m€ olarak paylaşacaktı.

    kalan yarısı ise şampiyonlar liginde oynadıkları maç sayısına göre dağıtılıyor. türkiye örneğinden devam edersek fenerbahçe gruplara katılsaydı ve galatasaray ve fenerbahçe grup aşamasında 6 şar maç yaparak elenseydi,ikiside toplam 6 maç yaptığı için kalan%50 lik kısmı 10m€'yu 5'er m€ olarak paylaşacaklardı. galatasarayımız kendine yakışanı yapıp tarih yazıp yarı final oynayıp elenseydi 12 maç yapmış olacaktı ,fenerbahçe'nin grupta elendiğini düşünürsek 6maç yapmış olacaktı. dolayısıyla bu sefer parayı 6,6 m€ ve 3,3m€ olarak paylaşacaklardı.

    gelelim şimdi asıl soruya fenerbahçe elendi ve fenerbahçenin ne kadar alacağı para galatasaray'ın kasasına girdi mevzusuna.yukardaki hesaptan anlaşılacağı üzere bu 2 değişkenli denklem. 1 değişkeni en olası duruma sabitleyip fenerbahçenin gruplarda eleneceğini varsayarsak.

    fenerbahçenin kıyağı şu şekilde;

    eğer galatasaray şampiyonlar ligini kazanır veya final oynarsa (fatih hocam sorar manchester maçıyla başladık bugün 12 mi 13. mü maçımız der hasan şaş 13 der.siz benim gözümde hep kazandınız hep kazanacaksınız :) ) 6,65 m€, yarı finalde elenirse 6,83m€ ,çeyrek finalde elenirse 7,25m€, ikinci turda elenirse 7,785 m€ ,gruplardan çıkamazsak 8,5m€ olacak.

    insallah final yaparızda fenerbahçeli arkadaşlar biraz olsun teselli bulurlar gruplarda elenirsek amrabatı hediye etmiş olacaklar.

    sonuçta olabilecek en güzel şey oldu fenerbahçe elendi ve bu senelik bu hesaplamalara gerek kalmadı ve tüm marketing pool geliri olan 19,8 m€ bizim cebimize girdi.bu tartışma seneye gene döner en azından belki burdan kopyalanır insanlar doğru bilgilendirilir.fenerbahçe elendi ülke puanı diyece karkadaşlara sözüm ülke puanı uefa kupasında toplanır.

    hafız feneri bırak bizim takımın cebine ne kadar girecek diyen arkadaşlar için geliyor.

    olası durumlara göre uefa'dan elde edeceğimiz toplam gelir (marketing pool+katılım payı +galibiyet beraberlik ödülleri+tur atlama bonusları)ise şöyle.

    gruplarda 0 puan toplayıp elenirsek 28,4 m€ kasamıza giriyor.
    gruplarda 8 puan toplayarak elenirsek. 31,4 m€ kasamıza giriyor.
    8 puan toplayarak 1 maç kazanıp 1 maç kaybedip to-16'da elenirsek 35,9m€
    8 puan toplayarak 1 maç kazanıp 1 maç kaybedip to-8 da elenirsek 40,8m€ (top_16'da 1 maç kazanıp 1 maç kaydedip tur atlayacağımız varsaydım.)
    8 puan toplayarak 1 maç kazanıp 1 maç kaybedip yarı final de elenirsek 46,7m€ (top_16 ve top_8'de 1 maç kazanıp 1 maç kaydedip tur atlayacağımız varsaydım.)
    8 puan toplayarak finalde elenirsek 52,9 m€ kazanıyoruz ((top_16 , top_8 ve top_4'de 1 maç kazanıp 1 maç kaydedip tur atlayacağımız varsaydım.))
    kupayı kazanırsak 57,9m€ kazanıyoruz. ((top_16 , top_8 ve top_4'de 1 maç kazanıp 1 maç kaydedip tur atlayacağımız varsaydım.))

    oha diyeceğinizi biliyorum ama hesabı yapmışken bunuda yapalım tüm maçları kazanıp kupayı kazanırsak. 60,9 m€ kazanıyoruz.

    burdan çıkan asıl çıkan sonuç şu bence her maçı kazanıp şampiyon olup ütopik bir şeyi gerçekleştirsek bile kazanacağımız para 0 çektiğimiz durumun neredeyse 2 katı.
    dolayısıyla ana hedefimiz her sene türkiye'den şampiyonlar ligine katılan tek takım olmak olmalı.fenerbahçesi,beşiktaşı,trabzonu farketmez türkiye'den şampiyonlar ligine katılacak 2. takım ekmeğimize düşmandır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın