türkiye'deki scout'a güvenmeyen sistemin sonucunda yaşadıkları için yetenekleri tartışılan scout şefimiz.
scout ekibimiz sadece emre utkucan'dan oluşmuyor. emre utkucan ile birlikte yaklaşık 10-15 bir ekip çalışma halinde. belki kontak ve bilgi ağı paylaşımıyla bu sayı çok çok daha fazla. elinde geniş bir havuz ve oyuncu listesi olduğundan şüphem yok. peki neden emre utkucan eleştiriliyor? burada ucuza patlama yapacak oyuncu bulamadığı için değil mi? aslında konu öyle mi birlikte bakalım.
1- emre utkucan galatasaray'da yıllardır görev yapıyor. bir çok yerde yazıldığı üzere göreve gelişi 2013 yılına tekabül ediyor. 2013 yılında geldi. fatih hocamız sistemi yeni yeni oturturken scout hamlesiyle de elde edilen cl gelirleri, güçlü ortamı başarıya dönüştürmek istiyordu. 2013 yılının ağustos ayında euro kuru 2.50 tl idi. yapılan 10 milyonluk bruma transferinin tl bazında maliyeti 25 milyon iken ocak 2014'te alex telles transferinde 2.90 olan kur ile 6.5 milyon'a alınan alex telles'in maliyeti takribi 18.8-19 milyon tl civarı.
1a-günümüz şartlarında 4 milyon'a yapılan marcao transferinin mali değeri aşağı yukarı alex telles'in ücretinden fazla iken bruma'nın ücretine de hemen hemen yakın durumda 24 milyon tl! biz tl kazandığı gelirini döviz olarak harcayan bir kulübüz en nihayetinde.
1b-kaldı ki salih dursun tarık çamdal vs ile eleştirilebilir ancak orada da ön planda olan yabancı sınırını ve parlaması muhtemel genç türk oyuncu havuzunun darlığını unutmayalım. burada da ekibini ve emre utkucan'ı suçlamak yine çok büyük haksızlık diye düşünüyorum. ontivero, rodriguez vs menajer kazığıydı zaten.
2-emre utkucan göreve geldikten sonra yaptığı bruma ve telles transferlerinde evet kendisi dinlenmiştir ancak daha sonra süreç tamamiyle menajer eline dönmüş, ünal aysalın gidişi, prandelli'li cl sezonu ardından daö-cüneyt tanman-levent nazifoğlu-hamza hamzaoğlu gibi süreçlerde asla fikirleri ve görüşleri ön planda olan baskın grup olmamıştır. yapılan transferler, vasat sevicilik dönemleri vs. hepimizin malumu.
2a-sözlüğümüzün önemli değerlerinden
sultani124 (bkz:
ılgaz çınar) biliyoruz ki geçen yıl bursaspor'da önemli bir mevki de görev yaptı. kulüp mali güç olarak elbette galatasaray'la kıyas kabul etmez. ancak mehmet özcan ile ilgili yazdıkları sözlükte duruyor hala. (bkz:
#2727211)
2b-ülkemizde bir scout görevinde olmak, scout şefi olmak ya da sportif direktör olmak ingiltere'deki gibi tüm transfer faaliyetleri size bırakılmış demek değildir. kurumsallaşması en zayıf avrupa toplumlarından biriyiz ve yaşadığı toplumun gerçeğini göz ardı ederek olgular eleştirilemez. scout elli kere de bir oyuncuyu önerse bazen bir hatır imzası, bazen bir menajerin portföyündeki oyuncular, bazen bir telefon ya da eskiden kalan borçlara karşılık yapılan alışveriş bir çok süreci şekillendiriyor ya da başkanın kardeşinin oğlu beğenmediği için moussa dembele'ler alınamıyor, harland'lar ödeme planında anlaşılamadığı için 2.5-3 milyon €'ya kadroya katılamıyor.
3-scout ekibinin yeniden sahneye çıktığı dönem ıgor tudor dönemidir. sportif direktörlüğe gelen cenk ergün scout ekibiyle uyumlu çalışmıştır. savunma yönünde üç brezilyalılar, maicon, mariano, reges, hücumda fransızlar, ndiaye, feghouli, belhanda, gomis transferi bu döneme denk gelir. diyebilirsiniz ki bunlar bilinen oyuncular scoutluk nesi var? ama durum öyle değil arkadaşlar.
3a-öncelikle burada çok ince bir kadro mühendisliği var. dil uyumu birinci öncelik. bir arada oynayan oyuncu grupları birbirleri ile iyi iletişim içinde olmak durumunda. savunmada portekizce hakim dil iken, ileride hücum noktasında fransızca konuşuluyordu. ancak asıl kritik nokta bağlantı oyuncularının dil durumu.
3b-en büyük artısı bekten oyun kurarak saha parselizasyonunu genişleten mariano savunmayla anadilinde konuşabilirken fransızca bilgisi ile de rahatlıkla hücum oyuncularıyla iletişim kurabilecek seviyedeydi. zaten son iki sezondur ana hücum planımız olan mariano-belhanda-feghouli üçgeni'de bunun ürünü.
3c-orta alandaki fernando reges ingilizce bilgisi ile feghouli, gomis, belhanda gibi oyuncularla doğrudan aracısız iletişim kurabiliyordu. bu mühendisliği yapmak öncelikle scout'un ve planlama ekibinin işlerinden birisi.
3d- scout stratejisi. scoutlarından ucuza potansiyel bulmasını mı istiyorsun, orta şekere şampiyon yapacak oyuncu mu, kadroya "cuk" oturacak yıldız mı ya da aklınıza gelebilecek farklı opsiyonlar mı? bu da bir scout ekibinin iş yapışını ve dikkatini değiştirecek başka etmen.
3e-oyuncu rollerinin keşfi. eldeki transfer bütçesine göre en uygun seni en kısa yoldan başarıya götürecek olan oyunculara eğildi isen, yaş, tahmini maliyet, oyuncu rolü ve beklenen katkısını rapor edersin. örneğin mariano çoğu kişi son dönemde fiziki olarak düşüşünü ön plana çıkarsa da mariano'dan fatih hocanın hala vazgeçmemesi ve linnes'in önünde görmesinde en önemli sebep bekten oyun kurabilmesi ve mentalitesidir.
mariano kendisine yapılan bonservis ve maaş yatırımını 2 sezondur şampiyonlukta winner karakterini ortaya koyarak karşılamıştır. burada da oyuncu tecrübesine rağmen rol olarak sisteme ve kulübe sağladığı uyum, soyunma odasındaki tavrı ve mental güçlüğünün tespiti önemlidir. geçen sezonun genelinde kötü olsa da son dönemde şampiyonluk havasıyla yine konsantre olmuş ve reges ile birlikte şampiyonluğun kilidini açan önemli isimlerden birisi olmuştur. büyük maçlar ve kupalar yeteneklerle olduğu kadar aslında en çok karakter ve mentalite gücüyle kazanılır. taktik sahada mentaliten zayıfsa kaybedersin.
4- günümüzde transfer fiyatları enteresan derecede uçtu. orta sıradaki vasat takımlar sıradan transferlerde 10 - 15 milyon euro harcıyor. uçurum büyük. aslında küresel bazda normal enflasyon değerinde yaşanan bir mal, hizmet, ücret, gider vs yükselmesi mevcut. euro'nun değeri sabit kaldığı için yabancı kulüpler bunu standardizasyonda yaşanan enflasyon artışı olarak yorumluyorlar ancak ülkemizde bir ekonomik kriz ortamı mevcut. euro ve dolar 5-6 lira seviyelerinde sürekli hareketli. belçika kulüplerinin 10 milyon euro'ya yaptığı yetenek yatırımı tl gelirli olduğun için sana 60 milyon tl'ye mal oluyor. dolayısyla yetiştirici değilde yarışan bir takımsan kupalara mücadele etmeye mahkumsan doğruca seni başarıya götürecek oyuncuya öncelik veriyorsun.
4a-fatih hoca genç yetenek keşfetmeyi ve oynatmayı seven bir antrenör. pragmatist. fikirlere, yeni metodlara ve kendini geliştirmeye açık bir antrenör. ancak ülke ortamı her oyuncuyu yetiştirmeye ve geliştirmeye el vermiyor. akdeniz ülkesiyiz ve tez canlıyız. şu an hepimizin keşke takımda olsaydı dediğimiz onyekuru'ya bile yeri gelince ne ağır eleştiriler ithamlar ediliyordu sözlükte bile. ozan kabak -yetiştirdiğimiz son değer- nasıl eziliyordu her hatası sonrası. dolayısıyla bulduğun genç aynı zamanda birazda mental açıdan güçlü olmalı. bunlarda ekstra maliyet demek.
5-emre utkucan ve ekibi etkin olduğu dönemler bakıldığında yaptığı transferlerle genel olarak geçer not almıştır. gelir ve gider dengesi gözetildiğinde ffp kapsamında sadece bütçede -6 milyon €'ya mal ederek takım kurmuştur. kulübün kasasından ekstra çıkan 6 milyondur ve daö, kendi yönetimin devamı için şampiyon olmak istediğinden bu sefer kardeşini ve yeğenini dinlemeyi bırakıp cenk ergün nezaretinde scout ekibine güvenmiştir. dolayısıyla 21 ve 22. şampiyonlukta teknik direktörler kadar oyuncuları seçen, karakterlerini inceleyen, kültür durumunu gözeten scout ekibinin rolü büyüktür.
5-a son dönemde panikle yapılan diagne transferi hariç, luyindama ve marcao hamlesi de yine scout ekibi tarafından gerçekleştirilmiştir. bugün kulübün en büyük yatırım-gelir beklentisi uzun vadede yine onlardır. basında çıkan guga-dourado vb. isimler yine onlar tarafından gündeme alınmıştır. seri ve nzonzi'nin fransızca hakim dil olması sebebiyle orta sahaya kolay eklenecek olması ve hızlı adaptasyon sağlayacağının fikride yine onlar tarafından sunulmuştur. (nzonzi açıklaması:
https://twitter.com/...11468316921856?s=20) unutulmamalı ki fotoğrafı paylaşılan her transfer toplantı görüşmesinde florya'da hocanın yanında emre utkucan yer almaktır.
sonuç: maalesef ki burada birazcık üzümünü yiyip bağını sormuyoruz ve ısrarla bağcıyı dövüyoruz. oysa birazcık geri çekilse insanlar ve geniş perspektiften baksalar, profesyonellerden oluşan ekibin ne denli doğru çalıştığını, (fatih terim, emre utkucan, şükrü hanedar vs.) ve haber sızmadan yapılan gizli transfer görüşmelerinin gerçekleşmesinin, fiyat - maliyet - performans dengesinin bu ekiplerce gözetildiğinin net farkına varacaklar.
son olarak başarılı transfer süreci durumlarında verimli çalışma ortamı izni veren yöneticileri tebrik etmekle birlikte asıl aslan payını mesleğinin gerekliliklerini bilen ve en nihayetinde bir şirket olan kulüpteki sorumluluklarının farkında olarak zarardan kaçınan profesyonellere teslim etmemiz oldukça önemlidir.
*edit: imla ve link.