• 1
    1981 doğumlu safkanın babası şampiyon karayel, annesi ise f.tesio’nun 14 te 14 yapmış ünlü yarış atı ve aygırı nearco’ nun mossborough - ballymoss hattının temsilcisi olan ve 1969 yılında ülkemize gelen brave song un kızı arzu dur. arzu noces ten olmadır ve noces te,1966 çaldiran, 1967 ankara ve cumhurbaşkanliği 1.si, 1967 dişi tay deneme 2.si, 1967 gazi 3.sü olmuş nadide bir kısrak tır. arzu dan başka toraman ı da akkor dan vermiştir. toraman 1981 çaldiran, 1982 erkek tay deneme, 1982 gazi şampiyonu olmuş klas bir safkandır. görüldüğü üzere cartegena, karayel le beraber 2.annesi noces ten de çok şeyler almış. noces, 1962 de türkiye ye gelen sicilian ile, tourbillion hattı kısrağı cagey den olmadır. sicilian ünlü sicambre nin oğludur ve sicambre koştuğu 9 yarışın 8 ini kazanmış klas bir yarış atıdır. sicilian ın annesi quarterdeck ise nearco nun kızıdır ve alycidon dan verdiği alcazar, meşhur petingo nun annesidir. bir başka deyişle petition un ünlü oğlu petingo nun 2.annesidir. petingo kim diye soranlara, koştuğu 8 yarışın 6 sını kazanmış birinde sir ivor a geçilmiş klas yarış atı ve aygırıdır. efsane oğlu troy 1979 yılında avrupa’nın şampiyon 3 yaşlısı seçilmiş koştuğu 11 yarışta, 8 birincilik elde etmiş, bunların içinde ingiltere ve irlanda derbileri mevcut olan klas bir yarış atıdır. görüldüğü üzere tam bir üreme kolu. atların sadece yarış koşmaktan ibaret olmadığı, soyun devamı için de gerekli zamanlarda haraya alınıp kendine benzer ve hatta kendinden daha kaliteli yavrular üretme zihniyetinin yıllar öncesinde bu ülkelerde yerleştiğini görmekteyiz.
    sicilian demişken bu aygırımızın öz kardeşi ambergris grup yarışlarda başarılı olmuş bir kısraktır ve sahibi zamanında ingiltere nin ankara büyükelçi si olan sir percy loraine dir. atatürk’ün de yakın dostu olan sir percy loraine, ülkemiz atçlığının gelişmesi anlamında çok büyük katkılar sağlamış ve adına da koşular düzenlenmiş önemli bir şahsiyettir.
    tekrar cartegena ya dönersek; sahaya erken hazırlanan ve çalışmalarında ekrem kurt un dikkatini çeken simsiyah safkan ilk startını 8 mayıs 1983 de alır.
    800 metrelik koşuyu çok rahat bir şeklide 0.47.40 lık derece ile kazanır. daha sonra 3,5 - 4 aylık süre zarfında sahalardan sakatlık nedeniyle uzak kalan cartegena bu aradan sonraki iki yarışını daha çok kolay şekilde kazanır. yılın taylarının en önemli yarışı olan çaldiran koşusunu da ağır piste rağmen tüten in önünde kazanır. bu yarışlardan sonra üst üste iki yarış daha kazanan cartegena’nın gazi koşusunu koşup koşamayacağı, ayağında ki molet arızası nedeniyle belirsizlik taşıyordu. ancak 17 haziran 1984 günü koşulacak büyük yarışı sahipleri koşma kararı aldılar ve yarış günü bu sakatlığa rağmen piste çıkan cartegena yarışı esperanto ve hakan.1 in önünde 2.28.76 ile kazandı. bu cartegena nın son yarışı olmuştu ve sahipleri daha fazla acı çektirmeden bu muhteşem safkanı haraya alma kararı aldılar. çok kısa süren yarış yaşamında birbirinden muhteşem yarışlar yapan cartegena nın efsaneleşmiş babasının izinde gitmesi, talihsiz sakatlığı nedeniyle gerçekleşememişti.

    hara ya alınan cartegena, 1986-1990 yılları arasında aşım yaptı. son yavrusunu 1991 yılında tunkut kızı yollan dan veren cartegena yarış yaşamına olduğu gibi hara yaşamına da erken veda etti. ardında cartekitt, karpit gibi erkek yavruları yanında bella luna, calena, carino, cumbia, diana.3, firtina gibi kısraklar bıraktı.
    bu baba-oğul un birbiriyle kıyaslanması, cartegena’nın erken vedalarıyla gerçekleşemedi. karayel çok büyük bir yarış atı ve aygır olarak türk yarışçılık tarihine adını yazdırırken, cartegena şampiyon babası kadar olamasa da çok kısa sürede babasının adına yakışır yarışlarla aramızdan ayrıldı...

    http://www.sonduzluk.com/...lmi-cartegenami.html
App Store'dan indirin Google Play'den alın