• 2
    alay konusu olmaması gereken olay.

    ön çapraz bağ, diz ekleminde femur* ve tibia* kemiklerini birbirine bağlayan yapılardan birisidir. dizin normal işlev görmesi için çok önemli olan bu bağ, tibia kemiğinin anormal bir şekilde öne doğru yer değiştirmesini engelleyen en önemli yapıdır.

    ön çapraz bağ yaralanması sırasında dizde ani bir kopma hissi ile birlikte şiddetli bir ağrı ortaya çıkar. bazı sporcular bağın kopma sesini duyabilirler ve sıklıkla yere düşerler. diz ekleminin içinde hızla gelişen kanamaya bağlı olarak şişlik meydan gelir. sporcu genellikle spora devam edemez ve müsabakayı bırakmak zorunda kalır. ağrı ve şişliğe bağlı olarak dizde hareket kısıtlılığı meydana gelir ve topallama ortaya çıkar. bazı sporcular dizlerinin yerinden çıkıp girdiğini hissedebilirler.

    birkaç gün-hafta içinde diz eklemindeki şişlik ve ağrı azalır. diz hareketleri kazanılır ve topallama kaybolur. ancak bu sefer özellikle ani dönüşlerde, ani yavaşlama hareketi sırasında ve merdiven inerken dizde boşluk ve emniyetsizlik hissi ortaya çıkar. ön çapraz bağ kopması olan dizlerde yüzme, bisiklet gibi sporlar yapılabilir; ancak futbol, basketbol, hentbol, voleybol, kayak gibi ani sıçrama, dönüş ve hızlanmaların olduğu sporların üst düzeyde yapılması mümkün değildir. eğer sporcu ön çapraz bağı olmadan bu sporlara devam etmek isterse yeni yaralanmalar ve dizdeki hasarın artması riski çok yüksektir.

    birde sporcu açısından bakın, paraydı çilekti edebiyatı yapmayın.
  • 6
    kırılma kadar kötü bir sakatlık. düşmanın bile başına gelmesin o derece. 2020 yılında; sağlık sektörü ve bilim çok gelişmiş olsa da, belli kanser türlerine çözüm de olsa, dünya’nın yörüngesinde bir sürü uydular da olsa, devasa teleskoplarla uzayın ucunu da görebiliyor olsak şu sakatlığın tam çözümü henüz yok arkadaş. iyi bir ameliyat ve gerisi tamamen fizik tedavi ile kendine çok iyi bakman. ya da zlatan gibi insanüstü bir fiziğin ve özverin olacak ki 6-7 ayda zıpkın gibi dönecen.*

    2014 ocağında çapraz bağlarımı yırtmamdan birkaç gün sonra bruma aynı şekilde sakatlandı. potansiyeli o kadar çoktu ki 19 yaşında dünya kupası’na gidecekti belki de o sene. sezonu kapadı ama. izlerken ağrısını kendi dizimde hissetmiştim sözlük.
  • 8
    eskiden futbolcu olduğum için sakatlıklardan dolayı devam edememiştim. her zaman derlerdi; çapraz bağ kopması, aşil tendon kopması ve menisküs yırtığı ayak kırmasından bile beterdir diye. ben sağ menisküsü yırtıp, parçalamıştım. 1 sene doğru dürüst yürüyememiştim. kendi hatamdan dolayı oldu tabi. sol bileğimin içindeki kemiği de kırmıştım, o çabuk geçmişti ama.

    kesinlikle araştırılması gerekiyor bu olayın. kimi övsek, kimi beğensek nazar değdi. falcao, luyindama, merih. luyindama'nın fiziği çok iyi geri döner diyorlar ama sanmıyorum. hep çaprazı kopardı, hem menisküsü yırttı. inanılmaz kötü. çok üzülüyorum, inşallah eskisi gibi döner. allah yardımcısı olsun hepsinin.
  • 10
    bu sakatlıkta bir bulaşıcılık var sanki. pandemi gibi yayılıyor.

    pandemi döneminden evvel sadık çiftpınar, merih demiral, yusuf yazıcı, zaniolo, cenk tosun, luyindama'dan arka arkaya aynı haberi aldık.

    şimdi ise gervinho ve mensah'tan yine bu üzücü haberi aldık. bir futbolcunun başına gelebilecek en kötü sakatlıklardan biri. geri dönüş süresi uzun oluyor ve tekrar aynı performansa kavuşmak hem fiziksel hem mental anlamda zor olabiliyor.

    başka bir çapraz bağ sakatlık haberi duymayız umarım.

    bizzat kendim de yaşadığım için sürecin ne kadar zor sancılı ve geriye dönüşün ne kadar zor olduğunu biliyorum.

    allah acil şifalar güç kuvvet versin mevcut bu sakatlıkla uğraşan sporculara.
App Store'dan indirin Google Play'den alın