• 1
    özellikle ingiltere premier lig'de 2018'de nadiren görmeye başladığımız, 2019 ve 2020'de çok sık karşılaştığımız savunma.

    modern çağa yapılacak ilk altılı savunma tarihlendirmesi için jose mourinho'nun inter'ine, o meşhur barcelona maçına dönebiliriz.
    maç için: https://www.transfermarkt.com.tr/...spielbericht/1005187
    maçın özeti: https://www.youtube.com/..._channel=FootBallMix
    maç içinden örnek görüntü: https://gss.gs/Xdp.png

    dönemin barcelona takımını hatırlayalım, sağ bekte dani alves'in oyunu genişletmesiyle ileride pedro, ibrahimovic, messi, alves dörtlüsüne orta sahadan katılan bir futbolcuyla ileride beşli bir hücum hattı oluşuyordu. burada sayısal üstünlüğü almanız neredeyse imkansız. beş savunmacıyla çıksanız dahi nihayetinde kanatlarınızın ileride yakalanma riski oluyor. bu noktada mourinho klasik bir dörtlü savunmayı pandev ve eto'o gibi iki hücumcuyu savunmaya geçerken bek pozisyonuna gelmeye ikna ederek enteresan bir altılıya dönüştürdü.

    2019/2020 ve 2020/2021'e bakalım. liverpool genelde iki bekiyle oyunu genişletip, merkezde salah-mane-firmino ve son zamanlarda jota ile beşli bir hücum hattı kuruyor. manchester city kanat oyuncularını çizgilere yakın konumlandırıp boşluklara iki serbest orta saha sokuyor ve yine beşli bir hücum hattı elde ediyor. tottenham'ın başına geçtiğinde mourinho da sağ bekini ileri göndererek beşli bir hücum hattı üzerinde durmuştu. beşli hücum hattını kurabildiğiniz zaman, rakibin üçlüsüne(kanat beklerle beşliye dönen) veya dörtlüsüne karşı sayısal üstünlüğü elde ediyorsunuz.

    ancak siz rakibi kanat hücumcularınızı geriye çağırıp altılıyla karşıladığınız zaman, iki kazancınız oluyor. birincisi, merkezden delinmeniz zorlaşıyor. ikincisi, merkezi tutarken kanatları bırakmamış oluyorsunuz ve yapılacak ortalar da nihayetinde kalabalık merkeze yapılıyor.

    elbette bu şekilde hücuma çıkmak oldukça zor ancak altılınızı aşmak için rakip gittikçe daha çok sayıda futbolcuyla üzerinize geliyor. dolayısıyla ileride adam adama kalarak kontraya çıkma şansınız artıyor.

    https://www.youtube.com/...mp;ab_channel=SSport örneğin bu maça 2. blok presiyle başlayan wolves, maçın sonlarına doğru geride altılı bekleyerek ilerideki iki oyuncusuna topu hızlıca aktararak gol bulmayı başarmıştı.
  • 2
    15 mart 2020 galatasaray beşiktaş maçı'nda sergen yalçın'ın o dönem müthiş hücum eden galatasaray'a karşı 6-3-1 şeklinde uyguladığı formasyon. beşiktaş 6'lı savunmayla çıktığı bu maçta, bu maça kadar oynadığı son 9 lig maçında 26 gol atmış (maç başına 2.89 gol ortalaması) olan galatasaray'a karşı şansının da ciddi ölçüde yardım etmesi sonucu gol yememiş ve amiyane tabirle skoru 0-0'a bağlamıştır.

    o maça ve beşiktaş'ın maçtaki 6'lı savunması üzerine emre özcan'ın güzel bir yazısı da var;

    https://tardini.co/...r%C4%B1-47aac71785c1
App Store'dan indirin Google Play'den alın