• 1
    (bkz: alliance of american football)

    amerika'da 2019 super bowl'u takip eden haftasonu başlayan yeni bir amerikan futbolu organizasyonu. bir nevi nfl bitiminde oluşan boşluğu doldurma amaçlı kurulmuş bir lig.

    bu lig, 4'ü doğu, 4'ü de batı konferansı olmak üzere toplam 8 takımdan oluşuyor. normal sezon maçları sonunda gruplarında ilk 2 sırayı alan 4 takım playofflara katılacak. takımların oyuncuları her sene ağustos/eylül ayları civarında nfl kadrolarında kendine yer bulamayan second tier olarak ifade edilebilecek oyunculardan oluşuyor. takımlar için resmi olarak starter markasıyla forma üretici sponsoru olarak anlaşıldı ve cbs kanalıyla da yayın anlaşması imzalandı. cbs'e ek olarak nfl network ve tnt kanalları da maç yayını yapacaklar.

    ligin kuralları temel olarak nfl ile aynı ama dikkat çekici çok bariz değişiklikler de var.

    1) touchdown sonrasında extra point yok ve takımlar zorunlu olarak 2 point conversion denemek zorunda.

    2) savunmadaki takım 5 oyuncudan fazla bir oyuncuyla rakibe baskı uygulayamaz. modern nfl'deki çok adamla blitz yapma işine bir sınırlama getirilmiş. sanırım oyunun hücum yönü biraz daha akıcı olsun istemişler de saçma olmuş bence.

    3) reklam molası olmayacak ve nfl'e göre %60 daha az reklam olacak bu da maçın süresini 30 dk civarında kısaltacak.

    4) hücum süreleri her takım için 35 saniye olacak. bu süre nfl'de 40 saniye.

    5) kickoff yapılmayacak. oyuna 25 yards'tan başlanacak.

    6) onside kick belli kurallar ve zaman aralığında olmak üzere nfl'de uygulanan tarzda veya normal hücum düzeninde (line of scrimmage oluşturarak) 12 yard geçme şeklinde olabilecek. onside kick deneyen takım kick isterse 35; hücum isterse 28 yard'tan başlayacak.

    7) benim en saçma bulduğum kural da şu. maçlar uzatmaya giderse kura ile belirlenecek takım rakibin 10 yard çizgisinden 4 downs hakkıyla hücum edecek. burada field goal yok. eğer 4 hakta touchdown yapılamazsa top rakibe geçer ve bu sefer diğer takımın 10 yard çizgisinde 4 hakta touchdown yapılması gerekiyor. skor olmaması durumunda maç berabere bitmiş olacak. playofflarda ise aynı nfl'deki gibi normal uzatma periyodu olacak. normal sezonun için maçı sahada kazanmak yerine kura şansıyla neredeyse kazanmaya bırakma çok çok saçma olmuş.

    ligde bulunan 8 takım şunlar;

    doğu konferansı
    (bkz: atlanta legends)
    (bkz: birmingham iron)
    (bkz: memphis express)
    (bkz: orlando apollo)

    batı konferansı
    (bkz: arizona hotshots)
    (bkz: salt lake stallions)
    (bkz: san antonio commanders)
    (bkz: san diego fleet)

    takımlar oyunclarla ilk yıl 70; ikinci yıl 80; 3. yılda 100 bin olmak üzere toplamda 3 yıllık $250.000 sözleşme imzaladılar. tabi bu sözleşmelerin dışında performans ve yayın + stad izleyici gelirlerine bağlı primler de söz konusu.

    ilk hafta maçları iyi de izleyici çekmiş gibi görünüyor. en azından playoffları güzel geçer diye tahmin ediyorum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın