• 1
    bazı ağlakların vay efendim şöyle, vay efendim böyle argümanları ile desteklediği kampanyadır. change.org'da oylaması devam etmekte ne kadar enteresandır bizim totaldeki şampiyonluk sayısında fenerin eline vermemizden sonra gündeme gelmiştir. utanmadan 1923'e uzanıp sadece bazı iller arasında oynanan gazoz ligini profesyonel ligine ekleme çabalarına da girdiniz ya bir kere daha anladım eziklikte dünya markasısınız! bakalım neler göreceğiz...

    söylemeden edemiyorum lan gergedanlar hep ekleme peşindesiniz peki sizin şike ile gelen şampiyonluğunuz ne olacak ? hani şu mahkeme tescilli olan var ya onu diyorum. biliyorum içinize sindiremiyorsunuz, başarılarımız sizi köpek gibi kudurtuyor ama sakin olun gençler bunlar daha iyi günleriniz.

    tescili talep edilen şampiyonluklar şu şekilde;

    * fenerbahçe 9 (6 milli küme,3 türkiye futbol birinciliği)
    * galatasaray 1 (1 milli küme)
    * beşiktaş 5 (3 milli küme,2 türkiye futbol birinciliği)
    * gençlerbirliği 2 ( 2 türkiye futbol birinciliği)
    * harp okulu 2 ( 2 türkiye futbol birinciliği)
    * ankaragücü 1 (1 türkiye futbol birinciliği)
    * göztepe 1 (1 türkiye futbol birinciliği)
    * istanbul güneş (1 milli küme)
    *ankara demirspor (1 türkiye futbol birinciliği)
    *eskişehir demirspor (1 türkiye futbol birinciliği)
    *muhafızgücü (1 türkiye futbol birinciliği)
    *istanbulspor (1 türkiye futbol birinciliği)
    *harbiye (1 türkiye futbol birinciliği)

    doğrusu için (bkz: 2010 - 2011 sezonu futbolda şike soruşturması)
  • 2
    fenerbahçelilerin en büyük isteğidir.
    ama aynı zamanda da kendilerinin okuma yazma sıkıntısı çektiğinin en büyük göstergesi olup, olayları yorumlama kapasitelerinin de sıfır olduğunu ortaya çıkarıyor.
    arkadaş, biz yine yazalım, yine anlamasınlar.
    türkiye futbol ligi 1959 senesinde profesyonel lig kavramını elde etmiştir. ve bundan dolayıdır ki 59 senesinden önceki amatör şampiyonluklar sayılmıyor. elin ingilizi 1885 yılında profesyonel oldu, onların ki onun için o seneden itibaren başlıyor.
  • 3
    tescil edilmesine gerek olmayan şampiyonluklardır. çünkü zaten tescillidir, 6 milli küme,3 türkiye futbol birinciliği olarak. sapla samanı karıştırmanın anlamı yoktur. türkiye profesyonel futbol ligi 1959 da kurulmuştur, 1959 öncesi şampiyonlukların profesyonel lig şampiyonlu olarak sayılmasını istemenin tek sebebi vardır. takacağımız dördüncü yıldızın altında ezilecek olan camialarının gazını almak. yıldızı çok sever bu camianın şöyle bir formasını hatırlatarak entry'me son vereyim.

    http://o1305.hizliresim.com/19/x/nl7bk.jpg

    edit: resim linki
  • 5
    twitterde denk geldiğim, artık ne genişlikte bir katılımın olduğunu bilmediğim kampanya. link burada: http://www.change.org/...ource=share_petition

    bu adamlar bizim dördüncü yıldızı şimdiden kabul etmiş. bu sindirimi mi hızlandırır, yoksa kabızlığa mı dönüşür bilmiyorum ama belli ki her hafta atacağımız sağlam adımlarla kuduracak ciddi bir kitle var.
  • 7
    'ulan kesin bizden öndelerdir yoksa ne diye bu kadar tantana yaparlardı' dediğim ve sahiden de öyle olan tescil isteğidir.

    --- alıntı ---

    işte hakedilip verilmeyen şampiyonluklar:

    *fenerbahçe 9 (6 milli küme,3 türkiye futbol birinciliği)
    *galatasaray 1 (1 milli küme)
    *beşiktaş 5 (3 milli küme,2 türkiye futbol birinciliği)
    *gençlerbirliği 2 ( 2 türkiye futbol birinciliği)
    *harp okulu 2 ( 2 türkiye futbol birinciliği)
    *ankaragücü 1 (1 türkiye futbol birinciliği)
    *göztepe 1 (1 türkiye futbol birinciliği)
    *istanbul güneş (1 milli küme)
    *ankara demirspor (1 türkiye futbol birinciliği)
    *eskişehir demirspor (1 türkiye futbol birinciliği)
    *muhafızgücü (1 türkiye futbol birinciliği)
    *istanbulspor (1 türkiye futbol birinciliği)
    *harbiye (1 türkiye futbol birinciliği)

    --- alıntı ---
  • 9
    zannedersem şu arkadaşın yazısından sonra ortaya çıkmış hadisedir. arkadaş o değil de ne korkuymuş be dördüncü yıldızı takacağız diye bir yerleri iyice tutuştu.

    http://www.totemspor.com/...an-fenerbahce-220513

    not: bu kadar ağlayacaklarsa tescilensin gitsin. bu nedir arkadaş. hayır bu arkadaşların aklı bugüne kadar neredeydi? ne kadar komik durumu düştüklerinin farkındalar mı acaba?
  • 11
    hiç bir galatasaray taraftarının desteklememesi gereken olay.

    adamların ellerindeki tek argüman serie a ve bundesliga'da şampiyonlukları.
    serie a zaten ilk kurulduğu andan itibaren serie a adını taşırken 1929 yılında sadece format değiştirmiştir. yani ilk andan itibaren* profesyonelce oynanan bir lig. bu yüzden tüm şampiyonluklar sayılmakta. ancak bizde durum böyle değil. milli lig, yani türkiye profesyonel futbol ligi kurulana kadar onlarca başka başka şampiyonalar* oynanmış.

    bundesliga ise 1963 yılında kurulmuş ancak almanya'da futbol 1903 yılından itibaren oynanmakta. almanya futbol federasyonu'nun sitesinde şampiyonluklara 1903'ten itibaren yer veriliyor buna rağmen 1963 öncesi şampiyonluklar gayriresmi olarak sayılıyor.
    şöyle ki; bayern münih şimdiye kadar tamı tamına 23 kez* şampiyon olmuş ve formalarında 4 yıldız taşıyorlar fakat sadece 1963 öncesine ait şampiyonlukları bulunan takımlar maalesef formalarında yıldız taşıyamıyor. fc schalke 04 gibi, 1.fc nürnberg gibi.

    yani dertleri tff'nin sitesine, milli küme şampiyonluğu 4 istanbul ligi şampiyonluğu 3 falan filan yazdırmaksa buyursun yazdırsınlar.
    yok biz yıldız istiyoruz diyorlarsa;
    müracaat aziz yıldırım: http://2.bp.blogspot.com/...I74/s400/5446464.jpg
  • 12
    fenerbahçe'nin fenerium'da 5 yıldızlı forma çıkarıp "since 1912" şeklinde not düşmesiyle tekrar gündeme gelmiş olay...

    arkadaşlar...
    öncelikle saygılarımı sevgilerimi sunuyorum sizlere...
    bazı arkadaşlar bilirler, benim "futbol tarihi araştırmacılığı" gibi bir hobim mevcut.

    aşağıya uzun uzadıya bu "1959 öncesi şampiyonluklar" meselesini yazacağım.
    o yüzden sabrı ve merakı olan arkadaşlara iyi okumalar dilerken sabrı ve merakı olmayan kardeşlerimize şimdiden "boşver abi okuma" diyerek sevgiyle uğurlayalım.
    -------------------------------------------------
    mevcut profesyonel futbol ligimizin tarihi, türkiye futbol federasyonu'nun kuruluş yılı olan 1959'de başlıyor.
    bakın vurgulamakta fayda var - profesyonel...

    neden profesyonel? çünkü federe olmayan bir sporun amatörlük olarak kabul edildiği bir yapı söz konusu.
    mahallede arkadaşlarınızla toplanıp:
    -"abi herkes 5'er adam toplasın, kendi aramızda maç yapalım, en çok kazanana lokaldeki çay demliğini verelim" demenizle aynı şey aslında.

    neyse;

    1959'da federasyon kuruluyor. bu kuruluşun ardından elde edilen şampiyonluk sayıları ise çok net:

    - galatasaray: 20
    - fenerbahçe: 19
    - beşiktaş: 11
    - trabzonspor: 6
    - bursaspor: 1

    cidden de doğruladığımızda bunu görebiliyoruz - 20+19+11+6+1=57 ve 1959+57=2016

    okuyanların "ama beşiktaş 13 değil miydi neden 11?" diye sorduğunu duyar gibiyim. doğrudur. işte zurnanın zırt dediği durum burada ortaya çıkıyor;
    milli lig adı verilen bir turnuva var "1.lig"den önce... bu milli lig'in 56-57 ve 57-58 sezonları federasyon kurulmadan önce oynanmış turnuvalar.

    ancak bu 2 turnuvayı kazanan beşiktaş jimnastik kulübü, kazandığı 2 şampiyonluk sonrası uefa'nın daveti üzerine avrupa takımlarıyla türkiye şampiyonu unvanıyla mücadele etmeye hak kazanmış. federasyonumuz olmamasına rağmen uefa'nın bizi neden davet ettiği merak konusu, velhasıl, olan olmuş ve beşiktaş bu 2 şampiyonluğun da kabulü ve tescili için federasyona dava açıp kazanmış.
    o yüzden mevcut sistemimizde beşiktaş 13 kez şampiyon olmuş gözükmekte...

    gelelim 1959 ve öncesine...

    - 29 mayıs 2015 itibarıyla gazetelerde ve sosyal medya organlarında, fenerbahçe'nin 5 yıldızlı formayı bastırdığı ve "since 1912" ibaresini koydukları konuşuluyor. kimi fenerbahçe taraftarı bu konuyu utanç verici bulurken kimi yazarlar ve taraftarlar ise

    "haklı bir eylem, 1959 öncesi şampiyonluklarımızı saymıyorlar, saysalar 5 yıldızımız oluyor" diyorlar.

    her ne kadar açıkça bir "eziklik" olarak kabul etmek gerekse de hümanist davranalım ve "haklılık payları var" diyerek araştırmaya başlayalım.
    evet... cidden haklılık payları var. haklı oldukları nokta şu;
    -1959 öncesi dönemde futbol şubesinin kazandığı turnuva sayısı açısından fenerbahçe'nin üstünlüğü göze çarpıyor.

    ancak, bu arkadaşlarımızın iddiası şu: "eğer 1959 öncesi şampiyonluklar sayılsaydı, fenerbahçe'nin 28 şampiyonluğu olacaktı, galatasaray 20'de kalacaktı, beşiktaş 18'e yükselecekti... yani fenerbahçe 5 galatasaray 4 beşiktaş 3 yıldız takacaktı.

    hmmmm.... çok ilginç... iddia şu ki, 1959 öncesi dönemde fenerbahçe'nin 9 şampiyonluğu beşiktaş'ın 5 şampiyonluğu var, galatasaray'ın şampiyonluğu yok...
    enteresan...
    türk futbolunun kurucusu olan galatasaray'ın 1959 öncesinde şampiyonluğunun olmaması size de biraz ilginç gelmedi mi?

    inceleyelim...

    türkiye'de futbolun başlangıcından bu yana mahalli ligler, yerel ligler, cuma ve pazar ligleri, federe olmayan yöresel müsabakalar dahil olmak üzere pek çok turnuva göze çarpıyor.
    bazı turnuvalar tek maç üzerinden 2 takım arasında oynanıyor, bazı turnuvalarda 4-5 takım arasında oynanıyor.
    bazı turnuvalar sadece bir takımın seçtiği kardeş takımlarıyla oynanırken bazı turnuvalar aynı sene farklı takımların katılımıyla oynanıyor.

    örnek verelim:

    - sezon 1914-1915 sezonu: 1914-15 sezonunda galatasaray istanbul futbol birliği ligi'ni; fenerbahçe ise diğer lige oranla daha güçsüz takımların yer aldığı istanbul futbol şampiyonluğu ligi'ni şampiyon olarak tamamladı. galatasaray, kendi liginin önceki liglerin devamı olduğunu ve esas şampiyonun kendisi olduğunu iddia ederek fenerbahçe'den şildi istedi. aksini iddia eden fenerbahçe ise şildi vermedi ve kendi ismini şildin üzerinde bulunan onuncu gümüş kalbe kazıdı. sonuç olarak şilt, fenerbahçe'de kaldı.

    evet... arkadaşlarımızın tescilini talep ettikleri liglerden birisi bu... aynı anda 2 paralel lig, biri güçlü diğeri güçsüz ekiplerden kurulu. güçlü olan ligi kazanan galatasaray. fenerbahçe bir önceki senenin şampiyonu. şilt onlarda. ancak fenerbahçe o sene yaşadığı sıkıntılardan ve kadro kuramamaktan ötürü galatasaray'ın olduğu lige katılmak istemiyor. sonra sezon ortasında "bizi de alın" diye talepte bulunuyor. ancak zaten başlamış olan lig devam ettiğinden red cevabı alıyor. buna sinirlenen fenerbahçe kendi semti etrafında bulunan beykoz, üsküdar ve kadıköy'ün mahalli takımlarından bir lig kuruyor. bu ligi kazanıp kendini türkiye şampiyonu ilan ediyor. - çok bir yoruma gerek yok sanırım. olayın vahameti ortada... aziz yıldırım'ın o zamanlarda da yaşıyor olduğunu düşünmemize sebep olan olaylar yaşanmış malesef. geçelim...

    aşağıda türkiye'de futbolun başladığı tarihten itibaren oynanan turnuvalar ve bu turnuvalardaki başarıları listeleyen çizelgeler göreceksiniz, başlıyoruz:

    istanbul futbol ligi
    sezon-----şampiyon
    1904-05 imogene
    1905-06 cadi-keuy
    1906-07 cadi-keuy
    1907-08 moda
    1908-09 galatasaray
    1909-10 galatasaray
    1910-11 galatasaray
    1911-12 fenerbahçe
    1912-13 balkan savaşı sebebiyle düzenlenmedi.
    1913-14 fenerbahçe
    1914-15 galatasaray (istanbul futbol birliği ligi) [a]
    fenerbahçe (istanbul futbol şampiyonluğu ligi)
    a. ↑  1914-15 sezonunda galatasaray istanbul futbol birliği ligi'ni; fenerbahçe ise diğer lige oranla daha güçsüz takımların yer aldığı istanbul futbol şampiyonluğu ligi'ni şampiyon olarak tamamladı. galatasaray, kendi liginin önceki liglerin devamı olduğunu ve esas şampiyonun kendisi olduğunu iddia ederek fenerbahçe'den şildi istedi. aksini iddia eden fenerbahçe ise şildi vermedi ve kendi ismini şildin üzerinde bulunan onuncu gümüş kalbe kazıdı. sonuç olarak şilt,

    fenerbahçe'de kaldı.

    özet--------------şampiyonluk
    galatasaray-----------4
    fenerbahçe-----------3
    cadi-keuy--------------2
    moda--------------------1
    imogene----------------1

    cuma ligi
    sezon--------------şampiyon
    1915-1916--------galatasaray
    1916-1917--------altınordu idman yurdu
    1917-1918--------altınordu idman yurdu
    1918-1919--------yapılmadı
    1919-1920--------yapılmadı
    1920-1921--------fenerbahçe
    1921-1922--------galatasaray
    1922-1923--------fenerbahçe

    özet-------------şampiyonluk
    galatasaray---------2
    fenerbahçe--------2
    altınordu-------------2

    istanbul türk idman birliği ligi
    sezon------------şampiyon
    1919-20----------beşiktaş
    1920-21----------beşiktaş

    pazar ligi
    sezon------------şampiyon
    1920-21--------ittihatspor
    1921-22--------beşiktaş

    özet-------------şampiyonluk
    beşiktaş------------3
    ittihatspor----------1

    istanbul futbol ligi
    sezon-------------şampiyon
    1923-24---------beşiktaş
    1924-25---------galatasaray
    1925-26---------galatasaray
    1926-27---------galatasaray
    1927-28---------1928 yaz olimpiyatları sebebiyle düzenlenmedi.
    1928-29---------galatasaray
    1929-30---------fenerbahçe
    1930-31---------galatasaray
    1931-32----------istanbulspor
    1932-33----------fenerbahçe
    1933-34----------beşiktaş
    1934-35----------fenerbahçe
    1935-36----------fenerbahçe
    1936-37----------fenerbahçe
    1937-38----------güneş
    1938-39----------beşiktaş
    1939-40----------beşiktaş
    1940-41----------beşiktaş
    1941-42----------beşiktaş
    1942-43----------beşiktaş
    1943-44----------fenerbahçe
    1944-45----------beşiktaş
    1945-46----------beşiktaş
    1946-47----------fenerbahçe
    1947-48----------fenerbahçe
    1948-49----------galatasaray
    1949-50----------beşiktaş
    1950-51----------beşiktaş

    özet-------------şampiyonluk
    beşiktaş---------------11
    fenerbahçe-----------8
    galatasaray------------6
    güneş-------------------1
    istanbulspor-----------1

    milli küme
    sezon----------şampiyon
    1937------------fenerbahçe
    1938------------güneş
    1939------------galatasaray
    1940------------fenerbahçe
    1941------------beşiktaş
    1942------------düzenlenmedi
    1943------------fenerbahçe
    1944------------beşiktaş
    1945------------fenerbahçe
    1946------------fenerbahçe
    1947------------beşiktaş
    1948------------1948 yaz olimpiyatları nedeniyle düzenlenmedi
    1949------------1949 akdeniz kupası nedeniyle düzenlenmedi
    1950------------fenerbahçe

    özet---------------şampiyonluk
    fenerbahçe-----------6
    beşiktaş----------------3
    galatasaray-----------1
    güneş------------------1

    istanbul profesyonel ligi
    sezon-------şampiyon
    1951-52----beşiktaş
    1952-53----fenerbahçe
    1953-54----beşiktaş
    1954-55----galatasaray
    1955-56----galatasaray
    1956-57----fenerbahçe
    1957-58----galatasaray
    1958-59----fenerbahçe

    özet-------------şampiyonluk
    galatasaray------------3
    fenerbahçe-----------3
    beşiktaş----------------2

    yukarıda da net olarak görebileceğiniz üzere galatasaray'ın şampiyon olmadığı bir 1959 öncesi durumu söz konusu değil. tarihlere bakıldığında da görüleceği üzere aynı yıllarda oynanan paralel ligler mevcut.
    tüm bu turnuvaları birer lig olarak kabul edeceksek (ki etmemizin hiçbir anlamı yok aslında) 1959 öncesinde yaşanan şampiyonlukların sayısı toplamda şu şekilde oluyor:

    - fenerbahçe: 22
    - galatasaray: 16
    - beşiktaş : 19

    ve bunlara ek olarak an itibariyle esamesi okunmayan bir çok takımın şampiyonluğu...

    evet sayalım... bunları da ekleyelim... fenerbahçe bizden 6 şampiyonluk fazla yaşamış olsun... arada bugün itibariyle de 5 şampiyonluk fazla olsun.
    biz o 5 farkı da kapatırız mühim değil...

    ama sen tarihi kendi kritilerine göre şekillendirirsen, kendi kabul ettiğin liglerde kaç şampiyonluk yaşadığına göre kendine şampiyonluk sayısı eklersen, rakibinin, yani türk futbolunun kurucusu olan galatasaray'ın 1959'dan önce hiç şampiyonluğu olmadığını söylemeye kalkarsan dünyanın en komik argümanını savunan kişi konumuna düşersin...

    bununla birlikte, senelerdir kendine teselli ettiğin 6-0'lık tarihi galibiyetine karşılık "ali sami yen ve arkadaşları fenerbahçe'yi kadıköy'de 7 kişiyle 7-0 yenmişler" dendiğinde cevap veremeyecek konuma gelirsin...
    sonra istersen 30 yıldızlı t-shirt çıkar hiç sorun değil...

    galatasaraylı da çıkar sana her zamanki yaptığı gibi, seni her seferinde sinir ettiği gibi der ki: "birader, senin tüm tarihinde alaverelerle dalaverelerle benden 5 şampiyonluk fazla yaşadığın gerçeğine 1 adet uefa kupası 1 adet de süper kupa farkını koy, sonra bir de git üstüne çay koy"... ne diyeceksin?

    bu güzel yazı dizimizi islam çupinin şu güzel sözleriyle noktalayalım:
    -"fenerbahçe büyüklüğü ne şampiyonluk büyüklüğü, ne kupa büyüklüğüdür. onun büyüklüğü başka bir büyüklüktür işte, adı konamaz"

    bence de... hiç adını koymaya çalışmayın, koymaya çalıştığınız her seferde galatasaray engeline takılıyorsunuz çünkü...
  • 13
    (bkz: #1721363)

    4. yıldız ve 20. şampiyonluk sonrası fenerbahçeli arkadaşlar çok büyük bir travma yaşamışlardı.
    5 yıldızlı t-shirt basmaları ve sonrasında "aslında bizim 28 şampiyonluğumuz var 1959 öncesini saymıyorlar" infiallerini yukarıdaki entry'le çürütmüş, püskürtmüştük.

    ancak fenerbahçeliler yerlerinde dururlar mı?
    kapak yeterli olmayınca yeni argümanlarla geldiler...

    bizde gelene git, gidene gel demek yoktur... gelsinler dedik...
    yeni iddiaları şu arkadaşlar: "fenerbahçe'nin 1959 öncesi şampiyonlukları sayılmalı çünkü tüm liglerde böyle..."

    hmmm...
    ilginç bir önerme... bakalım gerçekten tüm liglerde şampiyonluk sayıları futbolun profesyonel olmadığı yıllardan itibaren mi başlıyor? acaba buradan ingiltere'de bir notts county efsanesi yaratmamız mümkün olabilir mi?

    buyrunuz gerçekler:

    italya ligi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Serie_A - 1863’te başlıyor, görüldüğü üzere 1898’de serie a adıyla o sene itibarıyla şampiyonluk sayıyor.
    ingiltere ligi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Premier_League başlangıç yılı bilinmiyor, profesyonelliğe geçiş yılı 1885
    almanya ligi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Bundesliga 1903’te başlamış, profesyonelliğe geçiş 1963
    hollanda ligi: http://tr.wikipedia.org/wiki/Eredivisie avrupanın en eski profesyonel liglerinden biri, profesyonelliğe geçiş tarihi 1897
    ispanya ligi: http://tr.wikipedia.org/wiki/La_Liga 1889’da recreativo huelva’yla başlıyor, profesyonelliğe geçiş 1929

    yukarıda gördüğün majör liglerin hepsinde futbolun başlangıç tarihi ve şampiyonluk – profesyonel futbol tarihi arasında uçurum sayılabilecek sene farklılıkları var.
    lütfen bilmeden yorum yapmayalım…
    lütfen okuyalım, okutturalım.

    sevgi ve saygılarımla.
  • 14
    türkiye profesyonel ligi ile istanbul futbol ligi'nin ne gibi bir alakası var onu hala çözemedim sözlük. her şampiyona sayılacaksa bizim türkiye kupası ve süper kupaları da sayılsın. gördüğünüz gibi işte çok saçma.

    not: birileri milli küme ne peki diyebilir. milli lig, türkiye'nin 3 büyük ili olan istanbul, ankara ve izmir takımları arasında düzenlenen, amatör takımların katıldığı şampiyonadır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın