• 124
    ekşi'de ki bilinen en şaşırtıcı tarihi bilgi başlığından topladıklarımla hizmet etmek istediğim topluluk.

    - israil devletinin kurucusu ve ilk başbakanı istanbul hukuk fakültesinde okumuş ama mezun olamamıştır. (david ben-gurion)
    - libyanin ilk basbakaninin emekli bir turkiye cumhuriyeti valisi olmasi. (bkz: sadullah koloğlu)
    -dünyadaki ilk siyahi pilot türktü. (bkz: ahmet ali çelikten)
    - hindistandaki adilşahlar devletinin kurucusu bir hanedan-ı ali osmandır. 2. murat'ın oğlu (fatih sultan mehmet'in kardeşi) yûsuf âdil han'dır.
    - birinci dünya savaşından sonra barış anlaşması imzalamadığımız san marino ile hala savaş halinde olmamız.
    - sezar'ın '' veni, vidi, vici '' sözlerinin şu an tokat'a denk düşen topraklar içinde söylenmiştir.
    - korsanlar tek gözünü güvertedeki aydınlığa öteki gözünü ise ambardaki karanlığa adapte etmek için göz bandı takarlardı.
    - 1. dünya savaşı sırasında alman imparatoru, ingiltere kralı ve rus çarı kuzenlerdi.
    - ebu süfyan’ın bedir ve uhud savaşlarını kaydedince ve bizzat hz. muhammed’e kılıç çekmesine rağmen; müslüman olması, müslümanlığı kişisel menfaat ve politikalarına alet ederek kendisinden sonra gelecek yedi sülalesine yetecek makam, saltanat ve kötü bir manevi miras bırakmış, o kötü ününü oğlu muaviye, torunu yezid’in sürdürmüş olması kadar şaşırtıcı tarihi bilgi olabilir mi?
    - 1744’te iskoçya’da yaşayan “alexander webster” ve “robert wallace” adında iki din adamı, ölen din adamların kalan dul eşlerine ve yetimlerine ödenek sağlayabilmek için her yıl tahminen kaç papazın ölleceğini, geriye kaç dul ve yetim kalacağını ve bu dulların ve yetimlerin ölen kocalarından sonra ortalama kaç yıl yaşayacaklarını hesaplayıp bir istatistiksel veri oluşturdular. daha sonra bu verilere dayanaraktan kilisede çalışan rahiplerin aylık maaşlarından belli bir oranda kesinti yapıp bir fon oluşturarak bugünkü anlamıyla bireysel emeklilik ve sigorta şirketi mantığının temelini attılar.
    - osmanlı’da çöküşün başladığı tarih olan 11 eylül 1697 zenta savaşı’nın adam akıllı hiçbir türk tarih kitabında yer almamısıdır. savaşta vezir-i azam dahil 30.000’e yakın (söylenen) osmanlı askeri öldürmüştür.
    osmanlı imparatoru 2. mustafa bu seferle birlikte son kez asker yanında (ve sonrasında bütün osmanlı padişahları) savaşa çıkmıştır. akabinde gerçekleşen karlofça antlaşması ile çöküş dönemine girilmiştir.
    - "tüfek icat oldu mertlik bozuldu." lafının savaşta tüfek kullanan osmanlılar için söylenmiş olması.
    - federico fellini’nin 1969 yapımlı satyricon filminde, dakika ve saat olarak 31:29’da orhan veli’nin “içinde” adlı şiirinin türkçe okunması. filmin müziklerini ilhan mimaroğlu’nın yapması.
    - osmanlı imparatorluğu üç değil dört kıtada hüküm sürmüştür. okyanusyada toprağı vardır. (bkz: açe sultanlığı)
    - libya'nın başkenti trablus, lübnan şehri trablusşam, yunanistan şehri tripolis ve giresun ilçesi tirebolu'nun isimlerinin aynı olması.
    - şam ismini kabe'nin kuzeyinde (solunda) kaldığı için eş-şam (şimal/kuzey) kelimesinden, yemen ise kabe'nin güneyinde (sağında) kaldığından dolayı yümni/yamin (sağ) kelimesinden almıştır.
    - noel baba olarak bildigimiz aziz nicholas'in hristiyanligin ilk zamanlarinda antalya'da yaşamıs ve gizlice halka verdigi hediyelerle taninmis bir piskopos olmasi.
    - 1857 yılına kadar hindistan'da bir türk imparatorluğunun bulunması. (bkz: babür imparatorluğu)
    - 'mesaj' filminin ünlü sahnesinde hz. hamza' nın göğsünü deşip ciğerini yiyen hind bint utbe' nin, islamın 5. halifesi ve emevi devletinin kurucusu muaviye' nin annesi olması.
    'mesaj' filminin ünlü sahnesinde hz. hamza' nın göğsünü deşip ciğerini yiyen hind bint utbe' nin, islamın 5. halifesi ve emevi devletinin kurucusu muaviye' nin annesi olması.
    - philadelphia şehrinin adına ilham kaynağı alaşehir olması.
    - antik yunan ve mısır'da fahişelik kutsal bir meslek olarak kabul görürdü. hatta çeyiz parası biriktirmek için çoğu kadının yaptığı rutin bir işti. zira çok tanrılı inanç döneminde seks üremeye yol açtığı için ibadet olarak kabul görürdü. mısır firavunları bereket için masturbasyon yapıp nil nehrini döllüyormuş o derece.
    - napolyonun aslında fransız değil italyan olması.
    - bugünkü takvim sistemimizin ve zaman/saat sistemimizin temelinin babilliler olması. hala onların 60'lı sayı sistemini kullanıyor olmamız ve 60 sayısının bir inasının elinde tutabileceği maksimum kamış adedi olması.
    - sivas ismi sebastian'dan bozmadır. "ereğli" adını taşıyan bölgelerimiz de dolaylı olarak herkül'den...
    - edirne roma imparatoru "hadrianus'un şehri" anlamındaki hadrianopolis'ten.
    - kayseri, kaisareia gibi. kayzer/caesar'in şehri.
    - bunun gibi alanya ismi de şehri fetheden selçuklu hükümdarı alâeddin keykubad'ın adına nisbetle alâiyye'den değişmiştir.
    - tarihteki ilk kitle imha silahını mogollar kullanmıştır. çin ve orta asya'dan başlayan veba, 1347'de kırım'da bir ceneviz ticaret merkezini kuşatan moğol ordusunun vebalı cesetleri mancınıkla surların üstünden kentin içine atmasıyla avrupa'ya taşınmış. yani bunu yapsa yapsa moğollar yapardı.
    - 17. yy'da hasan adlı bir yeniçeri, bugünkü italya'da yer alan moena köyüne yerleşir. hasan, istihbarattan sorumlu ve birçok dil bilen uzman bir yeniçeridir. viyana kuşatmasında da yer alır ama dönemin sadrazamı ile anlaşamadığı için öldürüleceğini düşünerek italya topraklarına kaçar ve moena köyüne yerleşir. hasan bu köye yerleştikten sonra osmanlı yeniçerisi gibi yaşamaya devam eder. fakat moena sürekli olarak derebeyleri tarafından yağmalanmakta ya da malları zorla alınmaktadır. hasan'da moena köylülerini birçok askeri konuda eğitir. bu şekilde moena köylüleri kendilerini yağmalamaya gelen derebeyi askerleri ya da eşkiyalara karşı yıllarca direnir. moena halkı hasan'a el turco adını takarlar. bugün moena köyü italya'da türk köyü olarak bilinir ve köyde türk günü düzenlenerek el turco anılır.
    - osmanlı devleti'nin itikadi mezhep olarak eşariliği seçmiş olması. (bkz: eşarilik)
    şayet maturidilik kabul görmüş olsaydı halk görüp yaşadıklarını eşarilikte olduğu kadar kadere bağlayamazdı, sorgulardı.
App Store'dan indirin Google Play'den alın