• 52
    1453 yılından beri kendilerine karşı tek bir saldırı savaşımız yok. özellikle bağımsızlıklarını aldıkları 1821 yılından beri başta balkanlar'a, daha sonrada anadolu'ya tuhaf idealar altında kendileri saldırı düzenlemiş olmalarına rağmen, hala devlet kini geçmemiş ülke. gazi’nin anadolu’dan süpürmesini hala hazmedemediler anlaşılan.
  • 49
    13 temmuz 2021 olympiakos galatasaray maçı için atina'ya seyahat eden futbol takımımızdan havalimanında hızlı covid testi istenmesi ile ilgili kamu güvenliği* bakanlığı bakan yardımcısı bay hardalias yunan medyasına şöyle demiş: "yunanistan'a gelen her yolcu 24 saat önceden plf formunu* doldurmak zorunda. bu form üstündeki qr kodunu makineye okuttugumuzda makine bize yolcunun hızlı teste girmesi veya girmemesini söylüyor. biz de ona göre yolcuyu teste yolluyoruz. makine galatasaray takımının hepsi için test istemiş. bu noktadan sonra herhangi bir yolcunun bu testten muaf tutulması için bir sebep yok. kendilerinin işlemlerinin uzun sürmemesi çin ekstra sağlık çalışanı da görevlendirildi ama takım görevlileri 'bizim zaten pcr testimiz var' diyerek bu teste girmeyi reddetmiş. konu bana intikal edince ben de 'test olmuyorlarsa ülkeye giremezler' dedim".

    ne kadar doğru söylüyor ne kadar yalan söylüyor, ben kendi takımımın açıklamasına güvenmeyi tercih ediyorum. sonuçta yunanistan hükümeti sağdan olsun soldan olsun türkiye ile düzenli olarak didişme halinde olan bir hükümet. türkiye "tehdidi" onlar için iç politikada halkı konsolide etmek için devamlı olarak kullanılan bir koz. dolayısıyla bu mantalitede bir hukumetin üyesinin kati suretle çıkıp "bizimkiler işgüzarlik yapmış" demesini beklemiyorum.

    spora düşmanlık hiç yakışmıyor. yok yere gerginlik olmuş.
  • 50
    yazılı anlaşmaların haricinde tamemen "keyfi" işlemler eklemeye çalışmış ve bunu da eline yüzüne bulaştırmış olan ülke.
    şimdi, https://www.dw.com/...kat%C4%B1/a-57727701
    bu anlaşmaya göre (25 maddelik içerikli) her iki ülke, birbirlerinin aşı sertifikasını tanıyacak, aşılıysanız ve testiniz negatifse de karşılıklı seyahat edebileceksiniz.

    fatih hocanın türkiye'ye geldikten sonra 12 temmuz gecesinde havaalanında yaptığı açıklama linki: https://www.youtube.com/watch?v=SDBSWksXZ_k
    özetlemek gerekirse,
    havalanına inince galatasaray kafilesi, kontrol görevlilerine güncel alınmış test sonucunu ve gerekli evrakları ibra ediyorlar,
    yetkililer, son 2 gündür farklı uygulama olduğunu ve rastgele seçilecek kişilere hızlı test yapılması gerekliliğini iletiyorlar.
    hatta hızlı testi fatih terim hocamız da veriyor.
    sonra kafilenin yarısı kontrolden geçip yunanistan topraklarına giriyorlar ve takım otobüsüne geçiyorlar.
    daha sonra yunan yetkililerden, uygulamanın böyle olmayacağını ve gidenlerin de geri dönerek tüm kafilenin hızlı test yaptırması gerektiği bildiriliyor.
    sonrasında ise dönüş kararı alınıyor.
    dönüş için beklerken, yunan yetkililerden kafiledeki insanların pasaportları talep ediliyor.
    sebebi sorulduğunda deporte için denilince kafilemiz pasaportlarını vermiyor. hatta yunan makamları pasaport için bir kaç kez ısrarcı oluyor.
    dönüş için uçak hareketine geç izin veriliyor ve bekleme saatinde iaşe nezaketinde bile bulunulmuyor.
    olayın tam özeti bu.

    fatih hoca bu açıklamaları yaparken yunanistan milli savunma bakan yardımcısı da şu açıklamalrı yapmış:
    https://www.sporx.com/...tmedi-SXHBQ933527SXQ
    "yunanistan kanunlarına göre galatasaray'ın hızlı teste girmesi gerekiyordu ancak kabul etmediler. bu yüzden benim emrimle ülkeye girişlerine izin verilmedi. avrupa birliği üyesi olan yunanistan'da hem vatandaşlar, hem de ziyaretçiler için insan haklarına saygı duyulmaktadır"
    tabi burada akıllara şu sorular geliyor:
    1- türkiye ile yapılan anlaşma, geçersizlik mi kazandı? anlaşmadan yunan devleti tek taraflı çekildiyse konu türkiyeye bildirildi mi?
    2- hızlı testi yaptırmayı kabul etmedi ifadesi var. fatih terim bizzat bana da yaptılar dedi. eğer testler rastgele yapılmayacaksa, kafilenin yarısı yunan topraklarına nasıl alındı?
    3- deporte etme isteğinin sebebi nedir?
    yukardaki durumlar, fatih terim'in açıklamalıları rahatlıkla pasaport üzerindeki giriş mühründen ve ilk bildirilen evrakların kabul görmemesinden ispatlanabilir. burada yunan yetkili doğruyu konuşmuyor. açıkça yalan söylüyor. "benim emrimle" diye eklemesi de muhtemelen bu iş üzerinden iç siyasi rant elde etme amacında oluşundan.

    siyasi ikbalin yanı sıra bu bakan yardımcısı arkadaş, geçen sene de vukuatlı işlere imza atmış.
    https://www.cumhuriyet.com.tr/...a-sebep-oldu-1850619
    fenerbahçe euroleague kapsamında 22 ekim 2020 tarihinde atinaya gitmiş.
    o zaman fenerbahçe kafilesi içeri alınmış sonrasında, gazetelerde 4 kişinin ateşi vardı bunları yanlış aldılar diye haberler olmuş.
    bu arkadaş çıkıp bu kez şunları söylemiş,
    "fenerbahçe kafilesinden dört kişinin ateşinin yüksek çıkmasıyla ilgili bana veya havalimanı yetkililerine bilgi verilmedi. takım özel uçuşla geldi; evrakları resmi prosedüre, fıba ve euroleague'in sağlık protokollerine göre kontrol edildi. gelen yolcuların ateşinin ölçülmesi, standart prosedür değil.
    olaya müdahil olduğumuz tek kısım, panathinaikos'un talebi üzerine takımın ülkeye girişine izin vermemizdi. zira türkiye'den yunanistan'a uçuşlar kapatıldığından beri sadece fıba ve euroleague'in sağlık protokollerine göre izin verdik."
    bunların üzerine türkiye yunanasitan ile anlaşma ekilmesine rağmen, dün akşam kişisel kararlar verilmiş.
    muhtemelen bu arkadaşın türklerle alakalı şahsi sıkıntıları var. yunanasitan da bu arada iyice muz cumhuriyetine döndü heralde.

    yukardaki olaylara bakıyorum,
    dünden beri farklı farklı yerlerde, fatih terim'e kesin suçludur, kibrinden yapmıştır diyenlere akıl sağlığı diliyorum.
    mesele galatasaray falan değil, türkiyenin itibarıdır. o yüzden yapılan hareket son derece doğrudur.
    allahtan fatih terim ordaydı, bu topraklarda ondan başka da bu hareketi yapacak teknik adam da yoktur.
    yunanistan tarafı da mahallede abisine güvenen özgüveni olmayan yaramaz çocuğu gibi takılıyor bu aralar.
    ama unutmasınlar "elin şeycazıyla gerdeğe giren, güvey değil gelin olur"
    amerika, avrupa birliği en güvendiğiniz zamanda sizi yalnız bırakıverir. o zaman türk'le başbaşa kalırsınız.
  • 79
    komşu olarak insani durumlarda gösterdikleri hassasiyete teşekkür ederiz. daha önce bu yardımlar karşılıklı bir çok kez yaşandı. misal nazi işgalinde kıtlık yaşayan yunan halkına gemilerle erzak da gönderildi. gölcükte yardım da geldi. ama yunanistan ile aramızdaki sorun malesef bu vesileyle çözülebilecek bir mesele değil. arada her şeyden önce statüsü belli olmayan adalar konusu var. akabinde doğu akdeniz. akabinde karasularının 6 milden 12 mile çıkarılması ihtimali. hava sahası sorunu. liste uzayıp gidiyor. bunlar şahıslardan bağımsız devletlerin egemenliklerini doğrudan ilgilendiren meseleler. iki ülkede de hükümetler de değişse krizlerin aşılması imkansız gibi bir şey. kaldı ki her iki ülke yöneticilerinin de düşmanlık üzerinden oy devşirmesi iyice işin tuzu biberi. ebedi dostumuz da olsalar ne yazık ki ezeli düşmanımız olarak da kalacaklar. büyük devletlerin dahlini de düşününce aradaki problemler arap saçıdır, çözülmez.
  • 62
    böyle bir zamanda eleştiri yapmak istemiyorum fakat bölgeyi iyi bilen biri olarak şöyle söylebilirim ki; her ülke insanı gibi farklılıkları olan ülkedir.

    evet iyi niyetli insanları var ve hepsi sağolsun, varolsun. fakat orada yaşayan türk azınlığının yaşadıklarına da arada sırada bakıverin derim. turistik seyahat edip "vay be bize ne kadar benziyorlar" demek kolay. orada yaşanan gerginlik sadece siyasi ve iktidarın koltuk savaşıyla sınırlı değil. dediğim gibi türk insanı duygusal olduğundan ve bölge insanını ekseri olarak bilmediğinden böyle çıkarımlar yapabiliyor.
  • 65
    insan ya iyidir, ya kötü. milletler iyi ya da kötü olmaz. kafatasçı, ırkçı yunan da, türk de düşmanımızdır, onların düşmanıdır. sermayenin el değişmesi için çok canlar gitti her iki taraftan da. ama şunu unutmayalım gündüz savaşan çanakkale askerleri gece ateşkes ilan edip birlikte cenazelerini topluyorsa, sohbet edip sigara, yemek paylaşıyorsa bu savaş o askerlerin savaşı değildir.

    bugün tanımızda olan yunan halkıdır. yarın yanlarında olacak olan da biziz.
  • 44
    tipik akdeniz ülkesi kafasını yaşayan, halkı üretkenlikten uzak, mitolojiler ve efsaneler ve tarihi ile yaşayıp bir boka sap olamamış ülkedir. bugün oynanması planlanan maç öncesi, yaptığı absürt covid süreci ile birlikte iğrenç komplekslerini çimlere yansıtmış delilerin yaşadığı ülke aynı zamanda. bu kafanın aynısı bizde de var ne yazık ki.

    (bkz: 13 temmuz 2021 olympiakos galatasaray maçı)
  • 40
    bu ülkeden hemenlerin pcr testi kabul edilmemeli, minimum 3 saat de havalimanında teni test için bekletilmeli, özellikle yunan takımları denk gelirse bu süre uzatılmalı. hep büyüklük bizde kalsın, misapirveriz onlara ders verelim diyoruz ama siz konusu yunanistan gibi ezelden beridir düşman olduğun bir ülke ise kısasa kısas uygulamalısın. hep avrupa bize kötü muamele yapıyor, biz hep iyi davranıyoruz. bu misapirverlik değil biraz da güçsüzlüğün kabulüne giriyor...
  • 42
    yaptıkları eylem türkiye cumhuriyeti'nin itibarının da sonuçlarından biridir.

    akdeniz'de sorun yaşıyoruz diyelim, aynı sorun çerçevesinde karşı karşıya geldikleri varsaysalım; israil'in herhangi bir takımına bunu yapamazlar. adamın burnundan getirirler.

    biz getiremiyoruz.
    getirecek gücümüz de yok.

    bunları yaşıyoruz maalesef.

    edit: burak başkan da doğrulamış.
    https://twitter.com/.../1414648449996312580

    çok zayıf ülke olduk çok.
  • 67
    her ülke gibi, iyi ve kötü insanların yaşadığı ülke. her ülke gibi iyi insanların sayısı çok daha fazladır, ama kötü insanlar daha çok görünür, sesleri daha yüksek çıkar.

    kurtarma alanında yaptıkları şova gelince, eğer deprem alanında bir can kurtarma şerefine nail olsaydım neler hissedeceğimi tahmin edemiyorum. bırakın arkadaşıma sarılmayı, muhtemelen 1 saat katıla katıla ağlardım. az bile yapmışlar açıkçası. hepsinden allah razı olsun.
  • 71
    3 kere gittim, en son sanırım 2010lardaydı. 2017 2018'de ocakbaşında istanbul'da gene bir yunanla karşılaştım rakı kebap yapıyordu. aynı torna insanlar olduğumuzdan gazı verirsen ortalık gerilebilir. bir nevi derbi takımı bu iki ülke, ama bir sıkıntı oldu mu eli kanda olsa dahi koşar.

    bizim keyifle yediğimiz mezeler ortak kültürümüzdür, hatta rum aşçılar daha lezzetliydi. kiliselerinde edilen duaların makamları ile müziğimiz ortaktır. kilise olduğunu bilmeseniz komşu rakı içerken mırıldanıyor zannedersiniz.
    nihavent makamı'ndan diğer makamlara, nağmeler filan kökeni 1500 200 sene öncesine bizansa kadar gider.

    türk sanat müziği ve yunan müziği de keza öyle. ortak köklere eklenen yeni takılarla değişir.
    kazandibi mesela rum tatlısıdır.

    sayfalarca yazmaya gerek yok, savaştık ettik ama zaman kardeşçe gelecek kurma zamanıdır.
    bunu en iyi mustafa kemal atatürk uygulamış, savaştan sonra ne tazminat almıştır ne de aşağılamıştır.
App Store'dan indirin Google Play'den alın