hakkında girdiğim bir entry sebebiyle, 5 yıllık gssozluk yazarlık deneyimimde ilk kez ofsayta
* dustugum oyuncu.
girdiğim entrynin en ofsayt entrylere girmesi bir yana, tek cümlelik fikrimin altına çok çeşitli itirazlar da gelmisti. zaha’nın sorununun fizyolojik değil, psikolojik oldugunu dusundugumu söylediğim için gssozluk yazarları tarafından komplo teorisyeni, felaket habercisi, vb. ilan edildim. hatta bununla da kalmadı; sadece psikoloji hakkında cok fazla konustugu icin kendisini bir otorite olarak goren bir kisi tarafından düşünce seti tavsiyesi aldım. olayları psikolojik acıdan nasıl ele alabileceğimi gostermis, sagolsun.
*oncelikle, ilgili entryi ufak bir şekilde revize ederek fikrimi tekrarlayayım:
zaha’nın sorununun fizyolojik değil, psikolojik olduğunu “biliyorum”. nasıl mı biliyorum? basit. bana cevap verenlerden biri demis ya, “bu takımın hocası bu konuda ne diyorsa o” diye. hah. bakın trabzon macından sonra ne demiş hocamız:
okan buruk: "wilfried zaha'nın %100 sahaya sürmek istiyoruz. çok önemli bir sakatlığı yok ama onu korumak istiyoruz. mayıs ayından beri oynamadı. oyuncu da oynamak istiyor ama erken bir adım atmak istemiyoruz. sakatlık gibi durumu yok, onu hazırlamak istiyoruz. belki bir iki hafta daha onu hazırlama sürecimiz olur. en hazır şekilde onu oynatmak istiyoruz. zaha'nın geri bildirimi önemliydi. daha hazır halde oyuna sokacağız. sezon çok uzun. ona çok ihtiyacımız olacak."
https://twitter.com/.../1693012060920058163 psikoloji hakkında ennnn konusan kisi oldugu dayanağıyla tavsiyeler dağıtma haddi bulan dostuma ufak bir detaydan bahsedeyim; belki değerli analiz yeteneklerini kullanmak ister.
*hayatının büyük bir bölümünü aralıksız olarak ingiltere’nin başkentinde geçiren bir kişiyseniz; buram buram orta doğu kokan kaotik bir bölgede ufak çaplı bir şok etkisi geçirebilirsiniz. insanlar buna kısaca adaptasyon diyorlar. adaptasyon neden mi konumuzla alakalı?
“öncelikle şunu farkına varmamız gerekir ki göç aslında bir yas sürecidir. bütün yaş süreçlerinde olduğu gibi her kişinin yas sürecine verdiği tepki farklıdır. bu sebeple sizinle aynı koşullarda yaşayan kişilerle kendinizi kıyaslamak hiçbir zaman doğru bir yaklaşım olmayacaktır. her kişinin alışma, adapte olmak süreci kendine özeldir. “
ingiltere vatandaşı olan ve futbol hayatına ingiltere’de başlayan insanların kolay kolay yurtdışına çıkmadığını duymuşsunuzdur. zaha, futbol hayatına palace altyapısında başlayan ve hayatı boyunca orada oynayan bir futbolcu. profil olarak çok farklı değil yani. bu adamın adaptasyon sürecinin sancılı olacağını öngörmek çok da zor olmamalıydı; özellikle de psikoloji hakkında çok konuşan insanların olduğu bir platformda
*bir futbolcunun zor bir adaptasyon süreci geçirdiğini söyleyen birini “komplo teorisyeni, bilgisiz, alakasız” şeklinde yaftalamak; hoşuna gitmeyen bir fikirle karşılaştığında “vatan haini!” yaftası yapıştırmaktan çok farklı değil. kaosun, sosyo-ekonomik dalgalanmalar sonucu gelişen aşağılanmanın ve nefret propagandasının topluma böyle yansımaları olması çok doğal. fakat siz her ne kadar kendinizi otorite görme haddini de bulsanız, birisi gelip bilgiyle cevabınızı verir.
zaha futbolcu özellikleri olarak bizim ligimizde çok iş yapabilecek, canavar gibi bir futbolcu. premier ligin orta seviye takımlarında birinde oynamasına rağmen ikon olmayı başarabilmiş biri. katkı alacagımız asikar.
futbolcu en son nisan ayında hamstring sakatlığı geçirmiş. üzerinden aylar geçti. takımın hocası okan buruk “sakatlığı falan yok.” diyor. siz isteseniz de istemeseniz de bu futbolcu psikolojik olarak bir hazırlık sürecinde ve bu süreç tamamlandıgında maksimum fayda verecek.
edit: imla