bir süre içinde bulunduğum, sonrasında sadece dinleyici olarak kaldığım ve hala birçok tanıdığım vasıtası ile kopma noktasına bir türlü gelemediğim anarşiyi baz almış, toplumsal bütünlüğü ve ayrıştırıcılıktan uzak yaşamı savunan müzik türü. türkiye özelinde hiçbir zaman kaliteli söz yazarlarının (istisnai durumların kaideyi bozmadığı gerçeğini gözeterek bu yorumu yapmaktayım) ritmik bütünlüğü sağlayan diğer müzisyenlerden fazla dinlendiği görülmemiştir. bunun birincil sebebi ise içerisinde bulunduğumuz toplumun sözel zeka anlamında geri kalmış olmasıdır.
sözel zeka; dili etkili kullanma ve dile ilişkin her türlü etkinliği içeren bir zeka türü.
türk insanı görsel ve ritmik zeka ile çok daha kolay bağ kurabilen bir yapıya sahiptir ki bunun tarihçesini konuşmaya kalksak ne sözlük doğru yer olur, ne de buna benim yazım dilim yeterli gelir. ritmik zekayı açmak gerekirse;
enstrüman çalma konusunda erken yaşta gelişim gösterebilirler (ailelerin küçük yaşlarda enstrüman eğitimi almak konusunda ki desteği). en iyi öğrenme stilleri müzik ve ritim yoluyla sağlanır (anaokulu çağından itibaren çocukların müzik, tekerleme ve benzeri melodik eylemler ile öğrenmeye teşviki). sıklıkla ıslık çalıp, ritim tutarlar. (ıslık çalamayanın hor görüldüğü bir toplum olduğumuzu bilmeyenimiz yoktur sanırım?) işte tüm bu sebepler nedeniyle türk insanının özellikle son dönemde çıkan rap müzik parçalarında sözel bütünlük yerine ritmik bütünlük araması normaldir. bende naçizane dinlediğim birkaç sanatçıyı aşağıya iliştireceğim. dinlemenizi tavsiye ederim.
https://youtu.be/yH2Pz_fCLf4 https://youtu.be/_Zey1wgfA-c https://youtu.be/e2_57CjUkNc