resim
Sérgio Miguel Relvas de Oliveira
Takım:Sport Recife
Mevki:Merkez Orta Saha
Yaş:33
Boy:1.81
Uyruk:Portekiz
  • 276
    ilk resmi maçına antalya deplasmanında çıkan oyuncumuz. ayağı düzgün, oyun görüşü iyi, attığı ters toplar oyunu rahatlatıyor. yoğun bir sezon öncesi kampından sonra sıcak ve nemli havada çıktığı ilk maçta temposunun düşmesi çok normal. torreira ve mertens ile birlikte daha etkili olacaktır.

    adamın daha ik maçı yaa. sürekli kötü performans verirse oturur eleştiririz.

    ama ne olur ne olmaz başka bir yeni transfere yazdıklarınızı copy paste yapıp yine de başlığına gelip gömün. ileride haklı çıktığım için çok sevinçliyim dersiniz.

    (bkz: 7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçı)
  • 277
    set oyununun nasıl oynandığından zerre kadar haberi olmayan taraftarların beğenmeyeceği futbolcu.

    galatasaray set oyunuyla şampiyon olmak istiyor mu? evet, fatih terim gitti, okan buruk geldi ama felsefe değişmedi. yine set oyunuyla iş çözmeye çalışıyoruz. o zaman neden set oyununu yani possession felsefesine uygun topçulara uzaylı muamelesi yapıyorsunuz.

    bu başlığın meselesi olmadığı için, galatasaray neden set oyununu kaliteli oynayamıyor sorunsalını başka yerlerde tartışalım ama emin olun, galatasaray possession oynayıp şampiyon olacaksa oliveira'nın katkısıyla olacak. ona muhtaçsın. veya masayı devirip teknik direktör değiştireceksiniz. ortası yok.
  • 278
    kendisinden beklentimiz takima tempo katmasi, adam eksiltip, herkesi calimlayip gol atmasi ise buyuk hayal kirikligi yasariz. fakat beklentimiz oyunu yonlendirmesi torreira, mertens, yunus ve kerem ile tempo yapip sergio'nun etrafini hareketlendirmesi ve kaliteli ve ters pasları ile takımi yonlendirmesi ve yonetmesi ise o zaman kalitesi ortaya cikacaktir. ilk maca gore cok iyi bir lider olacağı izlenimlerini sahada verdi. zamanla takim oturdukca oyun planımız kendisi uzerinden sekilenecek ve yeni bir selcuk inanimiz olacak.
  • 279
    formasını midtjsö'ye kaptırabilir gibi görünüyor, özellikle deplasman maçlarında.

    içerde pozisyon oyunu oynadığımızda çok faydalı olacağını düşünüyorum ama deplasmanlarda daha çok geçiş oyunu tercih edeceksek midtjsö daha doğru bir tercih olur.

    7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçında temposuz göründü ama henüz daha ilk maç ve çok sıcak bir ortamda oynanıyor. hoş görülebilir. ikinci yarı birkaç kişiyi eksiltip van aanholt'un önüne servis yaptığı bir pozisyon var, işte onlardan 3-4 tane bekliyoruz her maç.
  • 280
    7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçında da daha önce bahsedildiği gibi oyun zekasının çok yüksek olduğu belli oluyor ancak daha hazır olmadığını belirtmek lazım. bir kaç maça açılır diye tahmin ediyorum. bunun dışında yine dile getirildiği gibi oyunu selçuk inana inanılmaz benziyor. ama şunu belirtmek lazım ki prime selçuk harbiden çok büyük topçuymuş. bunu eleştirmek için söylemiyorum da sergio oliveria avrupa'nın kalburüstü takımlarında kendini ispat etmiş hepimizin bildiği bir oyuncu ama prime selçuk seviyesinde değil. selçuk türk olmasa muhtemelen avrupa'da top seviye takımlarda oynardı.
  • 281
    ilk resmi macta (bkz: 7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçı) izlenimim, 4-2-3-1 in 8 numarasindansa 4-3-3'un 8.5 numarasina daha uygun bir profil olabilecegi yonunde. ancak gecen sezon 3-4-3/3-4-1-2 roma'da gibi dizilen roma'da orta ikiliden biri olarak oynadigini dusununce belki de ilk maca cok takilmamakta fayda var. mertens ve torreira transferleri sonrasi orta saha kurgumuzun nasil olacagini ve kendisinin ne rol alacagini fazlasiyla merak ediyorum.
  • 282
    7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçında çok beğendiğim oyuncumuz. özellikle top hakimiyeti ve paslarının kalitesiyle maç boyu güven verdi.

    ama eksikleri yok muydu? vardı. bir kaç top kaybı yaptı, araya atılan paslarda ve hızlı hücumlarda savunmaya çok fazla yardım etmedi.

    ama yinede sözlükte bazı yazarlar ile aynı maçı izleyip izlemediğim konusunda çelişkiye düştüm. zira bu maçta muslera ve yunus ile birlikte takımın elle tutulur tek ismiydi.
  • 285
    7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçı ozelinde ezbere temposuz, kotu oynadi vs diyen kisiyle futbol konusmayin. ezbere kalip cumlelerle elestiri yapan kimseyle konusmayin zaten de bu adam icin ozel bir durum da var.

    12 gundur zona oldugum icin cok fazla ilac alıyorum, simdi de bir agri kesici alip yatiyorum, yarin detayli sekilde neden sacmalik oldugunu uzun uzun yazarim.

    tabi okan buruk'un oynatmak istedigi asil oyunda oliveira as orta saha degil gibi gorunuyor, daha dogrusu esas plan onun yapabilecekleri degil tam olarak, bunu da yazmis olalim uyumadan. iyi geceler
  • 287
    oyun tarzı deplasmanlarda zaten sıkıntı çıkartacak bir profilde. fiziksel olarak çok bir şey vadetmiyordu hiçbir zaman. oyunu aklıyla ve top tekniği ile oynayan bir oyuncu. alan ve opsiyon sunarsanız size iyi bir oyun hazırlayıcısı profili izletir. eleştiri anlıyorum, fakat çözüm için başka planlar gerekli. torreira’nın ve midtsjö’nün aynı anda sahada olması kendisini de yukarı çekecektir.

    bence bu yaştaki bir oyuncu için istekli olmak önemli. o isteği verdi, gerisi maalesef fiziksel olarak pek mümkün değil. torreira ve midtsjö’nün mücadele ve alan kapama bilgisi, sergio’nun enerjisini daha verimli harcamasına ve beklenenleri daha iyi şekilde yapabilmesine imkan tanıyacak.

    bugün berkan ile oynadı epey bir süre, göz ardı etmemek gerek.

    (bkz: 7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçı)
  • 288
    böyle kötü bir zeminde ve havada iyi bile oynadı denilebilir. oliviera'dan ne istediğinize bağlı. herşeyden önce takımı daha tanımıyor adam, biraz zaman tanınmalı. ama ayağı iyi ve öne oynamayı seviyor. gol bölgelerinde etkili olacak zamanla. 60. dakikadan sonra yorgunluk, sıcak ve zeminin etkisiyle oyundan düştü. kumaşı kaliteli olduğu belli. sadece oliviera değil tüm takıma, hatta yönetime ve teknik stafa da sabır ve destek verilmeli.
  • 289
    bu söylediğimi doğru anlatabilir miyim bilmiyorum ama bence oliveira, fredrik midtsjö'den çok daha iyi bir oyuncu. fakat ben bu galatasaray'da fredrik midtsjö'yü torreira ile birlikte tercih eder ve oliveira'yı hiç transfer etmezdim.

    yani keşke kendisi yerine gedson gelseymiş, en azından ilk maç özelinde diyorum * çok daha istediğimiz şeyleri verirdi bize gedson. bu adam topla gitmez, al ver yapar ama işte al vere ihtiyaç duyan bir takımda da ciddi fark yaratır kendisi.

    mevcut transferler arasında bana göre hem yaşı hem sözleşmesi ile mertens ile birlikte gereksiz ve yanlış tercih olacak gibi duruyor. torreira ise son yılların marcao ve nelsson'dan sonra en iyi transferi olur gibi duruyor. bence luyindama da çok iyi transferdi ama hem sakatlık hem kendi tembelliği hem de biraz da bizim takımın pas oyunu ısrarı ile o tutmadı. olabilir, her transfer tutacak diye bir şey yok. hep övülen porto'da da birçok oyuncu tutmuyor. ama yöntem olarak luyindama doğru, mertens yanlıştır benim nazarımda.
  • 290
    zamanla alışacaktır, ben kendisini 7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçında beğenmedim ama normal.

    yalnız rahatsız olduğum şey, bu maçta iki kere topa basıp düşmesi oldu. tamam zemin kötüydü de bu iki pozisyonda da anlamadığım bir şekilde panik yaptı. ilkinde bu klasta bir oyuncunun gol yapması gereken bir yerde basıp düştü, diğerinde orta sahada topu kaybedip rakibe pozisyon verdirdi.
  • 293
    ben ilk maçında gömmek istemem ama pek beğenmedim.
    temposuz ve hantal, ayrıca basit top kayıpları da yapıyor.
    cenk ergün ve erden timur dönemi diye ayırırsak transfer sezonunu en azından basından gördüğümüz kadarıyla.
    sanki cenk ergün transferi, hem yıllık maaş, hem de süresi itibariyle olumsuzum.
    umarım ben yanılırım ve net bir şekilde mahcup olur burada özürler dilerim.
  • 294
    daha önce melihsabanoglu ağabey de yazmıştı başlığına ama yine hatırlatmakta fayda var; sergio tipi oyuncular geç açılır, ama sağlam açılır. sergio muhtemelen kasım ayının ortalarında fiziksel olarak tepeye çıkacak ve performansı pik yapacak. selçuk inan da böyleydi sezon başları normal takılırken kasım ayında alev almaya başlardı. taraftarımızın beklentilerini ona göre yönlendirmesinde fayda var.

    7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçı özelinde ortalama bir performans gösterdi bence. kendisi oyundan çıktıktan sonra bir süre topu rakip yarı alana taşıma konusunda zorlandık. bu da dikkatimi çeken başka bir husus oldu.
  • 295
    4. hafta ceza sahası dışından vuracağı bir şutla buraları bayram yerine çevirecek topçu havası var. büyük maçları çok seven, pozisyon olarak ceza sahasına yaklaştıkça büyük tehlike yaratmaya başlayan bir oyuncu. kilit açabilecek bir yeteneği de var.
    ben antalya maçında da gayet iyi buldum. hava şartlarının ağır olması, zeminin kötülüğü ve 6 numara olup top çıkarmaya çalışmasından dolayı ileride pek katkı sağlayamadı. iç saha maçlarında daha da çoşkulu oynayacağını ve bizim için bu sene kilit olacağını düşünüyorum.

    (bkz: 7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçı)
  • 298
    maç içinde iki kez geçen sene görmemizin neredeyse imkansız olduğu dikkat çeken hareketi oldu. boey'in olduğu yöne doğru 45-50 metre mesafeye temiz bir pas attı. bir başka pozisyondaysa rakipten iki üç kişiyi geçerek öne doğru topu taşıdı. bunları daha rahat yapabilmesi ve yaptıklarının anlamlı olması için torreira ve miço'nun* sahada olması gerekiyor. hafta hafta performansının yükselmesini temenni ediyorum.

    (bkz: 7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçı)
  • 300
    dun gece bahsettigim oliveira'nin ozel durumunu simdi yazabilirim sanirim. 7 ağustos 2022 antalyaspor galatasaray maçı tek basina performans acisindan bir veri olamaz ancak oliveira'nin aliskanliklariyla ilgili cok sey soyledi bize. zaten bahsetmemiz gereken sey de bu, futbolcu akiskanliklari.

    futbol ve futsal arasindaki en buyuk fark futbolun bir bosluk oyunu, futsalin ise top cambazligina dayali bir oyun olmasi. 60 metrelik sahalarda top oynuyor olsaydik sanirim oliveira icin berbat transfer deme sacmaligi biraz daha makul olabilirdi. oliveira bosluk oyununu sahada galatasaray adina en iyi anlayan kisi. ancak bu tek basina sonuclandirilabilecek bir oyun degil. dedim ya, konusmamiz gereken futbolcu aliskanliklari.

    oliveira henuz 1 ay once falan takima katildi. takim arkadaslarinin ezberleri ve kendisinin aliskanliklari henuz ortusemez zaten. haliyle maclar oynadikca takim arkadaslarinin ezberlerini taniyacak. turkiyedeki antreman tekniklerini dusunursek bu ezber ve aliskanliklari antremanda ogrenebilir demek fazlasiyla iyimser olur. kerem'in kontra sirasinda kosu aliskanligi, yunusun top almak icin geriye mi ice mi yoksa cizgiye mi indigi, emre akbaba'nin topu geriye acilip ayagina mi yoksa defans arasindaki bosluga mi istedigi, berkant'in kontrada nerede olacagi... simdi dikkatinizi cekmek istedigim baska bir noktaya geliyoruz, bu macta, oliveira'nin birincil pas opsiyonu saydigim bu oyuncularin hepsi turk. bu neden onemli?

    turk oyuncularrin ezberi ve altyapidan itibaren kafalarina sokulan akiskanliklar avrupalidan farkli. oliveira mac boyunca aldigi her topta bosluk ararken, birincil pas opsiyon butun turk oyuncular ayagina pas bekledi. neden ben oliveira'nin ozel bir durumu var dedim, simdi o noktaya geldik.

    oliveira kafasini surekli kaldirip bos alan kovalarken, bizim oyuncularin ayagina top bekledigini ve yer degistirmedigini gorunce muhtesem bir sey yapmaya basladi; golge savunmasi yapan oyuncudan mumkun oldugunca uzaklasip, top atacagi takip arkadasinin top rahatca kontrol edebilecegi bir aciya sokabilecek sekilde saga sola, hatta bazen driblingle aci degistirmesi. oldugu yerden o pasi atabilecekken savunmanin hareket etmesini sagladi neredeyse her seferinde. iste bu cok ozel bir durum.

    selcuk'la kiyaslamak dogru degil. cunku bu bahsettigim bosluk algisi selcuk'ta asla olmadi. herkesin bahsettigi patrick'e dribling sonrasi attigi pas ise oliveira ve modern futbol icin dogru bir opsiyon degildi. normalde o pasin yine benzer zamanlamayla ve benzer aciyla patrick'e gelmesi gerekirdi ancak bu dribling sonrasi degil, third man kuraliyla, 3.bir kisi sokulup pasla yapilmaliydi. maalesef ozellikle emre akbaba ayagina fazla top bekledigi icin, yunus da keza topsuz ice katetmedigi icin, oliveira resmen patrick'i kosturdu, sonra calim da atmadan rakibin dikkatini cekecek sekilde merkeze kosu yapti, sonra patrick'i bombos pozisyona soktu. tekrar yazayim, patrick'i kosturan da oliveira'ydi.

    nuri sahin'nin bir yerde etkili pasla ilgili konusmasini duymutum. kelimesi kelimesine hatirlamiyorum ama pas deger katmali diyordu ozunde. yani rakipten bir kisiyi geride birakabilmeli ve amaci olmali vs gibi bir sey. iste oliveira mac boyuca, en olmayan orta saha pozisyonunda bile bunu aradi.

    yine de okan buruk'un birincil planinda oliveira degil fredrik var gibi geldi bana. oynatmaya calistigi oyun pas/bosluktan daha agresif, gecis oyununa daha bagli gibi gounuyor.

    aklima gelen bir pozisyon daha. ikinci yari sol kanatta patrick ve kerem veya emre kerem ikilisinin yakinindaydi. kamera sacma bir aciyla oliveira'yi cekiyordu, sahayi genis goremiyorduk. oliveira topu almadan daha topu kendisine atan ilerideki oyucuya degil, kendisine daha yakin duran oyuncuya kosu yolu gosterip eliyle resmen kossana dedi. sonra ilginc bir aciyla defans arkasina top kaldirdi. defans arkasina kosan kisi oliveira'yi ve meziyetlerini biliyor olsa, ya da kosusuna erken baslasa atilan pas icin su an ne muhtesem pasti diye konusuyor olurduk. cunku top defansi harika gecti ancak bizim oyuncu bir iki adim geride kaldi.

    isin ozu, oliveira gerekirse pirlo gibi, regista olarak kullanilabilir, onune iki orta saha konulup net bir 4-3-3 oynanabilir. ya da fredrik orta 4'lunun sagi yapilip, asimetrik ve 4-4-2 denenebilir bazi maclarda. ki bence galatasaray'in ofansif anlamda en etkili olacagi oyun bu asimetrik 4'lu orta saha ile gelecektir. ilerideki ikilinin haris+mertens/gomis/kerem olmasina bagli olarak farkli hucum silahlarini da farkli kombinasyonlarla kullanma sansi da dogurur.

    dun gece yazdigima geri doneyim. oliveira icin ezbere elestiri getiren, ona kotu, temposuz diyen adamla futbol konusmayin, arkadas olmayin, mumkunse yokmus gibi davranin. kendi kosmayi sevmiyor gibi gorunebilir ancak galatasaray'da topu daha iyi kosturacak tek bir kisi yok. en son edindigimiz isvicreli bilim adamlarinin deneyleri sonuclarina gore de, toptan daha hizli bir insan evladi da yok. futsal kafasiyla futbol izleyenlerden uzak durunuz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın