• 126
    bence bu oyunu oynamayı beceremeyişimiz futbolcuların ayağının düzgün olmaması ile alakalı değil. adamların mesleği bu yanındaki adama da pas veremeyecek değil ya. sorun pas verecek adam bulamayışımızda. kimse boşa çıkıp top istemiyor. arkadan bir rakip yalandan yaklaşınca "doluyum aga ben, başkasına pas versin" triplerine girip top istemiyorlar. ondan sonra ayağı kötü. kollayacaksın götü.

    yoksa giresunspor'a karşı bile defanstan çıkamayışın gerekçesi kazma futbolcular olamaz. muhtemelen bir yerleşim planı var ama stabil. herkesin savunmadan çıkarken pozisyonu belli, ama koşu yapan yok. iddia ediyorum şu futbolu bir anadolu takımı oynasa maksimum 15 puan toplayıp 8 hafta kala küme düşmeyi garantiler. camia kimliği, hocanın geçmişi, forma vs. gibi faktörler bizi yukarıda tutuyor.
  • 127
    kalecisinden forvetine pas kalitesinin düşük olduğu bir takımda bu oyun tarzını diretmenin bir anlamı yok. sadece set oyununa kafa yorunca başka bir alternatif üretemez oluyor takım. pas futbolunu izlenir kılan şey topu çok hızlı hareket ettirmek, bizim pas oyunundan anladığımız şey ise al gülüm ver gülüm, yana geriye kısa paslar.

    barcelona'nın prime zamanları bile sıkıcı gelirdi bana bu tarz oyundan dolayı. bizim gibi mıy mıy pas oyunu yapan takımlarınsa hiç izlenilirliği kalmıyor. ben galatasaray taraftarı ve futbol izleyicisi olarak, takımımın maçlarını izlerken bitse de kapatsam diye bekliyorum artık.

    (bkz: enough is enough)
  • 128
    ne oynadığımızı ve ne oynamaya çalıştığımızı bilmiyorum, hoş hocanın da bildiğini sanmıyorum. ama pas futbolu oynamadığımız, oynayamayacağımızı anlamak için de 15 ıq yeterlidir sanırım. hemen her futbolcusunun saklandığı, pas istasyonu olmaktan kaçtığı, oyun aklı ve becerisi kısıtlı, özgüveni yerlerde olan bir takım olarak oynadığımız oyunun adı olsa olsa "pas geçiyorum, siz devam edin" oyunu olurdu. neticede kelime aynı, pas oyunu!
  • 129
    çeşitli kanallardan izlediğim hemen tüm liglerde geçerliliğini koruyan sistem. ancak galatasarayamızla aralarında neredeyse uçurum seviyesinde bir fark var. bu farkı yaratan da o takımlarda yer alan oyuncuların sürekli hareket halinde olmaları. örneğin dün leipzig maçını izledim, kaleciler hariç 20 kişiden hiç birinin bir an bile hareketsiz kaldığını görmedim. tabi kameranın bize gösterdiği kadarıyla. pas futbolunun kilidi futbolcuların pas almak için sürekli hareket halinde olmalarıdır. orta saha virtüözü xavi'nin bir sözünü bir kez daha hatırlatmak isterim. "barcelonada hatalı pas atan oyuncu yoktur, o pasa koşu yapmayan oyuncu vardır" demiştir. eğer statik kalırsan, pas futbolunda kendi sahandan öteye geçemezsin, kaleci de kilit oyuncun olur. sayın terim bu sezon neredeyse (belki bir kanat oyuncusu ya da daha yaratıcı özelliği olan oyuncu hariç) istediği tüm elemanlardan oluşan bir kadro kurdu. eğer pas futbolu oynatmak istiyorsa önce futbolcularına hareketli olmayı ve koşmayı öğretecek. ancak oyuncu seçimleri beni tereddüte düşürüyor.
  • 130
    elinde seri ya da pırlo gibi bir regista var ise sözlükten toplanacak 8 kişi ile de oynanabilecek bir oyun.

    taylan ve berkan ile oynanmayacag belli olan, hele ki elinde luyindama da varsa tamamen intihar olacak bir oyunu oynamaya çalışıyoruz.

    adam sisteme uymayabilir, o zaman adama.gore sistem denenebilir.

    ama biz sürekli aynı şeyi deneyip farklı bir sonuç bekliyoruz.

    istatistik ile ilgilenen arkadaşlarımızdan bir ricam olacak.

    seri varken oyuna çıkarken kaç gol yedik, kaç puan kaybettik ?

    seri sonrası aynı oyunu oynayıp kaç gol yedir, kaç puan kaybettik ?
  • 131
    yılmadan, bıkmadan, usanmadan her maç, her durumda, rakibin pozisyonundan bağımsız aynı şekilde kaleden pasla oyun kurmaya başlayarak uygulamaya çalıştığımız oyun.

    29 ağustos 2021 kasımpaşa galatasaray maçında taylan antalyalı'nın puan kaybetmemize sebep olan hata anının 2 açıdan da görüntüsünü ekledim linklere.

    https://gss.gs/EcP.jpg
    https://gss.gs/NRW.jpg

    gördüğünüz üzere rakip bizim yarı sahamızda 7 kişi ile bizden daha çoklar ve bizim herhangi bir oyuncumuza en az 2 kişi ile daha top yoldayken yaklaşabilecek durumdalar. rakip o kadar emin ki bizim topu kaleciden yerden pasla çıkacağımızdan ne var ne yok geliyor. çünkü aynı hatayı defalarca yapıp, gol yemeyi kıl payı kaçırıyoruz ama 10 saniye sonra yine aynı şeyi deniyoruz. rakip yarı sahamızda 10 kişi olsa da, atıyorum kerem orta saha çizgisinden ileri doğru bomboş bir koşu yapıyor olsa da o top kaleciden kısa, yerden pasla oyuna sokulacak. bu girişte herkese tebliğ edilip, imzalatılıyor.

    şimdi taylan'da gördüğünüz en büyük eksik nedir sorusunun cevabı youtubeda yüzlerce yorumcu tarafından, onlarca maçtan sonra yıllardır belirtiği üzere çevre kontrolünün zayıf olması değil mi? taylan'ın çevre kontrolü zayıf. bunu futbola ayda 15dk ayıran herkes zamanında öğrenmiştir. bu bir sır değil, bu rakiplerin uzun süre analiz yapıp öğrendiği bir şey değil. taylan'ın çevre kontrolü za-yıf. taylan'ın çevresinde kimse yokken de zayıf. şimdi sen kardeşim zaten 1 gol farkla öndesin, rakip akbaba gibi sarmış senin yarı sahanı hata yapmanı bekliyor, yani şu topu bu pozisyonda taylan'a vermeyip de uzun oynasan da başka bir pozisyonda rakip senin sahana böyle yerleşmemişken risksiz bir şekilde o zaman böyle kaleciden yerden pasla oyunu başlatsan futbolun tanrılarının gücüne mi gidiyor biri bana anlatsın. şimdi taylan bireysel hata mı yapmış oldu? ee herkes biliyordu zaten böyle bir şey yaşanabileceğini önceden. biz neden kendi zaafımızın üzerine oyun kurup kendimizi ateşe atıyoruz?

    biz golü taylan'ın hatasıyla yedik ama taylan'ın top kaybından önce de dakikalarca yine aynı kaleciden itibaren pasla çıkma aşkına kendi yarı sahamızdan ileri çıkamadık. luyindama kaybetti, sacha kaybetti, onların dönüşlerinde bazılarını kazandık, bazıları aut oldu. gol olmadıkları için ihale taylan'a kaldı ama bunu yarın luyindama yapar, ertesi gün nelsson, sonraki gün marcao. hatta randers maçında direkt muslera bile alıp adamın ayağına attı tur gidiyordu. yani 20 kere doğru yaparsın çıkarsın o cendereden 1 kere çıkaramazsın gol yersin. seri'yi getirirsin ayağı kayar gol yersin isim de önemli değil. rakip artık 6-7-8 kişi seni sarmış, o kadar emin ki kendinden bizim başka bir alternatifimiz olmadığından sadece hata yapmamızı bekliyorlar. rakibin başka hiçbir planı yok, plana ihtiyacı da yok ve biz hala diretiyoruz bunda gerçekten inanılır gibi değil. neden kardeşim neden? ders de almıyoruz.

    gerçi şimdi hep sistem üzerinden sektiriyoruz da bunun adı pas oyunu falan da değil. bunun adı intihar. çevre kontrolü, oyun kurucu özelliği, pas yüzdesi düşük 1 kaleci, 3 defans ve 2 orta saha ile 10 tane kurt gibi bekleyen rakip oyuncu arasından pasla oyun kurmaya çalışıyoruz. guardiola falan bizim maçları izlese panik atak geçirir. bunun adı rus ruleti.
  • 132
    allah belasını versin dediğim oyun. ulan bunu kim icat etti. fatih hoca yıllardır oynattığı güzelim baskılı futbolu bırakıp, nereden bu lanet oyun sistemine sardı. oynadığımız her maç defansta top kaybı yapmaktan, bundan dolayı tehlikeli pozisyon vermekten, gol yemekten bıktım, usandım. en son örneği de 22 eylül 2021 kayserispor galatasaray maçında yediğimiz ikinci gol.

    ben fatih hoca'nın eski galatasarayını görmek istiyorum. sağdan soldan haldır haldır saldıran, rakibe pres gücü ile nefes aldırmayan, topa ve rakibe sert, tempolu futbolu görmek istiyorum. bıktım stoperler, kaleci ve ön libero arasındaki anlamsız paslaşmaları izlemekten. bıktım her maç 450 pas yapıp, hiçbir bok elde edememekten.
  • 133
    2010lu yillarla beraber dunya futbolunu ele gecirmis sazan avi kivaminda bir oyun sekli. bir kac dunya devi takim acaip topla oynama yuzdesi yakalayinca, modern futbolu bu sanan bizim de dahil oldugumuz enayiler, kendilerini paraliyor pasla cikalim diye. ortaya da komedi videolarina bol bol malzeme cikiyor, pasla cikicam diye debelenen kazma kaleciler, stoperler, defansif ortasahalar takimlarina gol yediriyor, yerlerde surukleniyor, panikten panige giriyorlar. topla daha az oynayan takimlarin galibiyet orani oldukca yuksek, bu kabak gibi ortada aslinda, ama gene de bir bok saniliyor su topa sahip olma hevesi, kaleciden pasla cikma, prese ragmen topu pasla cikarma gayretleri. halbuki bu sekilde baslanilan atakla atilan gol 2 sayilmiyor, duran topla da, uzaktan sutla da gol attiginda 1 sayiliyor, bu sekilde de. 22 eylül 2021 kayserispor galatasaray maçında ilk yarida ne guzel bir duran top organizasyonundan, bir tane de uzaktan suttan yedik golleri, macta top bizde olmasina ragmen, mac ortada gecmesine ragmen, ne guzel degil mi? biz enerjimizi hic bunlara harcayamayiz, cunku biz gol atacaksak kaleciden baslayip pasla ciktigimiz bir ataktan atmaliyiz, gerisi kesmiyor...

    bahanesi de takim yeni, henuz pas organizasyonlari oturmadi seklinde. valla bu surecteyken alinan su yenilgilerden sonra, bu takim da hoca da dagilacak zaten, kisa vadede. o yuzden oturacak bir takim da kalmayacak, bu yuzden muthis bir sazan avi oldugunu dusunuyorum bu isin. sonucu olmayacak bir mucadeleye soktular bizi, debeleniyoruz, taylanlar lyundamalar musleralar kiclarindan terliyor panikten...
  • 135
    bulanın da, popüler hale getirenin de, fatih hoca'nın aklına sokanın da 7 sülalesini yakından andığım futbol oynama biçimi.

    klopp daha mainz'da sağ bekken gegenpress'i bulan, coşkulu, presi bol ve dikine oynanan futbolu galatasaray'dan italya'ya götürüp bir buçuk senede oluşturulamayacak kadar büyük hayran kitlesi oluşturup ciddi izler bırakan fatih terim'in sol ayağındaki pranganın adıdır pas oyunu, sağ ayağında da inat prangası var. ya bu prangaların ikisini birden kırıp bizim bildiğimiz eski fatih hoca olarak başımızda olacak, ya da bayrağı başkasına devredecek, başka yolu yok.
  • 136
    karagümrük bizden çok daha kötü kadro kalitesiyle daha iyi oynuyor. sorunun oyuncular olmadığı çok açık. hem de ptt ligi ayarında oyuncularla yapıyor bunu birkaç kişi hariç. büyük bir özgüven ister bu oyun ayrıca. oyuncular korkarak oynarsa bir halta yaramıyor yan pas geri pas oynarsın. riskli pas olması gerekiyor bir şeye yaraması için ama biz riski kendimiz yaratıyoruz zaten. ayrıca 2021-2022 sezonunda attığımız gollerin büyük çoğunluğu pres ile kazanılan toplarla atılmış. pas oyunuyla atılan golümüz yok.
  • 138
    2019-2020 sezonundan beri galatasaray'ın başarmayı denediği ama ne önde pres yapan takıma karşı ne de derinde savunma yapan takıma karşı işleyen futbol. işin garip yanı, galatasaray'ın hücumu mu yoksa savunması mı daha kötü izlerken karar vermek zor.

    ayrıca, iddia ediyorum pep guardiola'ya galatasaray'ı izletseler pas futbolundan soğur ve sorgulamaya başlar, teknik direktörlüğü bırakma hayallerini daha erkene alır.
  • 145
    ligde daha tatmin edici olabilir ama avrupa düzeyinde en son tuchel "istemem yan cebime koy" demişti bu sisteme. sinyor mancini de penaltılarla da olsa ispanyolları evlerine yollamıştı euro 20'de. aynı ispanyollar 1000'e yakın pas yapıp isveç'i de polonya'yı da yenememişler, isviçre karşısında da direkten dönmüşlerdi. city'nin senelerdir şampiyonlar ligini alamamasına ve sadece 1 final görmesine şaşmamalı. haliyle bizim takımın farklı alternatiflerle kombinlemesi şart bu olayı, yoksa "al gülüm, ver gülüm"den devam.
  • 147
    en iyi sergilenenleri bile 28 eylül 2021 ajax beşiktaş maçı ve 25 eylül 2021 chelsea manchester city maçında izlediğimiz üzere kapalı savunmalara karşı üretkenlik anlamında zorlanıyor.

    birkaç maç dışında pek iyi olarak sergileyemeyen galatasaray ise hem 19 eylül 2021 galatasaray alanyaspor maçında gördüğümüz üzere kapalı savunmaya hem de 22 eylül 2021 kayserispor galatasaray maçında gördüğümüz üzere önde baskı yapan takımlara karşı zorlanıyor.

    sıradan bir futbolsever olarak 26 eylül 2021 galatasaray göztepe maçının ikinci yarısındaki ilk 15 dakikalık oyunu, manchester city ve ajax'ın pas oyununa bile tercih ederim. hem izlemesi keyifli hem daha rahat gol pozisyonuna giriyor hem de daha az net gol fırsatı veriyorsunuz daha ne olsun ki?

    şampiyonluk için çıktığımız 15 mayıs 2021 galatasaray yeni malatyaspor maçıında bile yeterince coşkulu oynayamadık, pozisyon bulamadık ve şampiyonluk maçının bile ilk yarısını çöpe attık pas futbolu yüzünden.
  • 149
    standart futbol izleyicisi için pek bir anlam ifade etmiyor. zira "pas futbolu" nu yanana ya da işte dağınık şekilde dizilmiş bir takım kişilerin aralarında al ver yaptığı futbol sanıyorlar.

    yani premier ligde bir takıma nerdeyse 100 puan toplatan bir oyun sistemi kötü olabilir mi? bunu hangi mantığa sığdırabilirsiniz anlamak güç.

    futbolda hiçbir sistem ya da hiçbir diziliş tek doğru değildir. öyle olsa tüm takımların tek sistemle oynaması gerekmez mi? yani burda sistemin ya da anlayışın kendisine eleştiri getirmek oldukça sığ bir yöntem. hatta akıl mantık dışı.

    her sistem icra edenlerin kalitesi ve yeteneğiyle işler. aslına bakarsanız oynaması da teoride en basit sistem pas oyunudur. neden? temeli aynı zamanda futbolun da temelidir. nedir o? pas. pas vermesini bilmeyen futbolcu olabilir mi? hele üst düzeyde. peki o zaman olay nerde kırılıyor? bu oyunu efektif hale getiren faktörlerde. nedir bunlar?

    1. oyun görüşü

    topu ayağınıza aldığınızda en uygun pas opsiyonu hangisidir ya da bazen en uygun olanı değil en etkili olanı belirlemek gibi öngörülere sahip olmalıdır oyuncu.

    2. mobilite

    çok basit. pas yapacaksanız mümkün oldukça fazla opsiyon yaratmanız gerekir. bunun içinde oyuncuların mobilitesi önemlidir.

    3. top tekniği

    bazen var olan opsiyonlardan bazıları risk içerir. bazen 3 metreye pası yollarken bazen 20 metreye 2 kişinin arasından atmanız gerekir. bunun içinde yeterli top tekniğinin olması şarttır.

    4. fizik güç

    pas oyununun belki de en önemli kriteri budur. hatta tüm sistemlerin olmazsa olması. mobilite için güçlü olmanız gerekir. sürekli yer değiştirirken ihtiyacınız olan fizik kondisyon sizin en önemli silahımızdır. günümüz futbolunda baskının en yoğun olduğu bölge ortasahalar. top ayağınızdayken size yapılacak baskıya cevap verebilmemiz için yine fizik güç olmazsa olmazdır.

    5. pres

    pas oyununun en spesifik özelliği takım boyunu kısaltıp yine takım halinde birlikte oynamaya ve hareket etmeye çalışmaktır. bunun de sebebi kaybedilen topları hemen geri kazanmak isteğidir. pas oyununun çalışması için topun mümkün mertebe sizde kalması gerekir bunun içinde her kaybedilen topa anında ve çok adamla baskı gerekir. bunun içinde fizik gücün önemini anlatmaya gerek yok sanırım.

    şimdi bütün bunlara bakınca pas oyununun hangi şartlarda efektif oynanacağı çok açıktır. biim takım olarak bunu başarılı bir şekilde icra edemiyor olmamız sistemin çöp olduğu anlamına gelmiyor.

    peki biz neden başarı değiliz bu oyunda. aslında maddelere bakınca çok açık değil mi? hele ki geçtiğimiz 2 senenin kadrosunu düşününce.

    beni bu pas oyununa yapılan eleştirilerde şaşırtan başka bir durum var aslında. mesel deniliyor ki; ya pas oyunu oynamayalım. ee ne oynayalım? hızlı oynayalım, geçiş oyunu oynayalım. e peki oynayalım. ne lazım geçiş oyunu için. bir kere hayvan gibi güçlü oyuncular lazım geçiş oyunu dediğin şey, maç içinde bolca depar, bolca sprint gerektirir. bunu bizim takım yapabilir mi? gülerim sadece.

    başka ne lazım? geçiş oyununu başlatacak pas kalitesi lazım. e pas oyununu yeterli oynayamayan takım geçiş hücumu u başlatacak pasları ne kadar başaracak? bu da gülüp geçilecek başka bir mevzu.

    peki başka ne lazım? top tekniği lazım. öyle ya rakibin de eli ayağı nal toplamıyor. bire bir de adam geçmeniz lazım. bunun için ne lazım? güç lazım. çok güç lazım hem de. zira sürekli git gelli bir oyun oynuyorsun, 3 defa gider gelirsin, dördüncü de adamı geçecek gücün kalmaz.

    ha diyelim ki bütün bunlar var bizde. olsa zaten pas oyununu da oynarız. misal liverpool. eminim senede en az 15-20 maçını izliyorsunuzdur. şampiyon oldukları 2019-2020 sezonunu açın tekrar izleyin. kazandıkları maçların çoğunu rakibi sahasına hapsedip pas oyunu oynarak, kalanını da çok acayip geçiş oyunu oynayarak kazandılar. yani şunu diyorum, siz eğer bir takım geçiş oyununu çok iyi oynar diyorsanız, o takım pas oyununu da %100 olmasa saen az %90 seviyede iyi oynar. bizim için de bu geçerlidir. bu takım pas oyunununda başarı olamıyorsa, geçiş oyununda hiç olamaz.

    sonuç olarak sistemleri futbolculardan bağımsız değerlendirmekten vazgeçmek lazım. bir takımın başaramadığı herhangi bir sistemle başka bir takım cl şampiyonu olur, bir başkası lig şampiyonu. başka bir takım da belki küme düşer. sistemi işleten futbolcudur, kötü malzemeden iyi yemek çıkmaz.
App Store'dan indirin Google Play'den alın