resim
Okan Buruk
Görev:Teknik Direktör
Takım:Galatasaray
Yaş:52
Uyruk:Türkiye
  • 4376
    santrafor rotasyonu dışında benim içime sinen bir kadro kurdu. bu kadroya da dönem dönem dominant oyunlar oynattı okan hoca. ben skor ve şampiyonluktan öte gelişim ve iyi oyun odaklı bakıyorum resme. eğer bu pozitif oyunu korur yukarı çekerse beşiktaş ve başakşehir maçlarından 0 çeksin, ben yine arkasında dururum.

    bu güvenin aşılanması için şu konularda gelişme görmeye herkesin ihtiyacı var:

    - saha içi yerleşim ve koordinasyon
    - organize ve efektif pres
    - son tercihlerde iyileşme, daha az bencillik
    - kalecinin üstüne çekilen şutların azaltılması (bakın daha çok gol bile demiyorum)
    - kerem, yunus, berkan, midstjö gibi mental olarak düşüşte olan futbolcuların toparlanması
    - 10 numarayla ilgili oyuncu ve rol tercihinin netleştirilmesi
    - devre arası için nokta atışı bir santrafor transferi
  • 4379
    çok acil açıklama yapmayı bırakması gerektiğini düşündüğüm teknik direktör.
    çok açıklama yapmak istiyorsa maç sonunda takımının hakkı yendi diye düşünüyorsa açıklama yapsın ve işine odaklansın.

    https://twitter.com/...356632673026048?s=19

    “haftada bir maç yapıyor olmak, bizim için dezavantaj. çünkü çok geniş kadromuz var. bu kadar geniş kadroyu rotasyonlu bir şekilde oynatamıyorum. bu da oyuncuların gelişimini etkiliyor.”

    ya okan bey sen ne anlatıyorsun? çok geniş kadronda net solbek kim sorusunun cevabı yok. abdülkerim ceza alınca yerine oynayacak adam soru işareti. nelson ceza alsa ne yapacaksın? sergio her oyundan çıktığında topa sahip olman en az %10 düşüyor. santrforların o kadar az topla buluşuyor ki rekor kıracaksın neredeyse. kısır futbolda son noktadasın ve ezeli rakibinden 11 maçta 5 puan fark yemişsin. bir takımın b planı olmazsa kendisini çözen rakibe karşı büyük sıkıntı yaşar ama senin henüz a planın yok.

    "beşiktaş ve başakşehir maçlarını kazanmak istiyorum" diyerek kimseye kendini adanmış gösteremezsin. teknik direktörlük belgesi olan herhangi birisi de galatasaray başında bu maçlara çıksa kazanmak ister zaten.

    az laf çok iş lütfen. hem de seri.
  • 4380
    gayet guzel, ozguvenli konusmus. aciklamalar uzerinden kendisine kizilmasini anlamlandiramadim. agziyla kus tutsa yaranamayacak belli ki.

    --- alıntı ---

    -beşiktaş ve başakşehir maçlarından sonra galatasaray'daki geleceğinle ilgili bir tedirginliğin var mı?

    okan buruk: "benim galatasaray'ı bırakmaya niyetim yok. burayı kimseye bırakmayacağım. ben beşiktaş derbisini de başakşehir maçını da kazanacağım."

    "fikstür gereği zor maçları deplasmanda oynadım. ligin ikinci yarısında içeride oynayacağım. beşiktaş ve başakşehir maçlarını kazanıp, dünya kupası derken rüzgarı arkama alacağım. ben g.saray'a maç kazandıracağım, iyi oynatacağım ve insanlar beni tartışmayı bırakacak"

    "ben şu anda tartışılıyorum ve biliyorum. şu anda galatasaray istediğim oyunu oynamıyor. ama ben takıma inanıyorum. biz istediğimiz oyunu oynayınca galatasaraylılar benim oyunumu çok sevecekler. kazanma alışkanlığı yakalayacağız ve artık tartışılmayacağım."

    [spor gecesi]

    --- alıntı ---
  • 4381
    yabancı hayranlarının kolay lokma olarak gördükleri teknik direktörümüz.

    göreve geldiğinden bu yana gerek burada gerekse sosyal medyada hak etmediği halde kasıtlı bir saldırıya maruz kalıyor.
    daha takımın başında 11 maça çıkmış. takım kadrosu bunun 5. haftasında anca kurulmuş. önüne berbat ötesi bir fikstür konmuş. her maç ayrı bir hakem rezaleti yaşanmış. hakemlerin taraflı hataları yüzünden en az 5 puan kaybedilmiş. tüm bunlara rağmen takım şu an liderlik koltuğunda oturan takımın 5 puan gerisinde ve dış sahada 4 galibiyet alarak bu klasmanda zirvede bulunuyor.

    daha ne olsun yani?
    bu tablo bir teknik adamın istifaya davet edilmesine sebep olamaz. olmamalı da.

    okan hocaya saldıran arkadaşlar, buruk görevden ayrılırsa şayet muhtemelen ertesi gün takımın başına terim geçecek. bilmem bunun farkındalar mı?
  • 4382
    benim gözlemim hem terimcilerin* hem de yabancı hoca severlerin gazabına uğradığı yönünde. ne yaparsa yapsın iki tarafa da yaranamayacak gibi gözüküyor. hakem katliamlarını atlayıp kendisine ömür biçmek ya da oynattığı oyuna kulp takmak bunun en net göstergesi. her fırsatta yanında olmamız gerekiyor şu anda. kendisi çok şeyler başaracak.
  • 4385
    okan hoca'yı sezon başından beri destekledim. oynattığı oyun gelecek vaadetmesine rağmen bir anda gitmesini isteyenler, yerine fatih hoca gelsin diyenler oldu. benim güvenim hala sarsilmadan devam ediyor. ancak bu hafta, okan hoca'nın seviyesini bana net olarak gösterecek. beşiktaş'a karşı hakem hatasıyla ya da bir şans golüyle mağlup olabilir. benim fikrim değişmez. ama besiktaş maçında galatasaray baskın oynayan, galibiyete yakın olan yani daha güçlü bir takım olduğu hissiyatini veren ve bir de enerjik bir takım olmalı. eğer bunu goremezsek o zaman okan hoca'nın takımda vadesinin uzun olmadığını söyleyebiliriz. skor taraftarlığından uzaklastığımız an biz kazanırız.
  • 4387
    https://twitter.com/...356632673026048?s=19
    gerçekten şunu söylediyse sıkıntı var demektir. kadroyu zorla mı kurdurttular hocam, iki adam eksik alsaydın.
    ayrıca kadro öyle çok geniş sayılmaz. bir kere yerli rotasyonu bariz eksik. formsuz kanat oyuncusunu yedek bırakmak için sol bekini değiştiriyorsun.
    geniş kadrodan yakınmak için birbiriyle forma rekabetine giren oyuncuları seçmek konusunda zorlanıyor olman lazım. şu takımda ya böyle bir adam nasıl yedek kalır diyebileceğimiz kaç oyuncu var.
    ha eğer ben oyuncu da geliştirmek istiyorum diyorsan gidip matayı almayacaksın, 6 milyon verdiğin 19 yaşındaki yusufa güveneceksin. eğer yusufu kanatta düşünüyorsan o zaman rashicayı almayacaksın. hepsini birden alıp sonra da kadro çok geniş oldu ne demek?
  • 4388
    hiç bir bahanesi olmaması gereken hoca. kazandığımız, berabere kaldığımız, kaybettiğimiz her maçtan sonra basın toplantılarında sürekli bir mazeret belirtiyor. hocam yedekten sokabileceğin oyuncular dubois, mata, gomis, seferovic, yunus, aanholt, yusuf demir vs vs. böyle bir kadronun başındayken senin her maç eze eze top oynatıp kazanman gerekirken maç oynadığımız stadyum’dan tutta hava durumuna kadar sürekli bir şeylerden şikayetçi olman hiç şık olmuyor.
  • 4390
    sezon başından beri sahaya sürdüğü ilk 11'lerde ve oyuncu değişikliklerinde yaşadığı sıkıntının, tereddütün ve bu tereddüt kaynaklı yapılan hataların, transfer sezonunda alınan bazı yanlış kararlardan kaynaklandığını düşünüyorum. özellikle de transfer sezonunun son haftasında. bu düşüncemi detaylandırmadan önce, kısa da olsa bir 2021-2022 sezonuna değinmem gerekiyor. çünkü konunun temeli orada saklı.

    5 ağustos 2021'de 1-1 biten galatasaray - st. johnstone maçında başakşehir fatih terim stadı'na adımımı atarak sezona başladım; 16 mayıs 2022 tarihinde 3-2 kazandığımız ali sami yen'deki adana demir maçıyla da 2021-2022 sezonunu tamamladım. 2021-2022 sezonuna dair hemen herşeyi bilfiil statta izledim. burak elmas, yönetim, fatih terim, hakemler, takım vesaire. futbola dair her bir parametrenin kararını ve bu kararların etkilerini yaşadım. sadece ben değil, sezon başından beri galatasaray maçlarına düzenli bir şekilde giden herkes bu deneyimi yaşadı. anlayabildiklerimiz de oldu, isyan ettikerimiz de. ancak sezonun başından sonuna kadar bir konuda fikrim hiç değişmedi: bahsedilen ve yürütüldüğü iddia edilen "3 yıllık planlama" projesine inanmadım. inanmadım çünkü anlamadım. anlatılmadı çünkü camiaya bu proje. "doğru anlatılmadı" demiyorum. hiç anlatılmadı içeriği; doğruluğuna, yanlışlığına gelemedi kimse. inanç ve anlamlandırma gibi öznel/şahsi kavramları bir kenara bırakarak da şunu söyleyebilirim; oluşturulan oyuncu grubunun kalitesini yetersiz buldum. bu yetersizliği de nesnel bir gerçek olarak görüyorum. transfer edilen futbolcuların yaşlarından, maliyetlerinden soyutlanarak sadece kaliteleri (yetenekleri) özelinde düşündüğümde, galatasaray camiasının alışmış olduğu oyuncu kalitesinden çok uzaklardı. tekrar ediyorum, yoğunlaştığım konu yaş, maliyet, proje vesaire değil. kalite, yetenek ekseninde bakıyorum. tarafsız bir federasyon idaresi altında sezonu 13.sırada bitirecek kadar kötü bir kadro değildi elbette ki ancak çalıştırılarak geliştirilip, şampiyonluklara ambargo koyabilecek bir kadro da asla değildi. 2 yıl, 3 yıl hatta 4 yıl üzerinde durulsa, ısrar da edilse; iskeletinin/omurgasının 2021-2022 sezonunda oluşturulduğu bir galatasaray futbol takımı ilerleyen yıllarda da bize istediğimizi veya hayal ettiğimizi veremezdi.

    okan buruk konusuna geri dönelim. "yeni bir yönetim, yeni bir teknik heyet, yeni bir de takım olacak doğal olarak" mantığıyla sezon hazırlıklarına başladı ki, bir önceki paragraftaki gerekçelerden ötürü bu bence de doğru bir bakış açısıydı. bir önceki sezonu 13.sırada bitiren bir takım devralıp, "tek hedefimiz şampiyonluk. bunu ilk günden herkes aklına kazısın" diyorsanız, sıfırdan bir takım kurmanız gerekir. kaybetmeye alışmış, psikolojik olarak çökmüş, yıpranmış, mental olarak da zayıf bir oyuncu grubuyla galatasaray vakit kaybedemezdi, okan hoca da kaybetmedi. ayrıca hepimizi biliyoruz ki sezonu 13.sırada bitiren bir takım, bir sonraki sezon şampiyon olamaz. 13.lük ile 1.lik arasındaki kalite uçurumunu; hiçbir teknik adam veya hiçbir çalışma yöntemi kapatamaz. ilk 11'e yapılacak 2-3 iyi takviye de bu devasa boşluğu kapatmaz. 2011 yazında ne yapıldıysa, onun yapılması gerekiyordu. 2011'de ne yapıldı? fatih terim takımın başına geçti ve 2010-2011 sezonunu 8.sırada bitiren takıma tabiri caizse "reset atıldı". hatta eski oyuncular dışlandı. 2022'de yapılması gereken bu idi ve büyük ölçüde yapıldı. bu noktada başlangıç adımını çok doğru buluyorum. mantıklı olduğuna inanıyorum.

    gelelim hata yapıldığını düşündüğüm konuya. 2022-2023 sezonunun birçok takım açısından çıkmazı 3 türk oyuncu kuralı. kural yanlış, kural kısıtlayıcı. bunun tartışılacak bir tarafı yok ama herkese yönelik uygulanan bir yanlış. galatasaray için de geçerli olan kural bu, ümraniyespor için de. hedefi şampiyonluk olan takımlar arasında bu kuraldan en çok şikayet eden galatasaray. hiç şikayet etmeyen ise fenerbahçe. neden? fenerbahçe bilerek veya bilmeyerek planı doğru oluşturdu. ideal 11'e 3 değil; 4 hatta 5 türk koydu: altay, serdar, ferdi, ismail ve irfan. irfan mı kötü o gün; irfan'ı çıkartıp joao pedro'yu sahaya sürebiliyorlar. ismail mi sakatlandı? ismail çıkıp, william arao girebiliyor. 5 türk futbolcuyla sahaya çıkmanın avantajı bu işte. a planında bir çıkmaz oluştuğunda, 2 türk futbolcu oyundan çıkartıp 2 yabancı futbolcu sahaya sürebiliyorsun. hiç 8+3 meselesini düşünmeden; matematiksel hesaplara, saha içi diziliş değişikliklerine gitmeden bunu yapabiliyor fenerbahçe. biz bunu yapamıyoruz. okan buruk'un bu lüksü yok. ama bunun sorumlusu da bizzat kendisi. galatasaray sezon başından beri sahaya hep 3 türk futbolcuyla çıkıyor. bu sayı maçların hiçbir anında 4 olmadı. ne başlarken oldu, ne bitirirken oldu. sahadaki mevcut 3 türk futbolcuda bir sıkıntı yaşandığı zaman, sahanın problemsiz başka yerlerine de müdahale edilmesi gerekiyor bu yüzden. kerem'i oyundan alıp, rashica'yı oyuna sokamıyorsun mesela. çünkü o değişiklikle sahadaki türk oyuncu sayısı 2'ye düşüyor ve hükmen mağlubiyete gidiyorsun. halbuki galatasaray planını 4 veya 5 türk futbolcu üzerine yapsa, bu sorun olmayacaktı. bu hatanın da benim gözümde sorumlusu okan hocadır. galatasaray haziran ayında abdülkerim bardakcı ve kazımcan karataş transferlerini yaptıktan sonra, transfer sezonunun en azından son haftasında buna benzer 2 türk futbolcu transferi yapmalıydı. bu bir zorunluluktu. biz ne yaptık? transfer sezonunun son haftası 5 türk futbolcu gönderdik (taylan, ömer, e.akbaba, e.kılınç); 5 yabancı futbolcu transfer ettik (mata, ıcardi, yusuf, ross, rashica). gönderilen 5 türk futbolcuyu ne kadar doğru buluyorsam, transfer edilen 5 futbolcuyu da o kadar yanlış buluyorum. gelen yabancı futbolcuların isimlerinin, kalitelerinin, maliyetlerinin benim için hiçbir önemi yok şu aşamada. neden yok? çünkü bizim en büyük problemimize üretebilecekleri bir çözüm yok gelen isimlerin. türk değiller. mata'nın kalitesinin veya yeteneklerinin tartışılabilecek bir tarafı yok ama planlamadaki görevi mertens'i yedeklemek. mertens de yabancı, mata da yabancı. as oyuncu da yabancı, yedek oyuncu da yabancı. ideal 11'deki yabancı futbolcuyu, onu zorlayabilecek kalitedeki türk futbolcuyla yedeklemedikten sonra, 8+3'ün içinden çıkmaz çok zor. bu da okan hocayı zor durumda bırakıyor ve hataya sürüklüyor.

    bu hatayla devre arası transfer dönemine kadar yaşamamız gerekiyor. şampiyonluk yarışının içinde kalabilirsek, devre arası mutlaka bu hatayı düzeltmeliyiz. türk futbolcu transfer edilmesi lazım. galatasaray, avrupa'ya ve yurt içine çok dikkatli bir şekilde bakacak. transfer edebileceği en kaliteli türk futbolcuları tutup istanbul'a getirecek. başka türlü kurtuluşu veya başarı şansı yok okan hocanın.
  • 4391
    galatasaray'ın halihazırdaki teknik direktörü. efsane kadronun en önemli parçalarından biri olması ve oyuncu olarak yaşadığı başarılar önemliydi ancak gerek gidiş süreci, gerekse geri dönüşünde önce beşiktaş'a gelmesi gibi olaylar, taraftar nezdindeki değerini nötrlemişti. sonra tekrar galatasaray'da forma giymesi ve liverpool'a attığı harika golle tekrar pozitif olarak gönüllerde yer edinmişti. bunlardan bağımsız olarak teknik direktörlük kariyerinde oldukça başarılı işler yaptı. göztepe, akhisar ve rizespor'da oynattığı oyunla herkesin beğenisini kazanmıştı. akhisarspor ile türkiye kupası kazandı. başakşehir ile daha farklı bir oyun tarzıyla şampiyonluk yaşadı. bu yaştaki yerli hocalarla mukayese edilirse cvsi galatasaray için gayet yeterli. o yüzden hocaya güvenilmeli ve arkasında durulmalı. en azından bir sezon sabredilmeli.
  • 4392
    galatasaray kariyerini şekillendirecek çok kritik bir virajda. önce zamanında formasını giydiği ve taraftarla arasının açıldığı beşiktaş, daha sonra şampiyon yaptığı başakşehir, başakşehir'in başında kardeşim dediği emre belözoğlu. iki maçı kazanırsa kariyeri acayip yerlere de gidebilir. bir kere de şans şu adamın yanında olsun.
  • 4395
    kim ne derse desin önümüzdeki 2 maç (bjk ve başakşehir) kader maçlarıdır. bu iki maçtan istenilen, arzu edilen skorlar çıkmazsa yolcudur abbas bağlasan durmaz.

    şunu da ekleyeyim, okan buruk'un gelmesindeki neden, hem evlat kontenjanından hem de, ne demekse, ligi bilen, tanıyan hoca olmasından ötürüdür. bu da aşağı yukarı yabancı hoca buraya adapte olana kadar lig biter, yayan kalırız mantıkıyla alınmış kararlardır. eğer okan bu kendinden istenen ve beklenen ''hemen'' başarıyı sağlayamazsa, yahu bekleyin zamanla oturtacak denilecekse o halde neden yabancı ve çok daha tecrübeli bi' hoca getirilmedi ki? onun da aynı okan hoca gibi zamana ihtiyacı olacaktı. şahsen bi' zaman tanınacaksa bunu okan yerine daha oturaklı, kendini kanıtlamış işin ehli bi' yabancıya tanınmasından yanaydım. erden timur ya da dursun özbek kendi şahsi işlerini emanet edeceği ceo pozisyonuna hangi adam alacaksa ve bunun için hangi ''global'' kriterleri işletecekse burada da onları işletmeliydiler.
  • 4396
    önümüzdeki maçlar kader maçı olmamalıdır. tamam başarıya açız ama her dakika teknik direktör değiştiremeyiz. bu sezona başladığımız teknik direktör sezon sonuna kadar kalmalıdır. hocayı böyle baskı altına alarak hiçbir yere varamayız. ben kendisine bu sezon özelinde çok güveniyorum. umarım yönetimde böyle düşünüyordur çünkü galatasaray teknik direktörlük koltuğu her geçen gün güvensiz bir hal alıyor. velhasıl kelam kredisi asla iki maçlık değildir, olmamalıdır. bugün kendisi güzel bir galibiyet alacak inşallah.

    (bkz: 5 kasım 2022 galatasaray beşiktaş maçı)
  • 4397
    önümüzdeki 2 maç kendi kaderini belirleyecek... artık şu iki maça o şekilde bunların bilincinde olarak hazırlanmalıdır.
    kötü mü oynuyoruz, bence hayır. adana demir trabzon maçları vs kazanabilirdik, alanya maçı malum zaten biliyorsunuz... o yüzden 3-5 puanlık fark çok önemli değil şu an için...

    ama içerde beşiktaş maçı haftaya belediye maçı takılırsak, şikeciler de kazanırsa muhtemelen fark 8 civarlarında olacak. o yüzden çok dikkatli olmalıyız.

    ha ben iki maçı da kayıpsız geçeceğimizi düşünüyorum. hem beşiktaşı hem de belediye'yi çok rahat yeneceğiz.
  • 4399
    önündeki iki maçta galatasaray kariyeri şekillenmeyecek, şekillenmemesi de gereken teknik direktör. bu sezon öyle ya da böyle okan hocayla bitmeli. çünkü sezonun asıl önemli kısmı dünya kupası sonrasında olacak ve takımlar o zaman kendini net olarak gösterecek.

    okan hoca şu ana kadar iki maçla kaderi çizilecek bir performans da göstermedi. geçen sezonun bir hayli önünde ve gayet de iyi bir performansı var. en büyük eksikliğimiz ileri uçtaki formsuzluk ve bu da her geçen maç düzeliyor.

    taraftar ne zaman her maçtan sonra istifa çığırtkanlığını bırakıp takımın ve teknik direktörün arkasında durmayı öğrenirse takım o zaman doğru yolda emin adımlarla ilerleyecek.
App Store'dan indirin Google Play'den alın