• 177
    zamanında schumacher'in o olağanüstü dominasyonunu engellemek için bir sürü yeni kural icat edilmişti. oluyor yani öyle lewis'cim.

    verstappen'i de pek sevmem fakat artık bu sene bizi bu ağlak adamdan kurtarması için sırtıma verstappen dövmesi bile yaptırabilirim. eğer bu sene şampiyon olamazsa daha da şampiyonluk alabileceğini sanmıyorum. çünkü bu sene verstappen şampiyon olursa onun ve geriden, büyük gelişim gösteren aracı ile gelen harika bir leclerc'in zamanı geliyor gibi görünüyor.

    seneler boyu sürekli kazanması onun suçu değil elbette, adam işini doğru yapıyor buna itirazım yok fakat bu kadar şampiyonluk almış, bu kadar fenomen olmuş, sir unvanı dahi almış adamın bu kadar ağlaması bana çok garip geliyor. yani sürekli kazanırken de ağlıyor, kazanamazken de ağlıyor. rakiplerine tur başına bir saniye fark atarken de ağlıyor, ufacık bir rüzgarda da ağlıyor. hangi yarıştı hatırlamıyorum ama rüzgardan o kadar çok şikayet etmişti ki telsizden dayanamayıp, rüzgar herkes için var lewis, gibi bir cevap duymuştuk. her değişkenin kusursuz olmasını istemesi mükemmellik aramasının bir yansimasi bunu anlıyorum fakat schumacher'in bile rekorlarını kıran bir adamın artık daha olgun, daha az aglak olması gerektiğini umuyorum.

    bu adam vettel'in son iki üç yılda ferrari pit ekibi ve ferrari aracı ile yaşadığı sorunları yaşasa demek intihar falan ederdi diye düşünüyorum. ya da pistte söylenirken duvara falan çarpardı yılda üç dört defa.
  • 181
    tarihin gelmiş geçmiş en başarılı pilotu. en başarışının yanında neden en iyisi olduğunu da bir kez daha formula 1 2021 bahreyn grand prixsinde verdiği erken pit e girme kararıyla, pilotaj yeteneğiyle yine kanıtladı.

    belli ki bu sezon çaylak sezonundan da rosbergin şampiyon olduğu yıldan da zorlu geçecek. ancak pilotaj yeteneği ile bu sene de şampiyon olacağına inanıyorum.
  • 185
    2021 bahreyn gp siralama turlarinda o virajda ihlal yapan herkesin tur süresi silindi. yaris gunu ise redbull uyarısıyla sikayet edildi. yarisin ortasına kadar orada hayvan gibi sure caldi mercedes. takim muhendisleri ve ufak hileleri sayesinde bir yaris daha kazandi hamilton. russell'in yarisini bilerek ya da bilmeyerek mercedes zaferi olmadi. ancak herkes gordu ki mevzu araba, surucu degil. hamilton sampiyon olmasa, bottas oluyordu gecen senede. hamilton'un aglakligi da bundan o kadar zafere ragmen takdir edilmemek. ıyi bir pilot tabi ki ama en iyisi falan demek komik oluyor. tarihin en guclu arabasi var altinda.
  • 186
    fia'nın kural istikrarsızlığı sayesinde formula 1 2021 bahreyn grand prix'i kazanmış pilottur. fia yarış boyunca malum virajda pist limitlerinin esnetilmesine göz yumacağını söylemişti. ağlak reyis de yarış boyunca her dönüşte o virajda hep güzel güzel limit dışından döndü.

    sonra ne hikmetse max verstappen arayı kapayınca yalandan bir uyarı geçtiler mercedes'e. ve limitler dahilinde dönülmesi noktasında takımları uyardılar.

    yarışın sonlarına doğru max verstappen ağlak reyise küsküyü verince de hemen nası ağladı ama beni dışardan geçti diye. 47 tur limit dışı dönmüşsün, net 5 saniye ceza alman gerekiyorken fia sana avantaj da sağlamış ama adam seni geçince hemen ühü. * 7 kere altındaki araba sayesinde şampiyon oldun ama adam olamadın be hamilton.

    öyle ya da böyle max verstappen'in yol vermesi sonucu formula 1 2021 bahreyn grand prix'i kendisi kazanmıştır. ama bu sene şampiyon açık ara max verstappen olacaktır.

    şimdiden gg hamilton, sezon sonu yerine george russell'ı görmek dileğiyle.
  • 189
    "formula 1 drive to survive" sonrası f1 izlemeye başlayanlar tarafından tarihin en iyisi sanılan f1 şoförü.

    scumi kariyerinde hiç bir takım arkadaşına geçilmedi, fangio kelle koltukta yarışarak yıllarca sporu domine etti, senna ve prost şimdiye oranla çok daha konforsuz şartlarda çok büyük başlarılar elde etti. tarihin en iyisi denilen hamilton ise 2007'de gridin en iyi aracını sürmesine rağmen şampiyonluğu kimi'ye kaptırdı, 2010-2013 arasında toplam puanda button'a geçildi 2016'da ise şampiyonluğu rosberg'e kaptırdı. tarihin istatistiksel olarak en başarılı pilotu kendisidir fakat en iyi olmak için önünde çok isim var.
  • 190
    ancak sporun sadece istatistiklerden ibaret olduğu bir dünyada tarihin en iyi f1 pilotu olduğu iddaa edilebilecek olan yetenekli pilot. formula 1 tarihi boyunca kazananın belirlenmesinde araçların ve mühendisliğin bu kadar ön planda olduğu bir dönem hiç olmamıştı. geçtiğimiz sezon george russell'ın sakhir grand prix performansı da bunun en büyük örneği. pistin en kötü takımının şu an için vasat pilotu, şampiyonun arabasına binerek* yarışı kazanma noktasına getirmişti. benim için hala her ne kadar yarışları keyifli hale getirse de, sürücü yeteneklerinin geri planda kalmasına neden olan drs gibi teknolojilerin olmadığı, saf pilotluk yeteneklerinin çok daha fazla ön planda olduğu dönemlerde yarışan ayrton senna ve michael schumacher en büyük pilotlardır.
  • 195
    ben benetton takımındayken michael schumacher‘i izlemiş birisiyim. dolayısıyla muhtemelen sözlüğün en eski formula 1 izleyicilerinden birisiyim. geçen 26-27 yıla yakın sürede nice pilotlar izledim ve şunu net olarak söyleyebilirim ki schumacher’in ferrari öncesinde sürdüğü araç ya da 90’ların sonundaki araç en iyi araç falan değildi. 2000’lerin başında bridgeston-michelin lastik savaşı vardı ve lastikler bambaşka bir seviyede etki ediyordu ve o dönem ferrari diğer tüm takımlardan sıyrılıyordu ama schumacher’i asıl efsaneleştiren 90’larda onlarca çok çok iyi pilotun arasından yükselmesiydi.

    şu ana kadar izlediğim pilotlar içerisinde msc, alonso, mika hakkinen ve juan pablo montoya en yeteneklilerdi. bunu başarı odaklı söylemiyorum, bu adamlar kullandıkları arabanın suyunu çıkaran, en son damlasına kadar da kullanan isimlerdi. damon hill, jackues villeneuva, eddie irvine, david coulthard da çok iyi pilotlardı ama üstte saydıklarım bambaşka seviyedeydi.

    gelelim lewis hamilton’a. formula 1’e ilk adım attığında kalitesini net bir şekilde gösterdi. bu adam kariyerinin fernando alonso’nun arkasında onun takım arkadaşı olarak başladı ve o kalitede bir adamdan yarışlar kazandı 2007’de. 2008’de de aynısını yaptı. 2009’da brown gp ortalığı yıkarken onlarla baş edebilen az sayıda pilottan biriydi ve 2014’te mercedes takımına geçene kadar çok da üst düzey olmayan mclaren takımında her sezon galibiyet almayı başaran bir pilottur ve bunu kimse şans veya sadece araçla açıklayamaz.

    o dönemlerde eğer bir şampiyonluk çıkarabilseydi ben hamilton’ı kesinlikle efsaneler arasına koyardım. ama ne bazılarının dediği gibi en iyisi diyebilirim ne de başarısını küçümseyebilirim.

    2014’ten itibaren turbo hibrit çağına geçilmesiyle birlikte mercedes (ki bazılarına göre bilgilere önceden ulaşarak) inanılmaz bir araç ortaya çıkardı ve karşılığını o zamandan beri alıyor. 2014’ten beri hamilton rakipsiz bir araçta şampiyon oluyor. tıpkı redbull’un 2010-2014 arasında çok üstün araçla yakaladığı başarı işe gelen 4 vettel şampiyonluğu gibi. nasıl vettel o aracın kaymağını yediyse hamilton da üstün aracının kaymağını yedi. bu pilotları başka takımda, daha rekabetçi zamanda görmek lazım ki vettel’de bu şansı yakaladık ve 4 şampiyonluğu olmasına rağmen pek kimsenin ona efsane pilot diyebileceğini sanmıyorum.

    hamilton’ın geçen sene silverston’daki attığı bir spindeki araç hakimiyeti ile türkiye gp’sindeki insan üstü sürüşü herkesin yapabileceği bir şey değil; o yüzden son derece saygı duymakla birlikte üstte saydığım sebeplerden dolayı en iyisi diyemem.

    araç mevzusu ise 2022’de şartların daha eşit olduğu ortamda onu görene kadar yakasındn düşmeyecek. 2018-2019 sezonları için bunu söyleyemem ama evet geçen sezon sürdüğü arabayı moto gp pilotuna teslim etseniz de şampiyon olurdu bunu net olarak söyleyebilirim. o kadar her açıdan üstün bir araçtı. ama bu hamilton’ın başarısını küçültmez.
  • 196
    yine g.o.a.t tartışmalarını hoplatan formula 1 pilotu. doğası gereği ölçmenin zorluğu ve kriterlerin belirsizliği bir yana, otoritelerin bile cevap veremediği soruya ağızdan salya akıtarak kudurtma temalı içi boş şeyler yerine objektif bir şeyler okumak isterseniz, lütfen devam edin.

    1950-2019'u kapsayan çok detaylı bir çalışma var bu konuda. adamın biri ciddi ciddi kafayı kırmış ve 70 yıllık datayı önüne alıp aylarca (belki yıllarca) uğraşarak bir machine learning model geliştirmiş. sürücülerin en iyi performansını sergilediği 3 üst üste yıla bakarak da bir sıralama yapmış (daha doğrusu kıstası belirlemiş ve modeli çalıştırmış). michael schumacher zirvede, jackie stewart ve fernando alonso onu takip ediyor.

    bir başka objektif (ya da öyle olduğunu umduğum) çalışma ise aws ortaklığıyla formula 1 tarafından sadece sıralama turları için yapıldı. buna göre ayrton senna birinci oldu, schumi ve hamilton onu takip ediyor. yani tam bir ne şiş yansın ne kebap durumu. tabii, çalışma sadece 1980'den sonrasını kapsıyor ve sıralama turlarının doğası gereği sadece saf hızı ölçtüğünü de belirtmeliyiz.

    şimdi yarı subjektif, yarı objektif kısma gelelim...

    en başta bahsettiğim çalışma 3 yıllık üst üste zirve performansı baz alıyor demiştik. yani, 3 sene çok iyi sürüp kalan 10 sene pistte gezinerek bu çalışmaya göre g.o.a.t olabilirsiniz. bence hatalı kısım da burası, ki bunu çalışmanın sahibi de biliyor elbette. bu yüzden alternatif bir yaklaşımla, kariyer boyu süregelen istikrarı da ayrıca ölçmüş. buna göre, araç etkeni vs. olmasaydı, her sene gerçekten en iyi sürücü şampiyon olsa, schumi'nin 12, fernando alonso'nun 10, juan manuel fangio'nun 7 şampiyonluğu olabilirmiş.
    https://f1metrics.files.wordpress.com/.../09/champs.png?w=640

    tamamen subjektif olursam...

    ayrton senna, bırakın formula 1'i, spor tarihinde gelmiş geçmiş en olağanüstü kişiliklerden biri. daha formula 1'e girmeden onu isteyen takımlarla yaptığı testlerden sonra nasıl hepsini birbirine kırdırdığının videosunu bulun, izleyin. bir yarışta duvara sürtüp yarış dışı kalınca, duvar hareket etmiş diyor. sonra gidip bakıyorlar, gerçekten de portatif duvar yarış içerisinde başka bir kaza yüzünden yerinden oynamış. bulun, okuyun. şurası çok net ki, alain prost gibi birine her sıralama turunda yarım saniye, 1 saniye fark atmak ne seviyede bir saf hıza sahip olduğunu kanıtlıyor. hor görülen alain prost, tam 16 kez ilk 3 dışından başlayıp yarış kazanmış, 4 şampiyonluğu olan, 4 tane de ucundan kaçıran, racecraft'ın karşılığı bir adam. senna olmasaydı, schumacher mi prost mu tartışması dönecekti.

    michael schumacher ise, 50'ler, 60'lar, 70'ler diye kesin çizgilerle dönemleri ayırabildiğimiz bir sporda, hem 90'ların hem de 2000'lerin en çok şampiyonluk alan ismi oldu. ilk yıllarını bizzat izlemedim, ama kariyer boyu süregelen istikrar, disiplin, yetenek, psikolojik üstünlük gibi konuların üstadıydı. elbette bu saydıklarımız, 2006'da bırakan schumi için geçerli. ama 2012 monaco'da, 43 yaşında bile yavaş araçla pol aldığını unutmamak lazım.

    son olarak lewis hamilton, sevmeyebilirsiniz, ama başardığı şey olağanüstü. belki saf hız ve yetenek olarak senna'ya çok yakın bir seviyede olabilir. belki şu 2018 ortasından beri sürdürdüğü performansıyla tarihin en iyi zirve performansına da sahip olabilir. yine de, kayıp yıllarını telafi etmesi kolay değil. rosberg ve button'a yenildiğinde o tren kaçtı. ayrıca kusura bakmasın ama, işler kötü gittiğinde nasıl efsanelikten uzak bir ruh haline girip rakipleri, lastikleri, fia'yı bazen çirkince suçladığını da hatırlıyoruz. pist üstünde çok temiz yarışır, orası ayrı tabii.

    g.o.a.t ünvanını illa birine vermek gerekirse, saf hız olarak senna, istikrar olarak schumi, zirve performans olarak (o da henüz şüpheli) hamilton derim. ayrıca 50 ve 60'ları bilmenin imkansız olduğu da bir gerçek, o yüzden yarı-modern ve modern zamanları kapsıyor kişisel yorumum.

    ---
    bahsettiğim çalışmaların blogumda yayınladığım özetini okumak isterseniz, buyrunuz:
    https://medium.com/...-part-i-a1a33bca100c
  • 199
    her yarışın daha üçüncü turunda lastik bitti şeklinde ağlamaları mevcut f1 pilotu.

    kendisinden nefret etsem de yeni kontratı beni sevindirmiştir. bu sezonu diri tutanın kesinlikle max-hamilton rekabeti olduğunu düşünüyorum. hamilton bıraktığı taktirde o ambargo koyduğu çoğu sıkıcı sezonları tekrar izleriz, bu sefer başrolde verstappen olur. ayrıca ne kadar nefret de etsem çok iyi pilottur, aynı aracı kullanan bottas’ın her yarış yediği farkı görünce bile bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum. aynı sıkıcılığa tekrar dönülmediği ve son sezonlarında ikinciliklerini izleyecek olmaktan mutluyum.
App Store'dan indirin Google Play'den alın