2014 yılı için 258 yeni üye almış ve 2015 yılında beratları verilmiştir. 2013 yılı için yeni üye sayısı 283'tü. galatasaray spor kulübünün aktif üye sayısının azalması ve üye kotasında üst limit %3 şartı bulunduğundan her yıl aldığı üye sayısı da azalmaktadır. lise her yıl 150-180 öğrenci mezun vermekte, 2 yıl okuyup ayrılan sayısının da (onlarda liseli sayılmakta) 20-30 olduğu tahmin edilmektedir. 258 yeni üyenin % kaçının liseli olduğu açıklanmamakta ancak mezun, 2 yıl okumuş, sporcu ve üye çocukları dikkate alındığında bu gruplara girmeyen ve 10.000 tl bedel ödeyerek üye olan halk/taraftar sayısı en iyi ihtimalle en fazla 150'dür.
galatasaray.org da mart 2015 ayı içinde yapılan divan kurulu toplantısı hakkında açıklanan bilgiler içinde en önemli detay prof. dr mehmet helvacı tarafından hazırlandığı iddia edilen tüzük değişikliği taslağı idi. bu taslak hakkında resmi sitede bir açıklama yapılmadı ancak bir medya kuruluşunda bazı detaylar var;
http://www.bugun.com.tr/...rulu--haberi/1343765---
alıntı ---
-tüzük tadil çalışmalarında önemli değişiklikler-
galatasaray kulübü tüzüğü'nde yapılması planlanan değişikliklerle ilgili, tüzük tadil komisyonunun başkanlığını üstlenen
mehmet helvacı, bilgilendirme sunumu yaptı.
başkan duygun yarsuvat'ın, son yapılan tüzük tadil genel kurulunda divan başkanlığını üstlendiğini hatırlatan mehmet helvacı, bu nedenle gerçekleştirilen çalışmanın önemini gayet iyi bildiğini ifade ederek, yazım aşamasına gelen yeni tüzükte bazı önemli değişiklikler olduğunu söyledi.
kulübe üye alımıyla ilgili yeni tüzükte çok köklü bir değişikliğe gittiklerini vurgulayan helvacı, "galatasaray kulübü'ne müracaat eden, üyelik vasıflarına uyan herkese bilgilendirme yapılacak.
bizim bir kotamız var ve her başvuran da alınacak değil tabii ki
ama kabul edilenler, o dönem olmasa bile bir sonraki dönem için bekleyecekler. başvuran ve üyelik niteliklerini taşıyan herkes, o dönem veya bir sonraki dönem üyeliğe kabul edilecektir" diye konuştu.
yeni tüzükte üyelerin oyuna sunulacak bir diğer önemli değişikliğin ise kulüp üyeliğinin sürdürülmesiyle ilgili olduğunu söyleyen helvacı, "aidatını zamanında ödemeyen ve üst üste 4 genel kurula mazeretsiz olarak katılmayanlar, üyeliklerini otomatik olarak kaybedeceklerdir. mevcut durum bazı üyelere fayda sağlayabilir ama bu kurallara uymayanların üyeliklerini devam ettirmelerinin galatasaray kulübü'ne hiçbir faydası yoktur. tüzük de kulübün menfaati için vardır" dedi.
her yıl düzenli olarak yapılan mali genel kurul toplantılarının ikiye bölünmesi yönünde tüzük tasarısına madde koyduklarını belirten mehmet helvacı, şunları kaydetti:
"bizim önerimize göre mali genel kurul, ilk olarak geride kalan dönemin hesaplarını kapsayan, ikinci olarak da yeni dönemin bütçesinin düzenleneceği iki ayrı toplantıda gerçekleşecek. bu toplantılar da birbirini takip eden iki günde değil, ilk toplantının mart ayında, ikinci toplantının ise haziran ayında yapılması yönünde tercihimiz mevcut."
kulübün denetleme, disiplin ve sicil kurullarının, başkan adayı listesiyle birlikte seçilmesinin de yeni tüzükte değişmesinin planlandığını anlatan helvacı, "genel kurul üyeleri, kendi içlerinde bir liste oluşturacak. bu kurullar için aday olabilmelerini düşünüyoruz. zor bir uygulama değil. dizaynını yaptık. büyük güçlükle karşılaşacağımızı zannetmiyoruz" diye konuştu.
mevcut tüzüğün hazırlanışında bulunan ancak onaylanacağı genel kuruldan bir önceki gece yapılan müdahaleyle değiştirilen ya da çıkarılan maddeler olduğunu kaydeden mehmet helvacı, şunları belirtti:
"bazı hükümler keyfi olarak tüzükten çıkarıldığı için, bugün tereddütte kalınan hükümler meydana geldi. bunlardan biri, yönetim kurullarımızla ilgili getirdiğimiz mali ve idari ibra ayrımıdır. biz bu ayrımın olduğu gibi korunmasından yanayız. adını belki güven oylaması olarak değiştirebiliriz. genel kurulun yetkilerine giren bir hususta, yönetim kurulları hak ihlali yapabiliyor, tüzüğe aykırı davranabiliyorlar. bizler bunları yargıya taşımadığımız, hesap sormamayı tercih ettiğimiz için müeyyidesi olmuyor. bu nedenle yönetim kurullarını daha ciddi çalışmaya teşvik etmek için, eğer böyle bir tecavüz olur ve denetçiler raporla genel kurula sunarsa sonucun oylama yapılmaksızın otomatik olarak ibrasızlık olmasını düşünüyoruz. ancak yine bir emniyet tedbiri olarak, buna rağmen genel kurul, tersine ibra etme yönünde oy kullanırsa ibranın gerçekleştiğini kabul ediyoruz. burada maksat yönetimlerin tüzüğe uymama keyfiyetini ortadan kaldırarak gerçek manada kurumsal bir yönetimi sağlamaktır."
helvacı, tüzükte yaptıkları bir başka değişikliğin ise başkanlık seçimi ve görev süresiyle ilgili olduğunu bildirerek şunları söyledi:
"sayın başkan ve yönetim kurulu alınmasın. bu geçmişte de vardı. bir önceki tüzüğün hazırlanışında hakim olan fikir, galatasaray spor kulübü'nün kısa süreli yönetimler tarafından yönetilmemesi gerektiği inancı, bu fikri ortaya çıkarmıştır. kısa süreli yönetimler ne kadar iyi niyetli olurlarsa olsunlar, uzun soluklu işlere imza atamazlar. her seçilen yönetimin 3 senelik bir döneme sahip olması fikrinden yola çıktık. bunu yaparken başka bir hüküm de vardır. her başkan ancak üst üste 3 seçime girebilecek."
helvacı'nın aktardığı bazı değişiklik önerileri üyelerin eleştirilerine neden olurken, bu maddelerin sadece tasarı olduğu ve ancak genel kurulda kabul edilmesi halinde uygulanabileceği belirtildi.
---
alıntı ---
öncelikle
%3 gibi bir üst limit kabul edilemez. helvacı hoca hazırladığı tüzük taslağında kota sebebiyle üye olamayanların bir sonraki yıl bekletilmesi gibi çok modern !!! bir uygulama icaet etmiş. üyelik şartlarını taşıyan her galatasaraylı üye yapılmalı. en azından üye sayısındaki düşme dikkate alınarak %3 lük kota %10'a yükseltilmeli. söyleyecek söz bulamıyorum. sadece orta yol önermekteyim.
http://www.milliyet.com.tr/...2003596-skorerhaber/---
alıntı ---
galatasaray’a 2014 yılında üye olan 258 kişi beratlarını dün törenle aldı. türk telekom arena’daki çok amaçlı salonda düzenlenen törene, galatasaray başkanı duygun yarsuvat, yönetim kurulu üyeleri ebru köksal, cem kınay, ismail sarıkaya, ali yüce ve selim arda üçer de katıldı.
yarsuvat, “fikri hür, vicdanı hür bir kulübe geldiniz. galatasaray’ın farkı, kendine has ilkeleri bulunan bir topluluk olmasından kaynaklanmaktadır. bu kurallar yazılı değildir, yaşayarak öğrenilir. sizlere şevkle ‘hoş geldiniz’ diyorum” ifadelerini kullandı.
galatasaray divan başkanı irfan aktar da 258 yeni üyenin katılımıyla galatasaray’ın daha da zenginleştiğini söyleyerek “üyelerimiz, cumhuriyet değerlerine bağlı, laik ve demokrat insanlardır. aynı zamanda 534 yıl öncesinden süzülerek gelen kendi değerleri vardır. sizler bu değerleri tanıyacak, hissedecek ve yaşayacaksınız” diye konuştu.
törende yeni üyeler, beratlarını yarsuvat ve aktar’ın yanı sıra sicil kurulu başkanı serdar eder ve disiplin kurulu başkanı celal emon’dan aldı.
---
alıntı ---