geçtiğimiz günlerde depreme hazır mısınız konulu bir anket paylaşmıştım.
linki :
http://i.hizliresim.com/XoXrY7.png malesef anketin sonucu iç açıcı değil. çoğumuz yanlış seçenekleri işaretlemişiz.
uzmanlar eğer 15 20 saniyede binayı terkedebilecekseniz kaçmayı deneyin diyor. bu yüzden "daire kapısından kaçmaya çalışırım" seçeneğini işaretleyenlerin bir kısmının doğru şeyi yapmış olacağını kabul edebiliriz.
doğru seçenek ise "yatak, dolap vs. eşyaların kenarlarına mevzilenirim." olacaktı. hal böyle olunca diğer seçenekleri işaretleyen arkadaşların göçük altında hayatta kalma riski doğru seçeneği işaretleyenlere oranla daha düşük oluyor.
lütfen mutlak gelecek olan felakete hazırlıklı olalım. ve çevremizdekileri de bu yönde teşvik edelim.
---
alıntı ---
uygulayın:
deprem anında 10-15 saniye içinde bulunduğunuz binayı terk edebiliyorsanız derhal kaçın, yoksa güvenli bir yer bulun.
ilk sarsıntıyı hissettiğiniz anda sakin olun. paniğe kapılmayın. panik, sağlıklı düşünmenizi engelleyecek, hatalı, bilinç dışı hareket etmenize yol açacaktır. bilinçli düşünebilmek, hazırlıklarınızı felaket anında değil, daha önce yapmanıza ve planlamanıza bağlıdır.
kesinlikle oradan oraya koşmayın ve ayakta durmayın.
unutmayın:
yan yatarak cenin pozisyonu (yan yatarak ayakların karına kadar çekilmesi, ellerle başın kapanması) almanız, ellerinizle başınızı korurken çevreyi görme ve gözlemleme şansı verecektir. kolon, kiriş veya duvarlar bir anda düşmeyecek, bu hareket belli bir sallantının ardından gerçekleşecektir. bu da size son dakikada da olsa vücudunuzu koruma şansı verecektir.
herhangi bir şekilde enkaz altında ezilme durumu olduğunda vücudunuz bu şekilde azami korunma olanağına sahiptir. iç organlarınızın büyük bir bölümünü ve böbreklerinizden birini çalışır durumda tutabilmek için en ideal şekil budur.
balkona çıkmaktan, merdivenden inmekten, asansöre binmekten kaçının. kolon ve kirişlerden de uzak durun. bu arada, camlar kırılabilir, kitaplıklar devrilebilir, mutfak dolaplarındaki tabak çanaklar dökülebilir.
hazırladığınız deprem çantasına ulaşmak için zaman harcamayın. eğer o an elimizin altında değilse pilli radyo, fener, konserve yiyecek ve içeceklerin bulunduğu çantaya ulaşmaya çalışmak, sakınmak ve korunmak için size gerekli olan süreyi çalabilir.
deprem sırasında bina içinde bulunanlar:
en güvenli yerler, ev yıkıldığında bizim yaşamamız için gerekli yer kalmasını sağlayacak sağlam ve büyük eşyaların yanıdır. bu eşyaların yanında anne karnındaki pozisyonda yatmak gerekir. bina çöktüğünde çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, mutfak tezgahı, büfe ya da büyük kanepe gibi eşyalar çökme sonucu tavanı bir miktar tutarak küçük bir alan yaratırlar. bu alan bir insanın yaşaması için yeterli olabilmektedir.
ancak önemli bir nokta evde belli dönemlerde deprem tatbikatının yapılması ve deprem sırasında nerede ne koşulda olursak olalım hiç düşünmeden doğru olan yere en kısa sürede ulaşma yollarının planlanması gerekmektedir. eğer bu yol üzerinde engel teşkil edecek eşyalar varsa kaldırılmalıdır. kapı altında durmak, masa ya da yatak altına girmek çok sakıncalıdır.
depremden önce yapılacak birkaç basit hazırlık depremden sonraki zor yaşantımızı çok kolaylaştırabilir. örneğin aracımızın bagajında; bir çadır, uzun müddet bozulmayan yiyecek ve içecekler, fener, ilk yardım malzemesi, giysi, telsiz, battaniye, sıhhi malzemeler gibi eşyaların bulunması, organize yardımın gelmesi için gerekli olan 3-4 gün boyunca bizi çok rahatlatacaktır.
eğer depremde evimiz yıkılmadıysa eve girip doğalgaz, elektrik, su, lpg tüpü gibi sistemleri ana vanalarından kapatmak gereklidir.
deprem sırasında araçta bulunanlar:
yer sarsıntısını otomobilde, tünelde veya kapalı bir otoparkta hissettiğiniz anda;
paniğe kapılmayın.
yolda iseniz, aracınızı yol kenarına çekip, binalardan, elektrik direklerinden, veya ağaçlardan uzakta durdurun.
tünel içinde iseniz ve çıkışa yakın değilseniz, aracınızı durdurup aşağıya inin ve yanına yan yatarak cenin pozisyonu alın. aracınızın içinde durmayın. aynı yöntemi kapalı bir
otoparkta iseniz aynen uygulayın.
unutmayın:
araç içinde olduğunuz taktirde, üzerinize düşen bir parça ile ezilme riski taşıyorsunuz. oysa dışına çıkıp, yanına yattığınız takdirde, üzerinize yıkılacak tavan, tünel gibi büyük kitleler aracı belki ezecek, ama yok etmeyecektir.
deprem sırasında dışarıda bulunanlar:
açıklık alanlarda durup, binalardan, elektrik direklerinden, ağaçlardan ve elektrik tellerinden, üst geçitlerden ve köprülerden uzak durun. herhangi bir nesnenin (balkon, araba v.b.) altına girmek çok sakıncalıdır. deprem bitene kadar açık alanda beklenilmelidir.
deprem sırasında deniz kenarında bulunanlar:
daha yüksek yerlere çıkın.
deprem sırasında bir dükkan veya alışveriş merkezinde bulunanlar:
kaçmaya çalışmadan, raflardan uzak durup yere yatmalı, ellerinizle başınızı korumalı, sarsıntı bitmeden binadan çıkmaya çalışmamalısınız.
deprem sırasında sinema veya stadyum gibi yerlerde bulunanlar:
oturduğunuz yerde kalmalı, kollarınızla başınızı korumalı, sarsıntı bitmeden hareket etmemeye çalışmalısınız.
---
alıntı ---